Naučme sa, vybrať si zdravšie jedlo!

Na aké jedlo si zvyknete, na také budete mať chuť.

16. 09. 2014 Stravovanie Problémy Drogy  Martina Strihová
Naučme sa, vybrať si zdravšie jedlo!

Vedci z Tufts University tvrdia, že akúkoľvek aj dlhodobo vžitú závislosť na jedle môžeme zmeniť! Zistili to preskúmaním centier závislosti v mozgu v skupine 13 žien a mužov s nadváhou, pričom niektorým z nich nastavili jedálniček založený na nízko kalorických jedlách s vysokým obsahom vlákniny.

„V živote sa nenarodíme tak, že milujeme hranolky a nenávidíme celozrnné cestoviny. Toto naše nastavenie na milovanie nezdravých jedál si vybudujeme časom ako reakciu na jedlo – opakovanú – a zvyčajne je to reakcia na jedlo z nášho toxického prostredia, hovorí Susan B. Robertsová, odborníčka na výživu prepojenú s psychikou z Tufts University a riaditeľka laboratória skúmajúceho metabolizmus.

8 účastníkov s obezitou bolo po dobu 6 mesiacov trénovaných v stravovaní s bohatým obsahom vlákniny a bielkovín a s nízkym obsahom cukrov, počas ktorého ale účastníci nemali pociťovať hlad, pretože to je moment, kedy zvyknú vyhrávať chute a túžby po jedle a nezdravé jedlo sa stáva lákadlom. Jedávali napríklad sladké zemiaky a celozrnné obilniny s vysokým obsahom vlákniny namiesto hranolkov a spracovaných obilnín. Tiež dostávali lekcie ako sa vyhnúť nezdravým jedlám a diétam, v ktorých sú uprednostňované. Ďalších 5 účastníkov výskumu nebolo súčasťou toho chudnúceho programu. Vedci vedeli, že ak sa raz ľudia stanú závislými na nezdravom jedle, je zvyčajne veľmi ťažké zmeniť ich stravovacie návyky a prinútiť ich schudnúť. Ale publikovaný výskum Prof. Robertsovej tvrdí, že mozog môžeme naučiť preferovať zdravé jedlo, výsledky výskumu ukázali nárast chutí na zdravé nízko kalorické jedlá.

Po uplynutí 6 mesiacov, bolo vykonané skenovanie mozgov zúčastnených tak, ako to bolo na začiatku. U účastníkov diétneho programu sa v mozgu preukázali zmeny. Navyše účastníkom boli ukázané obrázky rôznych druhov jedál a bolo to zdravé nízko kalorické jedlo, ktoré vytvorilo v mozgu účastníkov diétneho programu reakciu. Štúdia hovorí, že to dokazuje zvýšený pocit uspokojenia a potešenia zo zdravého jedla. V mozgu týchto účastníkov bola tiež zaznamenaná znížená citlivosť na nezdravé a vysoko kalorické jedlo.

Tip vitariána

Mnoho vitariánov má také skúsenosti, že na začiatku je prechod na zdravé stravovanie najťažší, ale po zvyknutí si, im už nechutí nič iné, pretože dopredu vedia že im nezdravá strava neurobí dobre, na rozdiel od živej!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency