Naše zdravie

Zdravotný stav slovenského obyvateľstva

17. 02. 2014 Ochorenia Trávenie Nervy Životný štýl Krv  Katarína Mikulová
Naše zdravie

Obezita

Myslíme si, že Česi alebo Nemci sa stravujú oveľa horšie, no v skutočnosti sú oveľa viac zdraví ako my. S troškou irónie musíme poznamenať: Ak to
Slovákom už nefunguje na športovom poli, na tom štatistickom s chorobami lámu rekordy. Tak napríklad:

Vedeli ste, že Slováci sú druhý najobéznejší národ v Európe a štvrtý na svete? „Tlstejší“ od nás sú už len Američania, Angličania a Mexičania. Túto štatistiku prinieslo OECD a národná štatistika z ústavu verejného zdravotníctva ju len potvrdzuje: len tretina Slovákov má normálnu váhu! Ak si myslíte, že na tom niečo nesedí, musíme vás vyviesť z omylu. Normálna váha sa skutočne vytráca zo slovenských radov a striedajú ju rekordné čísla nadváhy a obezity. Vekom táto tendencia rastie, a však kilogramy navyše bádať čoraz častejšie už v jasličkách.

Celosvetová miera obezity: SR na štvrtom mieste.

Štatistika obezity na celom svete uvádza, že SR je už štvrté na svete s najvyššou obezitou. Dáta uvádza WHO.

Čo s tým? Ak budete nabudúce pozvaní na obed k tete v Horných Orešanoch, zabudnite na zdvorilosť a polkilový rezeň z bravčového karé s úsmevom odmietnite. Po obede u tety prichádza večera u mamičky a raňajky u babičky a ani sa nenazdáte - upchatie ciev je na svete. Keď je zdravie prvoradé, rodinná etiketa musí ísť bokom.

Štatistika výskytu obezity na SR za rok 2011. Dáta uvádza Ministerstvo zdravotníctvo SR.

Choroby obehového ústrojenstva

Slováci si nesprávnym stravovaním a zlým životným štýlom nespôsobujú len kilogramy navyše, ale bohužiaľ aj ochorenia obehového ústrojenstva. Tu ide všetka sranda bokom, pretože Slováci umierajú celosvetovo NAJVIAC na ochorenia srdca a ciev. Ak ste teda doposiaľ nevedeli, ako zomriete a vašim denným menu je rezeň s hranolčekmi, nemusíte si nad tým viac lámať hlavu -  už dnes je jasné, že každý druhý Slovák umiera na zlyhanie obehového ústrojenstva. Tí, ktorí argumentujú v štýle „v starobe je čosi také bežné“, by mali radšej ostať potichu - množstvo predčasných úmrtí je na Slovensku takisto nadmerne vysoké. Takže? Kto chce „zamakať“ na národnej hrdosti, mal by raz a navždy vyradiť z denného menu vyprážaný syr a nahradiť ho dvomi hodinami športu. Srdce nám kolabuje o polovicu častejšie ako Čechom – snáď to nenecháme len tak!

Celosvetová miera úmrtnosti na choroby obehového ústrojenstva: SR na 1. mieste

Prvé miesto obsadzuje SR v úmrtnosti na choroby obehového ústrojenstva. Dáta uvádza WHO.

Havárie, rakovina a tráviaci trakt

Kto už neumiera pre stále návštevy MC Drive, umrie asi na ceste tam - najmä slovenskí muži umierajú veľmi často z dôvodu nehody či havárie. Sem spadá od pádov na lyžiach až po rýchlu jazdu autom všetko. Najbezpečnejšie teda bude, keď vymeníme auto za nohy - nielen, že spálime nadbytočné kilogramy, ale znížime taktiež riziko, že budeme spadať do kolónky príčin úmrtnosti číslo tri.

Rakovina takisto úraduje na našom území. Na šťastie sa dnes dá už vysoko účinne liečiť a takisto vieme, čo robiť, aby neprišla: pokoj, šport, zdravá strava, málo živočíšnych bielkovín, veľa zeleniny, to všetko by malo stačiť, aby ste si uchovali zdravie.

Smrť po slovensky znamená aj umrieť na zlyhanie tráviaceho traktu. Je jedno, či sa jedná o žalúdok, či o črevo - naše tráviace orgány podliehajú značnému riziku. Žeby to nakoniec opäť súviselo s vyprážaným syrom a hranolčekmi? Až budete nabudúce stáť pred „táckarňou“ a vyberať vhodné obedové menu, skúste svoju pozornosť z ceny preniesť na nutričnú hodnotu jedál. Áno, menu „syr komplet“ (vyprážaný syr, hranolčeky, majonéza) dostanete síce za 3,30€, ale bonus k tomu bude celulitída, orgány obalené tukom a „zlyhanie srdca“ na vašej úmrtnej listine. Stojí vám to za to?

Príčiny úmrtnosti na SR za rok 2011: vyše 50% úmrtí spôsobujú ochorenia obehového ústrojenstva

Všetky príčiny úmrtnosti na SR pre rok 2011. Dáta uvádza úrad pre verejné zdravotníctvo SR.

„Nátresk“ na psychiatrii

Ak je u nás niekto náhodou už fyzicky v pohode, je pomerne vysoká pravdepodobnosť, že mu kolíše psychika. Čísla psychiatrických návštev a hospitalizácií na SR rastú ako huby po daždi. Niet sa čo čudovať. Rekordná nezamestnanosť, škandalózna politika či naše olympijské úspechy sa podpisujú na našom psychickom zdraví – poruchy úzkosti, depresie a iné mentálne dysfunkcie patria k bežným na slovenskom poli.

Čo s tým?

Ak sa nechcete postaviť do radu miliónov chorých, skúste sa poriadne zamyslieť a potom už len začať konať - nepotrebujeme byť mudrcmi na to, aby sme vedeli, že zeleninový šalát je zdravší ako vyprážaný syr a že večer pri televízií občas nezaškodí vymeniť za aktívny šport. Navyše, musíme si uvedomiť, že slovenské obyvateľstvo stále viac starne, a tak sa dvíha aj takzvaný index ekonomického zaťaženia, ktorý nám v preklade hovorí, že stále menej ľudí bude musieť stále viac prispievať do štátnej kasy, aby sa uhradili všetky náklady verejnej zdravotníckej starostlivosti. Takže kto nie je milionár, alebo sa jednoducho nespolieha na služby verejného zdravotníctva, mal by sa začať seriózne starať o svoje zdravie.

Index ekonomického zaťaženie ukazuje, že stále menej ľudí bude musieť stále viac prispievať na pokrytie nákladov zdravotníckych služieb na SR.

Takže?

Zbavte sa sladených vôd, vyprážaných lahôdok a gaučovej pohodlnosti. Kto chce žiť dlhý a zdravý život, je fanúšikom surovej zeleniny a športu!

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency