Resilience - Schopnosti odolávať nepriazni

Dôvody, prečo niektorý ľudia vzídu z nepriaznivej situácie posilnení a iný sa zrútia

26. 03. 2024 Resilience - schopnosť odolávania Posttraumatická stresová porucha - PTSD  Andrej Maťko
Resilience - Schopnosti odolávať nepriazni
Odolnosť je psychologická vlastnosť, ktorá ľuďom umožňuje, aby ich nepriazeň osudu nezrazila na kolená a vrátili sa späť aspoň takí silní ako predtým. Namiesto toho, aby sa nechali premôcť ťažkosťami, traumatickými udalosťami alebo neúspechom a vyčerpali svoje odhodlanie, vysoko odolní ľudia nájdu spôsob, ako zmeniť smer, emocionálne sa uzdraviť a pokračovať v dosahovaní svojich cieľov.


Definícia Resilience

Rezilienciou obvykle rozumieme psychickú húževnatosť, nezdolnosť jedinca, schopnosť vyrovnať sa s „ranami osudu“, dobre žiť a konať napriek biologickým, psychologickým a psychosociálnym vývojovým rizikám. Každý jedinec má inú mieru resilience, teda mieru schopnosti riešiť nepriaznivé životné situácie. V psychológii sa reziliencia obvykle charakterizuje ako osobnostný rys. 

Resilience sa niekedy vymedzuje ako dynamický proces, ktorým jedinec dosahuje pozitívnu adaptáciu pri vystavení nepriazni. Resilience je celoživotný proces. Deti nepotrebujú žiadne špeciálne vlastnosti, aby si resilienciu vytvorili. 


Čo vytvára schopnosť odolávať?

Psychológovia identifikovali niektoré faktory, ktoré zrejme zvyšujú odolnosť človeka, ako napríklad pozitívny prístup, optimizmus, schopnosť regulovať emócie a schopnosť vnímať neúspech ako formu užitočnej spätnej väzby. Ukázalo sa napríklad, že optimizmus pomáha otupiť vplyv stresu na myseľ a telo po nepríjemných zážitkoch. Ľudia tak majú prístup k vlastným kognitívnym zdrojom, im umožňuje chladnokrvne analyzovať a zvážiť spôsoby správania, ako sa dostať z nepríjemnej situácie. Koreňov odolnosti sa stále skúmajú. Zdá sa, že existuje genetická predispozícia pre odolnosť: obdobie raného detstva,  prostredie a životné okolnosti zohrávajú úlohu v tom, ako sa gény odolnosti nakoniec prejavia.


Znižuje trauma odolnosť človeka?

Nie nevyhnutne; ľudia, ktorí prežili traumu, môžu byť - a často aj sú - veľmi odolní. V niektorých prípadoch sa však u traumatizovaných osôb môžu vyvinúť maladaptívne zručnosti zvládania, napríklad užívanie návykových látok, ktoré ich negatívne ovplyvňujú a môžu znížiť ich schopnosť vyrovnať sa s budúcimi výzvami.


Dá sa odolnosť naučiť?

Mnohé faktory, ktoré určujú odolnosť - napríklad genetika, rané životné skúsenosti a šťastie - sa nedajú zmeniť. Špecifické zručnosti budujúce odolnosť sa však dajú naučiť. Patrí medzi ne vymanenie sa z negatívnych myšlienkových cyklov, boj proti katastrofizácii a hľadanie pozitívnych stránok, keď čelíte neúspechom.


Čo je posttraumatický rast?

Po prežití traumy mnohí ľudia nachádzajú hlbší psychologický a duchovný zmysel svojho života, čo sa nazýva posttraumatický rast. Nedochádza k nemu vždy bezprostredne po traume a jedinec môže stále pociťovať príznaky úzkosti, depresie alebo pády späť.



Ako si vybudovať odolnosť

Prekonať bolesť a sklamanie bez toho, aby sa stali zdrvujúcimi, nie je pre nikoho jednoduché. Vedci však začali odhaľovať, čo robia odolnejší ľudia, aby emocionálne a psychicky pokračovali v bežnom živote, napríklad po smrti blízkej osoby, strate zamestnania, chronickej alebo akútnej chorobe či inom neúspechu. To, čo zistili, môže pomôcť ostatným, aby sa sami stali odolnejšími. Pripisujete napríklad osobné a pracovné neúspechy výlučne vlastnej neschopnosti - alebo dokážete identifikovať prispievajúce faktory, ktoré sú špecifické a dočasné? Vyžadujete vždy dokonalú sériu kariet - alebo ste schopní akceptovať, že život je zmesou prehier a výhier? V každom prípade je druhá z uvedených vlastností spojená s vyššou úrovňou odolnosti.


Aké sú stratégie, ako sa stať odolnejším?

Zdravé návyky - dostatok spánku, dobré stravovanie a cvičenie - môžu znížiť stres, čo môže naopak zvýšiť odolnosť. Podobne, ak sa uistíte, že si udržiavate blízke vzťahy, môže to jednotlivcovi pomôcť nájsť podporu, keď sa vyskytnú problémy. Pravidelné premýšľanie o morálke a aktívny život v súlade s vlastnými hodnotami sú spojené s vyššou odolnosťou.


Ako môžem byť odolnejší v krízových situáciách?

Každá kríza, ako napríklad pandémia koronavírusu, môže preveriť odolnosť. Hľadanie pomoci a emocionálnej podpory u blízkych, zvýšená starostlivosť o seba a sústredenie sa na aspekty situácie, ktoré máte pod kontrolou, vám môžu pomôcť prežiť takmer každú búrku.


Čo je to locus of control?

Lokus of control, to jest miesto alebo lokácia kontroly môže byť vnútorne - čo znamená, že jednotlivec vníma, že má kontrolu nad tým, čo sa mu deje - alebo vonkajšie, čo znamená, že jednotlivec pripisuje všetko, čo sa mu deje, vonkajším faktorom. Vnútorný locus of control je spojený s väčšou odolnosťou.


Je možné zmeniť externý locus of control?

Áno. Pre mnohých ľudí si prenesenie vonkajšej kontroly dovnútra vyžaduje výraznú zmenu myslenia; ako každá zručnosť, aj táto si vyžaduje cvik a opakovanie. Z krátkodobého hľadiska pomáha pracovať na tom, aby ste boli rozhodní a podnikali konkrétne kroky, keď čelíte nepriazni osudu, namiesto pasívneho reagovania.


Ako môžem prekonať svoje ťažké detstvo?

Prežitie traumatického detstva môže zanechať hlboké jazvy, ale uzdravenie je možné. Rozhovor s blízkou osobou alebo terapeutom môže veľmi pomôcť. Výskumom sa zistilo, že prerámcovanie traumy - napríklad prijatie faktu, že ste za zneužívanie nemohli - môže dospelým pomôcť pocítiť empatiu voči svojmu mladšiemu ja a rozpoznať svoje mnohé silné stránky.



Prečo nám zlyhanie môže pomôcť

Zlyhanie je hlboko ľudské; každý, bez ohľadu na svoj pôvod, zručnosti alebo životný príbeh, aspoň raz v živote veľkolepo zlyhá. Jeho bežná povaha však neznamená, že zažiť veľkú prehru alebo neúspech je ľahké alebo zábavné - alebo že je to všeobecne akceptované v kultúre, ktorá uprednostňuje úspech za každú cenu. Naučiť sa vyrovnať sa s veľkými či malými chybami je však veľmi dôležitá zručnosť - zručnosť, ktorá súvisí nielen s odolnosťou, ale možno aj s budúcim úspechom. Jedna nedávna štúdia napríklad zistila, že mladí vedci, ktorí na začiatku svojej kariéry zažili výrazný neúspech, v skutočnosti dosiahli väčší úspech ako vedci, ktorí zaznamenali prvé víťazstvá.


Zažil som veľký neúspech. Ako sa mám pohnúť vpred?

Nemusíte sa tváriť, že je príjemné zlyhať, ani ignorovať frustráciu, ktorá vzniká, keď sa cieľ nedarí dosiahnuť. Namiesto toho vám môže pomôcť prijatie emócií, ktoré prišli spolu s neúspechom, zvedavosť, prečo sa veci nepodarili a ako sa môžete v budúcnosti zlepšiť, a praktizovanie súcitu so sebou samým.


Aké sú výhody prijatia neúspechu?

Stať sa vyrovnaným s tým, že robíte chyby, pomáha budovať lepšiu emočnú reguláciu, čo môže byť pre niekoho prínosom v mnohých oblastiach od vzťahov až po pracovisko. Ďalej, analýza a prijatie neúspechu môže poskytnúť ponaučenie, ktoré zabráni tomu, aby sa neúspech v budúcnosti opakoval.


Aké ponaučenia si môžeme vziať od vysokopostavených ľudí, ktorí zažili neúspech?

Mnohí úspešní ľudia - od Steva Jobsa po J. K. Rowlingovú - uvádzajú, že sa cez veľké rané neúspechy preniesli vďaka tomu, že sa vyhli "pasci prežívania" a vyhli sa špirále negatívneho myslenia.

Súvisiace produkty

NOVÉ

NMN - Nikotinamid mononukleotid, 60 kapsúl

NMN - Nikotinamid mononukleotid, 60 kapsúl

2 327,00 Kč

Obsahuje flavonoid Apigeninu, ktorý sa hojne vyskytuje v ovocí a zelenine.Antioxidanty v podobe extraktov zo zeleného čaju, resveratrolu a zelených kávových zŕn.Organická zmes vyrobená z najkvalitnejších, biodynamických a divoko rastúcich rastlín z rodinných fariem.Výrobok je úplne bez rozpúšťadiel, alkoholov, plnív, spojív, príchutí, konzervačných látok, farbív, vôní, silikónu a BPA.Nikotínamid mononukleotid je EÚ označený a klasifikovaný ako chemická látka a nie je určený na ľudskú spotrebu.Upozornenie: Nejedná sa o doplnok stravy. Uchovávajte mimo dosahu detí. Produkt neslúži ako náhrada pestrej stravy. Neobsahuje kofeín, lepok, konzervačné látky, farbivá ani cukor. Doba expirácie vyznačená na obale. Tento produkt nie je určený na diagnostiku, liečbu, liečenie, alebo prevenciu akejkoľvek choroby.    

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency