Ruža - Kráľovná kvetov

Krásna a liečivá

22. 07. 2015 Príroda Bylinky  Ján Hegyi
Ruža - Kráľovná kvetov

Jej krásu stvárňovali a ospevovali umelci všetkých dôb a platí to aj v súčasnosti

Ruže nájdeme rásť v celej Európe a to hlavne pri cestách, skalnatých stranách, slnečných miestach, okrajoch lesov a polí od nížin až do podhorských oblastí. Všetky druhy ruží sú jedlé, ak neboli postrekované pesticídmi a inými chemickými látkami.

Šípky (plody ruže šípovej) sú najlepším zdrojom vitamínu C. Pre zaujímavosť, 100 g týchto plodov obsahuje až 3000 mg vitamínu C. Na porovnanie plody kiwi obsahujú 1000 mg, jahody 100 mg, citrusové plody 60 mg a jablká 20 mg.

Rastúce šípky

Okrem vitamínu C obsahujú šipky aj rôzne minerálne látky, vitamíny B1, B2, E, K, P, kys. nikotínovú, pektíny, triesloviny, flavonodiy, silicu a značné množstvo červeného a žltého farbiva – karotenoidov (ß-karotén, rubixantín)

Liečebné uplatnenie šípok je hlavne pri chrípke, prechladnutí, pri chorobách ciev, paradentóze, bolestí hlavy, zápalov v tele, anémie a na celkové posilnenie organizmu. Ruža šípová taktiež zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám, napomáha úspešnému zrastaniu kostí pri zlomeninách, zlepšuje funkciu malého mozgu a látkovú výmenu v organizme. Odporúča sa aj pri depresii a blahodárne pôsobí na nervovú sústavu.

Liečivé účinky ruží poznali a vyzdvihovali antickí lekári Dioscorides a Galenos, odporúčala ich aj známa abatiša Hildegarda z Bingenu. V arabskej medicíne sa ruže používali hlavne ako povzdbudzujúci prostriedok pre telo a ducha.

Biele kvety ruže

Ako a kde sa ruže využívajú

Krehké listy a šípky sú výborné surové ako pochúťka. Šípky sa často sušia a pripravuje sa z nich čaj, džem, sirup, omáčka alebo likér. Nevýhodou je, že pri sušení sa stráca až 75% vitamínu C obsiahnutého v šípkach.

Lupienky ruže môžete použíť aj ako náplasť na rany a popáleniny. Na rozdiel od normálnej náplaste umožňuje pokožke dýchať.

Výborná je aj ružová voda, ktorá sa získava destiláciou ružových lupeňov. Na výrobu sa používa špecifický druh, zbieraný len v ranných hodinách, keď majú ruže najsilnejšiu vôňu. Aj keď majú ružovú farbu, voda z nich je však priehľadná, silno aromatická. Výborná na vonkajšie aj vnútorné použitie. Používa sa v kozmetickom priemysle pri výrobe pleťových vôd a parfumov, v medicíne pre jej antibakteriálne a antiseptické účinky. Má pozitívny vplyv na psychickú pohodu, pôsobí antidepresívne a upokojujúco. Je výnimočná tým, že neobsahuje alkohol a výborne hydratuje pleť.

Plody ruže šípovej

Základná charakteristika

Latinský názov: Rosa spp.
Čeľaď: Rosaceae/Ružovité
Jedlé: Krehké mladé listy, kvety a šípky.
Chuť: Kvety majú ovocnú a trochu sladkú chuť. Mladé listy pripomínajú chuť jabĺk. Zrelé šípky sú sladké.
Popis: Rastie ako krík a môže dosiahnuť výšku od 1 do 1,5 metra. Stonky sú tvrdé, vláknité
a tŕnisté. Kvety majú päť korunných lupienkov a vyskytujú sa v rôznych farbách. Potom, keď kvety odumrú, sa na ruži začnú vytvárať jasnočervené plody nazývané šípky. Šípky počas zimy ostávajú na kríkoch.
Obdobie zberu šípok: Koniec augusta, september, október.
Obdobie kvitnutia: Jún - júl.

Tip Vitariána

Nabudúce, keď pojdete na jeseň alebo v zime na prechádzku do prírody, popozerajte sa či niekde neuvidíte šípky. Ich konzumáciou môžete telu dodať dostatok vitamínu C a ďalších výživných látok. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency