Mikrovlnka a zdravá strava

Viete, aký má príprava jedál v mikrovlnke vplyv na zdravie?

05. 05. 2015 Stravovanie Vitamíny Žena Krv Prístroje  Martina Strihová
Mikrovlnka a zdravá strava

Ako mikrovlnné rúry fungujú?

Pochopenie, ako fungujú mikrovlnné rúry, nám môže pomôcť objasniť odpoveď na túto častú otázku. Mikrovlnné rúry ohrievajú jedlo použitím vĺn energie, ktoré sú podobné rádiovým vlnám, ale sú kratšie. Tieto vlny sú pozoruhodne selektívne, v prvom rade ovplyvňujú vodu a iné molekuly, ktoré sú elektricky asymetrické – jeden koniec je nabitý pozitívne a druhý negatívne. Mikrovlny spôsobujú rozvibrovanie týchto molekúl a rýchle vytvorenie tepelnej energie.

Vplyv na zdravie

Je pravda, že niektoré živiny sa vystavením vyššej teplote ničia, či už je to spôsobené mikrovlnnou alebo bežnou rúrou. Vitamín C je možno najväčším príkladom. Lenže:

Rusi spravili o mikrovlnných rúrach obrovské množstvo výskumov a Američania tiež. Podobne ako na západe, používali mikrovlnky na rozvibrovanie molekúl vody, čím sa voda stala rádioaktívna. Okolo 1970-tych rokov mikrovlnku úplne prestali používať, pretože bola príliš nebezpečná. Ohrievanie v mikrovlnke ničí nielen jedlo v mikrovlnke, ale spotrebič vysiela veľké elektromagnetické pole do jeho okolia. To je dôvod, prečo sa do mikrovlnky nemôžete pozerať, a prečo by ste mali stáť aspoň 2 metre ďalej od zapnutej mikrovlnky. Preto ak žijete v byte a máte tam mikrovlnku, vyberte ju zo zásuvky.

Štúdia od Dr. Hansa Hertela skúmala, ako mikrovlnky menia molekulárnu štruktúru jedla a účinky tohto jedla na ľudské telo. V štúdii Dr. Hertel zistil, že jedinci, ktorí konzumovali jedlo z mikrovlnky mali zníženú hladinu dobrého HDL cholesterolu, znížený počet červených krviniek a menej bielych krviniek.

Mikrovlnky zabíjajú živiny

Ohrievanie jedla v mikrovlnke môže zničiť živiny, ktoré sa nachádzajú v pôvodnom jedle. To, čo mohlo byť výživným jedlom, sa kvôli dielektrickému zahrievaniu mikrovlniek mení na „mŕtve jedlo“. Molekuly vody sa v mikrovlnke rýchlo točia, čo vytvára molekulárne trenie, ktoré ohrieva jedlo. To spôsobuje zmeny molekulárnej štruktúry jedla, a to znižuje nutričnú hodnotu jedla.

  • Štúdia publikovaná v roku 2003 zistila, že brokolica „ožiarená“ v mikrovlnnej rúre s malým množstvom vody stratila až 97 percent jej prospešných antioxidantov. Pre porovnanie, naparovaná brokolica stratila 11 alebo menej percent svojich antioxidantov. Tiež v nej bolo znížené množstvo fenolových zlúčenín a glukozinolátov, ale množstvo minerálov zostalo rovnaké.
  • V štúdii o cesnaku 60 sekundové zahriatie v mikrovlnnej rúre stačilo, aby sa deaktivovala jeho alináza, hlavná protirakovinová látka.
  • Dr. Weil na základe japonskej štúdie tvrdí, že mikrovlnky pravdepodobne menia chémiu bielkovín spôsobom, ktorý môže byť škodlivý.
  • Austrálska štúdia ukázala, že mikrovlnky spôsobujú väčšie „rozkladanie proteínu“ ako bežné ohrievanie.
  • Škandinávska štúdia z roku 1999 o varení špargle zistila, že mikrovlnné rúry zapríčinili stratu vitamínu C. 

Mikrovlnky môžu zmeniť zloženie vašej krvi

Vo švajčiarskej klinickej štúdii vedci zistili zmeny v krvi u jedicov konzumujúcich zeleninu a mlieko z mikrovlniek. Ôsmi účastníci štúdie jedli skupiny potravín pripravených rôznymi spôsobmi vrátane ohrievania v mikrovlnnej rúre. Výsledok štúdie ukázal, že u účastníkov poklesla hladina červených krviniek, zatiaľ čo stúpla hladina bielych krviniek a cholesterolu. Neionizujúce mikrovlnné žiarenie môže mať vplyv na zmeny v krvi a srdcový tep.

Používanie mikrovlnnej rúry patrí k najnezdravším spôsobom prípravy jedál. Ničí antioxidanty, bielkoviny, a následne v tele škodí červeným krvinkám.

Mikrovlnky ničia materské mlieko a vitamín B12

Zdravotné prínosy vitamínu B12 sa v mikrovlnke okamžite ničia. Vedci sa zaoberali ohrievaním v mikrovlnke a jeho vplyvom na vitamín B12 v potravinách, ako sú rôzne druhy mäsa a mlieko. Výsledky štúdie ukázali, že hodnoty vitamínu v mikrovlnke poklesli o 30 až 40 percent. Zmena vitamínu B12 na jeho neaktívnu formu nastala v potravinách počas procesu ohrievania v mikrovlnke.

Pri ohrievaní sa tiež ničia silné látky ničiace baktérie v materskom mlieku. Štúdia skúmala v škôlkach intenzívnej starostlivosti bežný proces ohrievania mrazeného materského mlieka v mikrovlnke. Výskumníci testovali 22 vzoriek čerstvého mrazeného materského mlieka a činnosť lyzozómov a protilátok v nich po zahriatí mlieka na 30 sekúnd pri nastavení na nízku, aj na vysokú teplotu. Materské mlieko zohrievané v mikrovlnke pri vysokej teplote malo vyšší nárast E coli – až 18krát viac ako kontrolná vzorka materského mlieka (neohriata v mikrovlnke). Ohrievanie pri nízkej teplote tiež dramaticky znížilo činnosť lyzozómov a takisto podporilo nárast baktérií škodlivých pre kojencov.

Jedlo určené do mikrovlniek

Ešte horšie je to s polotovarmi určenými do mikrovlniek. Tieto spracované balené potraviny obsahujú celý sortiment chemikálií vrátane benzénu, toulénu, polyetyléntereftalátu (PET), xylénu a dioxínov (známych karcinogénov), ktoré spôsobujú závažné zdravotné riziko. Jednou z najnebezpečnejších látok v jedle určenom do mikrovlniek je BPA. Táto estrogénu podobná umelá hmota uniká do jedla z obalov. BPA narúša hormonálnu aktivitu, spôsobuje neplodnosť, nízke libido, kardiovaskulárne a mentálne ochorenia, alergie, vysoký krvný tlak a priberanie. Ak používate mikrovlnky, tak toho proste prijímate oveľa viac, ako len jedlo...

Deti by sa nemali zdržiavať pri zapnutej mikrovlnke. Ohrievanie v mikrovlnke tiež ničí živiny v materskom mlieku a vitamín B12.

Mikrovlnky ovplyvňujú bielkoviny, antioxidanty a celkové nutričné hodnoty jedla. Balené jedlo obsahuje aj veľa toxínov a prináša rôzne nebezpečenstvá. Namiesto používania mikrovlniek prejdite k surovým potravinám ako k hlavnému zdroju vašej stravy. Ak varíte, skúste radšej naparovať a piecť.

Tip Vitariána

Vypnutú mikrovlnku odpojenú zo zásuvky môžete použiť na uskladnenie niektorých špeciálnych produktov a superpotravín, ktoré potrebujú byť chránené pred elektromagnetickým žiarením, pretože do mikrovlniek bolo použitého množstvo chrániaceho materiálu. Takto môže mikrovlnka poslúžiť ako chránený sklad  pre niektoré zdravé produkty a udržať ich v dobrom stave po dlhú dobu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency