Dobrými rannými zvykmi môžete získať najviac

9 dôvodov, prečo vás rána poháňajú dopredu

03. 11. 2015 Problémy Šport Emócie  Martina Strihová
Dobrými rannými zvykmi môžete získať najviac

Prečo sú rána také dôležité?

Máme obmedzené množstvo pevnej vôle na deň

Sila vôle je schopnosť ako prekonať limbické impulzy. To sú silné pocity, ktoré vás vyzývajú k tomu, aby ste konali podľa niektorých zvykov. Jedným z týchto zvykov môže byť kontrola vášho Facebooku. Ďalším zvykom je zapnúť si Netflix a pozrieť si (len) ďalšiu epizódu.

Kognitívna veda nám odhalila, že každý deň máme len malé limitované množstvo vôle. Ako, kedy a či túto silu vôle použijete je v konečnom dôsledku rozhodujúcim faktorom, ako váš život dopadne.

Sila vôle sa zhoršuje po celý deň

Každá malá vec, ktorú môžeme „spraviť“ si odpije z našej malej studne pevnej vôle. Chodenie do práce, nájdenie parkovacieho miesta, umývanie riadov a povedanie vášmu šéfovi o jeho škvrne na nohaviciach, o ktorej dúfate, že je len z kávy, vašu studňu vyčerpáva.

Keď prídete domov, vašou jedinou zvyšnou vôľou je to, čo môžete získať načretím malého pohára do vašej studne pevnej vôle. Zvyčajne je dostatočné vstať z pohovky na dočiahnutie diaľkového ovládania – väčšine ľudí však nestačí odolať pokušeniu sledovať televíziu. Síce stačí ísť do postele – ale len potom, čo ste to odložili o 3 hodiny (prokrastinácia).

Nestačí sadnúť si a napísať 500 slov na vašom knižnom projekte. Nestačí zmeniť svet. Ak áno, mali ste fakt divnú studňu.

Lepšie je spraviť málo alebo si oddýchnuť, ako sadnúť si pred televíziu a nespraviť nič.

Vaša studňa rastie, keď využívate plné vedrá vôle

Zakaždým ako si sadnete k niečomu, čo si vyžaduje obrovské množstvo vôle, rastie vaša sebadôvera – viete, že sila vôle je niečo, z čoho môžete začať čerpať. Istota aj dôvera zväčšujú vašu studňu.

Postupom času môžete zväčšovať vašu studňu do neskutočnej veľkosti. Odvrátenou stranou tohto je to, že ak to nebudete využívať, stratíte to. Ak otvoríte Facebook zakaždým, keď vás to napadne, bude stále ťažšie a ťažšie tomu odolať.

Urobte krok smerom k tomu, aby ste z tejto veľkej úlohy spravili zvyk

Keď s vašimi najdôležitejšími projektmi spravíte kroky dopredu, nervové cesty sa vykúpu v tukovom povlaku, ktorý uľahčí cestu, ktorou môže pretekať elektrina. Potrebujete menej vôle na ich začatie.

Každé ráno, keď to vedro ponoríte do vašej studne a vykonáte túto dôležitú úlohu, tento mastný povlak bude ďalej izolovať vašu nervovú dráhu. Jedno ráno sa prebudíte a je to zvykom – elektrické signály prúdia najjednoduchšie po tejto konkrétnej nervovej dráhe.

Vo vašej mysli je menej zmätku

Počas dňa sa dejú rôzne veci. Ľudia hovoria neuvážené veci. Začínate sa pohrávať s imaginárnymi konverzáciami. Ste nahnevaní za niečo, čo mal niekto spraviť. To nielenže vyčerpáva vašu silu vôle, ale bráni vášmu mozgu konať  vo svojom vrchole. Ráno mal váš mozog čas na spracovanie všetkých informácií z predchádzajúceho dňa vyrobením šialených snov. Budíte sa s takmer čistým štítom a s otvorenou vnímavou mysľou.

Začnite každé ráno pracovať na niečom, čo chcete dosiahnuť. Časom sa z toho vytvorí zvyk, nad ktorým nebudete musieť ani premýšľať.

Vaša sila vôle sa doplňuje ráno

Spánok je jedinou vecou, ktorá môže znovu doplna naplniť vašu studňu vôle – je to jednoduché. Môžete samozrejme používať drogy na umelé posilnenie kapacity vašej studne. To je ako presmerovanie rieky alebo potoka, aby nachvíľu prúdili do vašej studne zatiaľ čo – vám to dáva zdanlivo nekonečnú silu vôle, ale napĺňa to vašu studňu špinou. Zaberie niekoľko dní alebo týždňov, kým sa vaša studňa vyčistí a obnoví svoju plnú kapacitu.

Jedlo dočasne obnovuje malú časť kapacity vašej studne. Používanie sily vôle namáha váš nervový systém a vyčerpáva veľké množstvo energie.

Svoj deň začínate s dostatkom energie na 3 veľké úlohy

Ak vaše ráno ihneď začnete spravením niečoho dôležitého, zostáva vám možnosť urobiť ešte dve väčšie a dôležitejšie úlohy. Ak budete veci odkladať, vaša vôľa začne unikať – ste schopní urobiť len dve veľké úlohy,  potom jednu, potom žiadnu.

Rána sú relatívne jednotvárne

Zvyčajne nie sú veľké rozdiely v tom, ako sa vyvinie ráno. Môžete si vypracovať rannú rutinu a byť si relatívne istí, že sa vám nič nepostaví do cesty. Večery sú na druhej strane nepredvídateľné. Môžete vyriešiť niečo medzi 6 a 7 hodinou večer, ale môžete staviť na váš kávovar, aby vám pomohol nabrať obrátky, alebo že začne účinkovať všetka vláknina, čo ste zjedli na obed.

Keď najskôr urobíte dôležité úlohy, pripravíte váš mozog na úspech

Váš mozog pracuje na tom, čím ste ho práve nakŕmili. Ak ste ho nakŕmili úspechom, motiváciou, inšpiráciou a schopnosťou plniť úlohy, dá vám toho viac. Robenie kreatívnych a dôležitých úloh vedie k veľkému uvoľneniu neurotransmiterov. Oni zvyšujú vašu náladu, robia vás sebavedomejším, zvyšujú vašu úroveň zručnosti a robia život všeobecne úžasnejším. Chceli by ste sa tak cítiť po celý zvyšok dňa alebo od 10 do 11 večer?

Nepremeškajte príležitosť spraviť niečo dôležité už ráno.

Vstávajte skoro. Skoré vstávanie je spôsob, ako mať hotové dôležité veci – bez toho, aby ste boli nejakým superčlovekom. My smrteľníci nechceme počuť o vašich super nadľudských schopnostiach. Potom sa cítime ešte smrteľnejšie.

"Som notorický neskorý spáč. Potrebujem 9 hodín spánku na to, aby som bol schopný otvoriť viac ako jedno oko v čase, keď sa zobudím. Ak to dokážem, dokážete to aj vy."

Tip Vitariána

Ak vstávame skoro, naša produktivita sa značne zvýši. Môžeme získať čas na šport, na zdravé raňajky, meditáciu alebo prácu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency