Správne zaobchádzanie s kliešťami

Najlepšie je citlivé vytiahnutie

30. 09. 2015 Ochorenia Koža Zvieratá  Jozef Maťko
Správne zaobchádzanie s kliešťami

Keď prichádza leto, zahryznú sa  prvé kliešte v zákoleniach neopatrných chodcov. Od apríla do júna a väčšinou znovu v októbri majú parazity plnú sezónu. Kde je teplo a vlhko, cítia sa príjemne: s dvoma hryzadlami natrhnú kožu svojich obetí a cicajú krv z poraneného tkaniva.

Väčšina ľudí si nevšimne poranenie, pretože kliešť miesto zahryznutia umŕtvuje so svojou slinou. Táto obsahuje aj látky, ktoré bránia zrážaniu krvi a potláčajú zápal. Nebezpečné sú kliešte ale hlavne preto, že môžu prenášať prostredníctvom sliny vírusy a baktérie.

Najčastejšie odovzdávajú v Nemecku pôvodcovia lymskej* boreliózy** patogén na človeka. Na rozdiel od vírusov, ktoré vyvolávajú na začiatku leta encefalomeningitídu (TBE)***  a vyskytujú sa predovšetkým v Južnom Nemecku, kliešte sú rozšírené v celej krajine. Vo  väčšine, ale nie vo všetkých prípadoch, lymská borelióza sa prejavuje červeným krúžkom okolo miesta uhryznutia.

Kto objaví infekciu včas, môže ju liečiť antibiotikami. Ak sa však patogény šíria v tele bez prekážok, môže to viesť k bolesti kĺbov ako aj dočasným ochrnutiam a zápalom v mozgu. V protiklade k TBE neexistuje žiadna vakcína proti borelióze.

Usmrcuje lepidlo kliešťa?

V podstate platí: kliešť by mal čo najrýchlejšie z kože zmiznúť. Existuje veľa nápadov ako to urobiť. Niektorí ľudia radia usmrtiť parazita s niekoľkými kvapkami oleja, lepidlom alebo benzínom. Odporúčania hodné ale to nie je.

Existujú látky, ktoré stimulujú tok slín kliešťa, a tým sa zvyšuje riziko infekcie,“ hovorí Dania Richterová, ktorá skúma prenos borélie kliešťami na TU Braunschweig. U lepidiel a oleja to  nemožno vylúčiť. Okrem toho zvieratá umierajú pod jedovatým zvonom veľmi pomaly.

Čím dlhšie sa kliešť v koži nachádza, tým viac sa zvyšuje riziko infikovania sa boreliózou.

Čím dlhšie infikovaný kliešť saje, tým väčšia je pravdepodobnosť, že prenáša lymské borélie na človeka. Kým sa kliešť poneviera v kroví, sedia patogény neaktívne v jeho čreve. Avšak, s prvou kvapkou krvi, ktorá k nim príde, začnú sa množiť a vyroja sa v tele kliešťa, medziiným v slinných žľazách.

Obrana s citom

Pri pokusoch, v ktorých vedci nasadili infikovaných kliešťov na hlodavce, trvalo to v závislosti na štúdii dvanásť až 48 hodín, kým sa borélie dostali k hostiteľovi. Ten, kto dôkladne prehľadá svoje telo po kliešťoch každé ráno a večer, stojí, čo sa týka možného prenosu lymských borélií, na pomerne bezpečnej strane.

Pri odstraňovaní kliešťa je nutný hlavne cit. Najlepšie je chytiť kliešťa špicatou pinzetou alebo kliešťovou kartou, ak je to nutné aj nechtami. Vykrúcanie sa neodporúča, bez ohľadu na smer. Inštitút Roberta Kocha (RKI) a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúčajú vytiahnuť kliešťa z kože tak jemne, ako je to možné, a rovno. Niektorí odborníci naznačujú, že vykrútenie stimuluje tok slín slinenie pavúkovitého zvieraťa.

Aj keď vezmeme do úvahy anatómiu kliešťa, dáva zmysel rovné vytiahnutie. Namiesto  závitu majú hryzadlá kliešťa totiž háky.. Na ich uvoľnenie by mohlo pomôcť pri vyťahovaní prstami ľahko napnúť kožu. Dokonca aj opatrné trhnutie je  povolené. 

Strach, že hlava kliešťa zostane pri odstraňovaní trčať v koži, a tým sa dostanú patogény do rany, je neopodstatnený. „Ktorá hlava?", pýta sa Richterová. Kliešte totižto hlavu vôbec nemajú. Čo niekedy uviazne, to sú hryzadlá. To však spravidla nie je žiadny problém.

Ovce proti borelióze

Koľko ľudí ročne ochorie v Nemecku, je nejasné. Kým prípady TBE je potrebné nahlásiť, o početnosti boreliózy má oficiálne údaje len niekoľko spolkových krajín. Podľa RKI v závislosti na regióne nosí až do 30 zo 100 kliešťov v sebe patogén.

Koľko kliešťov je infikovaných lymskými boréliami, závisí od miesta výskytu. Osobitnú úlohu pritom hrajú kozy, ovce a kravy. Lymské borélie prežívajú nielen u prežúvavcov. Infikované kliešte strácajú dokonca aj patogény, keď sajú na prežúvavcoch.

Strach, že hlava kliešťa zostane pri odstraňovaní trčať v koži je neopodstatnený. Kliešte totižto nemajú hlavu a hryzadlá nie sú problém.

Ako presne to funguje, je stále nejasné. Pri dvojročnej štúdii v Badensku-Württembersku natrafila Richterová s kolegom v priemere iba na jedného infikovaného kliešťa za dve hodiny na pastvine prežúvavcov - na priľahlom úhore ich tam bolo v rovnakej dobe viac ako 50.

Mimochodom: kliešť obyčajný, druh kliešťa, ktorý infikuje ľudí, žije vo vrstve lístia v lese, v podraste alebo na tienistých lúkach. Tam čaká na steblách trávy a kríkoch, pokým nepríde zviera alebo nohavice, na ktorých sa môže uchytiť. Zo stromov kliešte nepadajú.

Záver

Ak si nás už kliešť chytil, treba zabudnúť na krútenie a dusenie masťou či kvapkou oleja. Zvýšite tým len riziko nákazy! Lepšie je vyťahovanie s citom. Tak kliešť udrží patogéna boreliózy s veľkou pravdepodobnosťou v sebe a vyjde celý z kože.

Tip Vitariána

Kliešťom a komárom vraj vonia viac prekyslený organizmus. Stravujte sa teda alkalizujúcim surovým ovocím a zeleninou, športujte a myslite pozitívne a kliešte vraj nebudete tak lákať.

Vysvetlivky:

  • Onemocnenie dostalo svoj názov podľa amerického mestečka Old Lyme (štát Connecticut), kde bol zaznamenaný vysoký výskyt choroby kĺbov u deti.

**  Borelióza – infekčné ochorenie spôsobené baktériou (spirochétou) prenášanou kliešťom

***TBE - Tick-borne encephalitis, kliešťová encefalitída je vírusové infekčné ochorenie postihujúce centrálny nervový systém. Choroba sa najčastejšie prejavuje ako meningitída, encefalitída alebo encefalomeningitída. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency