Človek moderného typu

Evolúcia pokračuje. Aké "druhy" vyvinula moderná doba?

11. 03. 2014 Ochorenia Šport Pohyb Veda Práca  Katarína Mikulová
Človek moderného typu

Otestujte sa! Ktorý „humanoid“ by sa hodil na vás? :-)

Homo informaticus

Tohto nového humanoida pozná určite každý z nás. Sedí zhrbený na stoličke v práci a žmúri do počítača celé hodiny. Keď nežmúri do monitora, žmúri na display telefónu, keď nie do telefónu, tak do tabletu, a keď ani do tabletu nie, tak možno zrovna číta knihu (!) - prostredníctvom zariadenia kindle. Technické hračky tomuto človeku síce uľahčili v mnohom prácu, ale až príliš sťahujú jeho pozornosť. Koľkokrát sabotuje tento nový humanoid šport, len aby si prečítali ďalšie novinky z virtuálneho sveta internetu?

 V dnešnej dobe až príliš venujeme pozornosť najrozličnejším technickým hračkám. Kazíme si zrak a zabúdame chodiť do prírody.

Varovné signály, že ste „homo informaticus“
Bolia vás oči a zhoršil sa vám zrak? Bolí vás krčná chrbtica? Trápia vás hemeroidy?
Na vine je sedavá práca a váš pohľad uprený do monitora. Ak si bez elektronických hračiek neviete predstaviť život, stali ste sa moderným človekom typu „homo informaticus“ Pozor! Zdravotné riziká sú vysoké, absentuje u vás šport a takisto relax.

Riešenie
Keď sedíte pri počítači, každú polhodinu vstaňte od stola a poriadne si pretiahnite kostru. Urobte pár drepov, klikov, prejdite sa po pracovisku, choďte sa nadýchať čerstvého vzduchu. Skúste si raz týždenne vybaviť homeoffice, nech aspoň na jeden deň oslobodíte telo od dresscodu a strojenej pózy dôležitého pracanta. Choďte po práci športovať a doma viac nezapínajte počítač!  

Homo stressicus

Tento typ človeka ľahko rozpoznáme podľa týchto hlášok: „Tlačí ma termín! Musím to dnes dorobiť! Sľúbil som, že mu pomôžem! Nestíham! Nemám čas športovať! Nemám čas oddychovať!“  Spoznávate sa? Tento človek je neustále pod stresom, deň má preňho príliš málo dní a všetky počítače sveta sú mu pomalé. Nedajbože, aby mu vypadol internet v práci alebo aby ostal trčať v zápche cestou do práce! Hromženie a nadávanie sú bežnou súčasťou života tohto humanoida, no spôsobujú mu oveľa viac škody ako úžitku!

Stále sa stresujete? Nadávate? Hromžíte? Ukľudnite sa! Stres vám ničí zdravie.

Varovné signály, že ste „homo stressicus“
Bolí vás na hrudi? Máte zrýchlený pulz? Vysoký krvný tlak? Je vám akosi zle od žalúdka? Neviete v noci zaspať, lebo sa trápite nad množstvom problémov? Vypadávajú vám vlasy? Prepadli ste stresu a stali ste sa moderným človekom typu „homo stressicus“!

Riešenie
Prestaňte sa stresovať! Zvoľnite! Pravidelne sa „vypnite“, choďte do prírody a nechajte na seba pôsobiť nekonečné ticho – biológia vás predurčila na tento moment a vy skutočne potrebujete obnoviť kontakt s prírodou. Vyzujte sa, ľahnite si do trávy a zoširoka sa usmejte!

Homo depressivus

Tento moderný človek trpí nedostatkom sebavedomia, je často skleslý a všetko mu príde nedostatočné. Podľa WHO bude na svete v roku 2025 najvyšší počet ľudí typu „homo depressivus“.  Prečo toľko tento človek „depkuje“?  Lebo jeho myseľ pracuje vo dne v noci a už ju viac nevie vypnúť. V hlave mu žijú tisícky hlasov, ktoré neprestajne diktujú, čo má a čo nemá robiť, súdia ho a nedajú mu dýchať. Hlas v jeho hlave vyzerá asi takto: „Ešte by si mal zarobiť viac peňazí! Potrebuješ nové auto! Potrebuješ nové handry! Tvoj byt je malý, vezmi si hypotéku a kúp si dom! Počuješ? Pohni kostrou!“  V snahe vyhovieť všetkým požiadavkám sveta sa začína homo depressivus cítiť nedokonalý a prvý počiatok jeho depresie je na svete.

Zmýšľate o sebe zle? Trápi vás nízke sebavedomie? Vykašlite sa už konečne na čierne myšlienky a začnite žiť!

Signály, že ste „homo depressivus“
Bývate často smutní? Trápi vás úzkostná bolesť na hrudi? Zmýšľate o sebe zle? Separujete sa od ľudí?

Riešenie
Zbavte sa strachu a obáv! Pomôže vám v tom šport, meditácia či pozorovanie umeleckých diel. Venujte si denne chvíľu na to, aby ste si pripomenuli, ako veľmi sa milujete a vážite si samých seba! Neprestávajte pravidelne oddychovať a zdravo sa stravovať!

Homo allergicus

Tento človek je zaujatý čistotou natoľko, že mu prestáva správne fungovať imunita. Naučil sa sprchovať dvakrát denne, neustále sa drhne mydlom od hlavy až po päty. Keď je už celý vydratý z kože, vydrhne rovnako celý byt, použije desiatky saponátov, najrôznejších chemikálií a vyzabíja aj ten posledný živý mikroorganizmus, ktorý sa v jeho príbytku nachádzal. Niektorí extrémistickí homo allergicus prevaria vodu, ktorú pijú, ba dokonca vodu, v ktorej sa umývajú a takto si doslova a do písmena vytvárajú sterilné prostredie pre život.

Stále vás odvšadial strašia mikróby, roztoče a baktérie? Zabudnite na to, prílišná hygiena nám vôbec neprospieva - naopak, spôsobuje množstvo alergií.

Varovné signály, že ste „homo allergicus“
Všetko je vám málo čisté? Keď ste na návšteve či na verejných priestranstvách, myslíte často na mikróby a roztoče, ktoré vás ohrozujú? Dajte si pozor! Vaša imunita je naprogramovaná na oveľa vyššiu záťaž, a tak pod rúškom absolútnej čistoty zdivie a začne prehnane reagovať – takto získate alergie všetkých druhov! Na peľ, na prach, na roztoče...

Riešenie
Nepreháňajte to s čistotou! Aj živé organizmy, ktorých sa tak neprestajne snažíte zbaviť, majú svoje opodstatnenie pre vás, aj pre vašu imunitu. Uvoľnite sa a naučte sa akceptovať, že ste súčasťou prírody, ktorá nie je sterilná ani dezinfikovaná. Pomôžu aj relaxačné techniky!

Homo adipoesitus

Ohromne rozšírený druh a sám sebe veľmi nebezpečný je „homo adipoesitus“. Ako takéhoto človeka spoznáte? Má nadváhu a veľmi rád ju zvaľuje na zlé spaľovanie či pomalý metabolizmus!  Prijíma príliš veľa uhľohydrátov, často je nepravidelne a prirýchlo, medzi jeho obľúbené jedlá patria pizza, cestoviny, chlieb a fastfoody. Tento človek je, aj keď nie je hladný - Jedlo sa mu stalo jedom, ba dokonca predmetom závislosti. Je len tak bez dôvodu, len tak pre zábavu a zajedá takisto každý smútok, radosť aj neúspech.

Máte nadváhu? Zbavte sa svojej závislosti na nezdravom jedle! Vymeňte sacharidy za ovocie a zeleninu a začnite športovať!

Signály, že ste „homo adopoesitus“
Uprednostňujete reštaurácie, kde dostávate veľké, ba až obrovské porcie? Často vás prepadne v noci chuť na niečo nezdravé a kalorické? Máte nadváhu, no neviete si predstaviť, že by ste sa zbavili chleba, cestovín či sladkostí?  Ste zo svojej váhy skleslý, ale necítite sa byť dosť silný na to, aby ste svoju závislosť na nezdravom jedle prekonali?

Riešenie
Začnite meniť svoj jedálny lístok postupne. Stále viac sa zbavujte sacharidových jedál a nahrádzajte ich čerstvou zeleninou a ovocím. Zbavte sa v domácnosti všetkého nezdravého a nenakupujte v hypermarketoch – miesto toho choďte na trh a tam nakúpite, čo potrebujete v tej najčerstvejšej kvalite! Zmenu neodkladajte! Kilá navyše spôsobujú boľavé kĺby, ťažkopádny pohyb a namáhajú aj vnútorné orgány tela. Vyraďte už raz a navždy sacharidy z vášho jedálneho lístka a dajte si povedať, že zelenina a ovocie je to najlepšie pre vás!

Našli ste sa v niektorom z typov moderných humanoidov? Zmeňte životný štýl a vaše neduhy budú preč! Vylepte si obrázky humanoidov na chladničku a pripomínajte si tak každý deň, na čom treba zapracovať! Aj pomalé kroky sú istými krokmi na ceste za úspechom. Veľa šťastia :-)

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency