Používate bežné čistiace prostriedky? Sú nebezpečné

To, s čím upratujete, je dôležité!

09. 03. 2016 Životný štýl Ekológia  Martina Strihová
Používate bežné čistiace prostriedky? Sú nebezpečné

Máte doma v kúpeľni skrinku plnú komerčných čistiacich prostriedkov? Používate na upratovanie vašej domácnosti čistiace prostriedky, ktoré sú prezentované v reklamách v televízii? Ešte ste nikdy nepočuli, že tieto prostriedky sú pre vás škodlivé a nebezpečné?

Látky znečisťujúce vnútorné prostredie

Vedeli ste, že medzi látky, ktoré znečisťujú prostredie vášho domova, patria napríklad aj:

  • prchavé organické zlúčeniny, ktoré vylučujú čistiace prostriedky, farby, pesticídy, stavebné materiály a bytové vybavenie, kancelárske vybavenie ako kopírky a tlačiarne, remeselné materiály, lepidlá, atď.
  • osviežovače vzduchu, vonné tyčinky a iné vonné predmety.
  • chemicky vyčistené oblečenie, ktoré vyžaruje niekoľko dní po čistení tetrachlóretylén alebo iné suché čistiace kvapaliny.
  • stavebné materiály vrátane koberca a preglejky, pretože vylučujú formaldehyd.

Prchavé organické zlúčeniny (angl. volutile organic compounds: VOC) sú plyny, ktoré vydávajú niektoré pevné látky alebo kvapaliny. Koncentrácie prchavých organických zlúčenín môžu byť vnútri až 10-krát vyššie ako vonku. 

Najrizikovejšie prchavé organické zlúčeniny znečisťujúce vzduch vnútorného prostredia v domácnostiach v USA sú akroleín, formaldehyd, benzén, benzylchlorid, chlorid uhličitý, vinylchlorid, atď. Tieto prchavé organické zlúčeniny prekročili zdravotné normy vo väčšine domácností. Tieto výrobky je nutné zameniť za výrobky s nízkymi emisiami!

Čistiace prostriedky obsahujú prchavé organické zlúčeniny, ktoré sú nebezpečné pre vaše zdravie.

Bezpečné udržiavanie vašej čistoty a čistoty vašej domácnosti

Vyhoďte všetky svoje chemické dezinfekčné prostriedky vrátane antibakteriálnych mydiel, prostriedkov na pranie a na čistenie kúpeľne a kuchyne a zameňte ich za prírodné alternatívy.

Žiadna štúdia nepreukázala, že by prísny program domácej dezinfekcie viedol k redukcii chorôb v rodine. Ale ukázalo sa, že dezinfekčné prostriedky môžu škodiť.

Osobná hygiena

Používanie akéhokoľvek mydla na tele odstraňuje maz, ktorý telo produkuje a je plný prospešných tukov určených na ochranu pokožky pred infekciami. Používanie mydla neodstraňuje len špinu, ale aj tieto užitočné tuky. Ak sa potrebujete poumývať, jedným z najlepších netoxických dezinfekčných prostriedkov je jemné mydlo a teplá voda. Môžete to používať na umývanie rúk, tela a na čistenie domácnosti.

Nepoužívajte suché antibakteriálne mydlá!

„Hlavným problémom prostriedkov na dezinfekciu rúk bez vody je triklozán, ktorý je hlavnou antibakteriálnou prísadou v dezinfekčných prostriedkoch na ruky bez alkoholu. Neexistujú dôkazy, že produkty obsahujúce triklozán poskytujú úžitok,“ hovorí Allison Aiello, docentka epidemiológie na Michiganskej univerzite.

V Spojených štátoch ich nemocnice dokonca nebudú používať, pretože neznižujú infekcie alebo choroby… Výskum ukazuje, že triklozán môže narúšať endokrinný systém. V štúdiách na zvieratách znížil silu svalov a môže poškodzovať imunitný systém.

Ak si potrebujete umyť ruky alebo telo, tak si použite len prírodné rastlinné mydlo.

1. možnosť: vyrobte si vlastné prírodné domáce čistiace prostriedky

Domáce čistiace prostriedky vám ušetria peniaze, no sú dokonca účinnejšie ako chemické. Zároveň môžete mať pod kontrolou prísady, ktoré umožňujú odstraňovať toxíny a nachádzajú sa vo väčšine kupovaných čistiacich prostriedkov.

Na výrobu domácich čistiacich prostriedkov môžete použiť tieto ingrediencie:

  • ocot
  • sóda bikarbóna (hydrogénuhličitan sodný)
  • sóda (uhličitan sodný)
  • citrónová šťava
  • peroxid vodíka
  • čistý lieh
  • kastílske mydlo (olivové mydlo alebo iné rastlinné mydlo)
  • esenciálne oleje (na dodanie vône a zlepšenie ovzdušia)

Umývanie riadu

Vždy keď umývate riad, hlavne ak používate umývačku, zostanú na ňom nejaké zvyšky čistiaceho prostriedku. Tieto zvyšky sa hromadia pri každom umytí a časť z týchto usadenín zjeme spolu s naším jedlom.

Čistiace prostriedky na umývanie riadu sa označujú ako „škodlivé po požití“. Väčšina obsahuje dietanolamín, jed pre pečeň, chlorophenylphenol, toxický metabolický stimulant alebo ďalšie nebezpečné toxíny.

Doma môžete na umývanie riadov používať jedlú sódu, peroxid vodíka alebo biologicky rozložiteľné mydlo.

Čistiace prostriedky na umývanie riadu sa označujú ako „škodlivé po požití“.

Recept na domáci prostriedok na umývanie riadu

  • 1/2 šálky tekutého kastílskeho mydla (v minulosti olivové, dnes akékoľvek rastlinné mydlo)
  • 1/8 šálky vody
  • 4 kvapky esenciálneho oleja, vôňa podľa vlastného výberu
  • 1 ČL octu

Všetko dokopy zmiešajte a naplňte tým starú fľašu z tekutého prostriedku na riad. Používajte rovnako, ako kupovaný tekutý prostriedok na umývanie riadu.

Všestranný čistič: 3% peroxid vodíka a ocot

  • Je to všestranný čistič, ktorý vynikajúco funguje na čistenie kuchynskej linky, dosiek na krájanie a kúpeľní.
  • Každú tekutinu dajte do samostatnej fľaše so sprejom, a potom nastriekajte povrch s jednou a následne s druhou.
  • V testoch, ktoré prebehli na Polytechnickom inštitúte a štátnej univerzite vo Virgínii, tieto dve aerosóly aplikované naraz vyhubili prakticky všetky baktérie Salmonella, Shigella, a E. coli na silne kontaminovaných potravinách.
  • Táto sprejová kombinácia je pri zabíjaní smrtiacich baktérii účinnejšia ako chlórové bielidlo alebo akékoľvek iné komerčne predávané kuchynské čističe.
  • Používanie jedného spreja hneď za druhým – je 10-krát účinnejšie ako používanie spreja samého o sebe a účinnejšie ako zmiešanie octu a peroxidu vodíka v jednom spreji.

Kokosový olej

Kokosový olej má tiež silné dezinfekčné účinky a môže byť použitý na dezinfekciu drevených dosiek na krájanie.   

Slnečné žiarenie

Ďalším silným dezinfekčným prostriedkom je slnečné svetlo. Sušenie vašej bielizne na slnku je jedným z najlepších spôsobov na šetrenie energie a na zozbieranie čerstvého čistého prádla a oblečenia.

Ak ste doteraz nezamenili bežné čistiace prostriedky za prírodné, urobte tak hneď.

2. možnosť: kúpte si prírodné ekologické čistiace prostriedky

Na výber existuje veľa biologických čistiacich prostriedkov. Samozrejme, nehľadajte ich v bežnom obchode. Môžete ich nájsť napríklad v niektorých predajniach so zdravou výživou alebo si ich objednať na internete.

Avšak ak ste zvyknutí na čistú chémiu, niektoré ekologické čistiace prostriedky sa vám možno budú zdať slabé. Preto máme pre vás tip na 100 % biologicky odbúrateľné čistiace prostriedky Bio-star a Bio-mex. Sú vhodné na všestranné použitie, dokážu vyčistiť kovy, sklo, kúpeľňu, kuchynský riad, tenisky, zrkadlá, atď. Špongiu stačí navlhčiť, potrieť ňou čistiaci prostriedok Bio-star alebo Bio-mex, postláčať aby vytvorila penu a umývať.

Vynikajúci pomocník je aj antibakteriálna utierka Flip-mex. Je to extrémne savá handrička, ktorá obsahuje pravé striebro. Je antibakteriálna a ničí baktérie a choroboplodné zárodky takmer na 100%. Táto utierka má z jednej strany vláknitú štruktúru, ktorá absorbuje nečistoty a z druhej strany je hladká, čo je ideálne na lesk bez šmúh. Flip-mex je taký savý, že sa rovná použitiu desiatich utierok. Normálna handra na čistenie sa zvyčajne po upratovaní vyhadzuje, ale Flip-mex je bez zápachu a môžete ho oprať v práčke až 200-krát, čo vám pomôže ušetriť vaše peniaze. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky stačí Flip-mex navlhčiť vo vode, vyžmýkať a môžete utierať.

Tieto prostriedky veľmi dobre fungujú aj spolu: s napenenou špongiou s čistiacim prostriedkom Bio-star alebo Bio-mex najskôr napríklad umyjete sporák a potom ho vyutierate a vyleštíte s handričkou Flip-mex.

Čistiace prostriedky Bio-star, Bio-mex a Flip-mex šetria vaše zdravie, sú ekologické, 100 % biologicky odbúrateľné, a pritom fungujú lepšie ako chémia!

Antibakteriálna utierka Flip-mex a 100 % biologicky odbúrateľný čistiaci prostriedok Bio-mex.

Škodlivé látky sa vnútri hromadia, preto vetrajte!

Nedostatočná cirkulácia vzduchu umožňuje hromadenie látok znečisťujúcich vzduch. Okrem nich sa vnútri sa môže hromadiť aj radón - neviditeľný, rádioaktívny atómový plyn, ktorý vzniká z rádioaktívneho rozpadu rádia, ktoré sa môže nachádzať v skalných útvaroch pod budovami. Radónový plyn vchádza do budov ako pôdny vzduch a je najčastejším vážnym ohrozením vnútorného vzduchu v Európe a v Spojených štátoch zodpovedný za desiatky tisícok úmrtí ročne na rakovinu pľúc!

Radón je ťažký plyn, preto sa hromadí najnižšie. Do budovy sa môže dostať prostredníctvom pitnej vody, predovšetkým zo sprchy v kúpeľni (podlahy, pivničné základy, vodovodný systém). Aj preto je pravidelné vetranie domácnosti veľmi dôležité! 

Záver

Neexistuje žiadna potreba toho, aby ste boli vy a vaša rodina vystavení nebezpečným chemickým dezinfekčným prostriedkom. Žiadna štúdia nepreukázala, že by prísna domáca dezinfekcia viedla k redukcii chorôb v rodine, naopak, ukázalo sa, že dezinfekčné a čistiace prostriedky môžu byť škodlivé. 

Tip Vitariána

Ak ste doteraz v domácnosti používali komerčné čistiace prostriedky, ihneď ich vymeňte. Staré a overené prostriedky alebo alternatívne prírodné prostriedky sú omnoho účinnejšie, zdravšie a vyjdú vás lacnejšie!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency