Pálenie záhy a grganie

Môj žalúdok ma vychoval

09. 08. 2015 Ochorenia Trávenie Problémy Oleje Tuky  Jozef Maťko
Pálenie záhy a grganie

Vedel som, že to, čo som urobil tajne v kuchyni mojej tety by dobre nedopadlo. Ale nemal som na výber. Bol som u nej a môjho strýka na návšteve, ona usmažila rezance z predošlého dňa k obedu. Mastne sa teraz leskli na tanieroch. Keď moja teta priniesla prvé dva taniere do jedálne, chcel som využiť príležitosť. Rýchlo som odtrhol papierový uterák z kotúča a stieral som hekticky tuk z rezancov. Neznášam mastné veci, musím totiž za to platiť grganím a pálením záhy. Na druhej strane som nechcel byť nevľúdny a odmietnuť jedlo. Bol som tiež hladný - tak sa mi zdalo byť vhodným prostriedkom, oslobodiť rezance od ich tuku.

"Čože to robíš?" zrazu počujem hovoriť moju tetu za mnou. Sakra, ona sa vrátila skôr, ako som si myslel. "Och, prepáč, ale rezance sú mi príliš mastné ..." "Ach, tá troška masti?" Pokrútila hlavou. "Ty si naozaj zvláštny."

Pokrčil som ramenami. Pri jedálenskom stole moja teta povedal prchko strýkovi: "Prichytila som ho, keď sa otieral smažené rezance s papierovými uterákmi." Môj strýko zavrtel mlčky hlavou.

Tuk musí preč

"To nemá nič spoločné s tvojím jedlom," povedal som. "Zemiakové placky mojej matky mám tiež rád - ale len po tom, čo som ich stláčal pol minúty medzi dvoma kuchynskými uterákmi, aby som z nich extrahoval olej." "Ach môj bože," povedala moja teta, a potom už nič viac.

S rezňom postupujem rovnako. Čo mám robiť? Môj žalúdok ma vychoval. Pravdepodobne nikto iný nemal taký formatívny vplyv na mňa.

Lebo samozrejme som kedysi miloval hranolky, kari-klobásu a šunkovo-smotanovú omáčku, rezeň a kebab. Len môj žalúdok reagoval na to s pocitom preplnenosti, s grganím a pálením záhy. S časom som sa vyhýbal mastným jedlám. V reštaurácii som mal chuť na opekané zemiaky,  ale dobre som si spomenul, ako mi bolo zle po poslednej porcii - a objednával som si odvtedy radšej steak s varenými zemiakmi.

Teraz je moje pravidlo: ak je to možné jesť všetko bez omáčok a nič vyprážané. Takto sa cítim veľmi dobre. Dobrý vedľajší efekt: keď sa človek vzdá tuku, tiež nebude tučný.

Ďalším rizikovým faktorom pre grganie je cesnak. Keď moja mamička varila, nemohol som dlho jesť žiaden šalát, pretože dávala niekoľko strúčikov surového cesnaku a surovú cibuľu do šalátovej omáčky. Medzičasom sa zriekla týchto prísad pri mojich návštevách, ale len s protestom. "Takto to vôbec nechutí, ale prosím, ty si to tak chcel!", hovorí potom.

"Mami, nemôžem za to," vtedy vravievam. "Môj žalúdok mi to nedovolí." V tomto prípade by som sa tiež rád vyhol odolnej voči zubnej paste, dlhotrvajúcej cibuľovo-cesnakovej chuti v mojich ústach. Keď si na to pomyslím, je mi trošku teplo pri srdci  - detská spomienka na nedeľné  popoludnia so stolovými hrami a vlastný cesnakový dych. Ale mnohé zostáva však najlepšie krásnou  spomienkou.

Pálenie záhy spôsobujú mastné jedlá.

Rizikové faktory pre grganie a pálenie záhy

Ktoré jedlá spôsobujú grganie a pálenie záhy a prečo je to? Gastroenterológ Thomas Frieling vysvetľuje, ako zmena stravy môže zabrániť grganiu a niečomu horšiemu. Frieling je gastroenterológ, profesor a lekársky riaditeľ nemocnice v Krefelde. Uvádzame jeho vysvetlenia.

Ako ovplyvňuje jedlo sklon ku grganiu a páleniu záhy? Veľké množstvá potravín, jedlo, ktoré obsahuje veľké množstvo vlákniny - a predovšetkým tučné jedlá podporujú grganie a pálenie záhy. Hoci sú to veľmi odlišné rizikové faktory, majú spoločné to, že spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka. Čím dlhšie sú potraviny v žalúdku, tým viac vzniká plynu, ktorý musí uniknúť - ako grganie. Pritom sa môže dostať žalúdočná kyselina do pažeráka, vzniká pálenie záhy.

Mastné jedlá. Mastné jedlá spôsobujú výnimočne silné grganie a pálenie záhy. Ak je človek tuk, nastáva veľmi rozumná odpoveď organizmu. Akonáhle sa dostane prvý tuk zo žalúdka do čreva, toto dáva signál prostredníctvom nervového systému späť do žalúdka, aby spomalil svoj pohyb. To znamená, že mastná strava zostáva v žalúdku dlhšie, pretože črevo potrebujú pre trávenie tukov viac času ako pre iné zložky potravy. U ľudí, ktorí jedia veľa tuku, sa teda žalúdok vyprázdňuje pomalšie - a človek je náchylnejší ku grganiu a páleniu záhy.

Vlákniny. Hoci sú všeobecne vnímané ako zdravé, podporujú pálenie záhy. Po prvé, sú ťažko stráviteľné a zostávajú dlho v žalúdku. Po druhé, zabezpečujú uvoľnenie látok, ktoré spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a spomaľujú činnosť svalov pažeráka. Tak sa môže dostať  žalúdočná kyselina do pažeráka. To však neznamená, že je nezdravé jesť vlákniny. Ale, ak trpíte pálením záhy a grganím, môžu byť príčinou.

Ďalšie rizikové faktory pre grganie a pálenie záhy. Sú to káva, ostré korenie, ostro vyprážané jedlá.

Cesnak a alkohol. Oba môžu viesť k otvoreniu zvierača medzi žalúdkom a pažerákom, čo môže viesť k zvýšenému výtlaku vzduchu. Ale aj to je veľmi individuálne. Existujú pacienti, ktorí jedia veľa cesnaku a dobre sa im darí - a iní užijú jeden miligram a dostanú silné ťažkosti. Prečo reagujeme tak odlišne, nie je známe.

Rady pre pacientov. Treba si viesť stravovací denník. Na ľavej strane sa  zaznamenáva čo ste zjedli, vpravo, ako sa potom cítite. Takto sa dá zistiť, ktorá strava vyvoláva u pacienta grganie a pálenie záhy. Na tomto základe sa môže strava zmeniť. Väčšinou  pomôže namiesto jedného veľkého obeda jesť viac menších jedál. Ďalej jesť menej vláknin a tuku – krátko: jesť zdravé stredomorské jedlo. To pomáha mnohým pacientom.

Pálenie záhy je nepríjemné a obvykle nie nebezpečné. Ľudia, u ktorých to trvá veľmi dlho, alebo sa veľmi často vyskytuje, mali by navštíviť svojho praktického lekára. Často sa potom urobí gastroskopia, aby sa zistilo, či pálenie záhy je spúšťané refluxnou chorobou, teda spätným tokom žalúdočnej kyseliny do pažeráka. To je najčastejšou príčinou pálenia záhy, ale sú tu aj iné choroby pažeráka, ktoré spôsobujú také ťažkosti.

V najhoršom prípade môže žalúdočná kyselina v pažeráku viesť k zápalu sliznice, môžu vzniknúť vredy a zjazvenia. To spôsobí problémy s prehĺtaním, výstražný signál, s ktorým by ste mali rozhodne ísť k lekárovi. 

Tiež vývoj "Barrettovho pažeráka* (angl. Barrett's esophagus)", čo znamená tvorba sliznice v pažeráku, je spôsobená spätným tokom žalúdočnej kyseliny. Z toho môže dôjsť v ojedinelých prípadoch k rakovine pažeráka.

Ak nezabránite - teda nevylúčite potraviny, ktoré vám pálenie záhy spôsobujú - môžete prísť až k vredom a rakovine pažeráka.

Záver

Ak máte problémy s pálením záhy a grganím, treba jesť menej mastné jedlá, obmedziť ostro vyprážané jedlá, alkohol, cesnak, kávu a vlákniny. Namiesto jedného veľkého jedla jesť radšej viacej menších porcií.

Tip Vitariána

Veľa tukov nie je dobrých, spôsobujú pálenie záhy. Základ stravy by malo tvoriť surové ovocie a zelenina. Aj zdravé tuky vo veľkom množstve (napríklad v každom jedle) škodia.

Vysvetlivka:

*Ako Barrett's esophagus – podľa britského chirurga Normana Ruperta Baretta nazvaná choroba, ktorú opísal v roku 1957 – sa označuje metaplastická zmena epitelu (výstelky) pažeráka. Je to komplikácia refluxovej choroby, teda spätného toku kyslého obsahu žalúdka do pažeráka. Zmena dlaždicového epitelu na cylindrický epitel vedie k vnútornému skráteniu pažeráka.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency