5 zásad starostlivosti o kuchynské nože

Čím lepšie sa o naše nože staráme, tým lepší výkon aj trvácnosť budú mať

14. 11. 2022 Prístroje Japonské nože  Andrej Maťko
5 zásad starostlivosti o kuchynské nože

Starostlivosť o kuchynské nože

Správna starostlivosť o kuchynské nože je celá veda, jednoduchá, ale veľmi dôležitá. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel môžete výrazne predĺžiť životnosť dobrého noža a pretvoriť vaše rutinné varenie na jednoduchý a fascinujúci proces.

1. Používajte váš nôž iba na to, na čo je určený

Každý nôž by ste mali používať vždy len pre to, na čo je určený: nôž na chlieb na krájanie chleba , vykosťovací nôž na vykosťovanie , apod. Pri práci s nožom by ste za žiadnych okolností nemali vynakladať prílišné úsilie , tým skôr pri rezaní kostí, chrupaviek alebo mrazených potravín, v opačnom prípade môže dôjsť k nenávratnému poškodeniu čepele. Pri práci s vhodným nožom pôjde krájanie ľahko, bez potreby tlačiť na nôž.

2. Nepodceňujte výber kuchynskej krájacej dosky

Materiál, z ktorého je vyrobená krájacia doska, môže tiež ovplyvniť životnosť noža. Väčšina moderných nožov nesmie prísť do kontaktu s materiálmi ako je sklo alebo kameň, preto je lepšie zvoliť krájaciu dosku z mäkkého plastu alebo dreva.

3. Dbajte o hygienu

Dodržujte hygienické pravidlá. Po použití by ste mali každý nôž okamžite očistiť od lepivých kúskov jedla a iných nečistôt. Výrobcovia spravidla neodporúčajú umývať nože v umývačke riadu, pretože tlak vody v kombinácii s čistiacimi prostriedkami môže poškodiť alebo deformovať čepeľ alebo rukoväť z prírodných materiálov (drevo, kosť).
Opláchnuť nôž pod prúdom vody a utrieť ho do sucha navyše nie je také ťažké. Pokiaľ sa vám stane, že ste váš oceľový nôž s plastovou rukoväťou nechali omylom umyť v umývačke riadu, nič sa nedeje, nôž sa nezničí za jedno umytie. Dôležité však je, aby sa z toho nestal zlý zvyk. Pokiaľ váš nôž budete umývať ručne, bez používania abrazívnych umývacích prostriedkov, baktérie a hrdza nebude mať šancu.

4. Majte nože po ruke

Správna starostlivosť o kuchynské nože sa nezaobíde bez ich riadneho skladovania. Nože neumiestňujte do blízkosti príborov alebo iných kovových predmetov, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu alebo otupeniu čepele. Na tento účel je lepšie použiť špeciálne držiaky. Najobľúbenejšie a zároveň hygienické sú magnetické držiaky pre oceľové nože a univerzálne kefové bloky pre nože vyrobené z akéhokoľvek materiálu. Tieto kuchynské doplnky nielen že vyzerajú skvele, ale aj zaberajú minimum priestoru, umožňujú správne skladovať nože a tiež slúžia ako ďalšia ozdoba vašej kuchyne.

5. Nezabudnite na správne ostrenie a brúsenie!

V neposlednom rade je tiež dôležité spomenúť, že nože treba pravidelne a včas brúsiť. Ich rezné hrany v priebehu času odhaľujú mikroskopické defekty, ktoré sú voľným okom neviditeľné, ale môžu znížiť kvalitu rezu. Zároveň majú tendenciu zväčšovať svoju veľkosť, čím môže dôjsť k znehodnoteniu noža. Pravidelné zaostrovanie pomôže zbaviť sa takých vád a zachová dokonalú ostrosť. Pri brúsení je veľmi dôležité dodržiavať pravidlá konkrétneho noža a pre každý z nich používať iba materiály odporúčané výrobcom.

Súvisiace produkty

NOVÉ

Samura MO-V Nôž na ovocie a zeleninu 9 cm (SM-0010)

Samura MO-V Nôž na ovocie a zeleninu 9 cm (SM-0010)

654,00 Kč

Nože Samura predstavujú symbiózu japonskej nožiarskej tradície a európskej spoľahlivostiNože značky Samura sú vyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele , kalené na 58 - 61 HRC. Čepele majú japonský tvar a jemné zúženie zo špičky, vďaka čomu disponujú fantastickým rezným výkonom. Nože Samura sú naostrené v uhle 17 stupňov . To je viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch. Na rukoväť používame najlepšie moderné materiály: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity. Viac o histórii značky Samura.Tento nôž na ovocie a zeleninu Samura MO-V je považovaný za najmenší zo všetkých kuchynských nožov, pokiaľ ide o veľkosť, ale v žiadnom prípade z hľadiska významu. Je to jeden z najžiadanejších nožov a stal sa nevyhnutným prvkom v každej kuchyni. Je navrhnutý na lúpanie a krájanie drobnej zeleniny a ovocia a jeho krátka úzka čepeľ si s touto úlohou hravo poradí. Vďaka veľmi ľahkej (len 73 gramov), kompaktnej a ergonomickej protišmykovej oválnej rukoväti je tento nôž na ovocie a zeleninu maximálne prispôsobený aj pre prácu v dlhom časovom úseku.Odporúčame ručné umývanie.Samura MO-V SM-0010 Nôž na ovocie a zeleninuCelková dĺžka:     21,7 cmDĺžka čepele:     9 cmHmotnosť:            85 gPrednosti nožov Samuravyrobené z najlepšej japonskej a švédskej ocele, kalené na 58 - 61 HRCfantastický rezný výkon vďaka japonskému tvaru čepele a jemnému zúženiu zo špičkynaostrenie v uhle 17 stupňov (t.j. viac ako pri japonských nožoch, ale menej ako pri európskych nožoch)rukoväte vyrobené z najlepších moderných materiálov: Micarta, G10, stabilizované drevo, plast s jemným povrchom, kratón a kompozity Ako vybrať ten správny nôž?Ak si chcete uľahčiť výber a pochopiť, aké nože budete skutočne potrebovať, mali by ste sa zoznámiť s  hlavnými typmi nožov  a ich využitím. Viac k tejto téme sme pre vás zhrnuli v článku ako vybrať správny nôž .  Japonský kuchynský nôž - priamy potomok samurajského mečaJaponské nože sú dokonalým spojením legendárnych tradícií minulosti a špičkových technológií budúcnosti. Viacej o vlastnostiach japonských nožov.  Starostlivosť o kuchynské nožeSprávna starostlivosť o kuchynské nože je celá veda, jednoduchá, ale veľmi dôležitá. Dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel môžete výrazne predĺžiť životnosť dobrého noža a pretvoriť vaše rutinné varenie na jednoduchý a fascinujúci proces. 5 zásad správnej starostlivosti o nože.Brúsenie a leštenie nožov - Účel a dôležitosťVlastnosti kvalitného kuchynského noža, značne závisia na stupni jeho konečného brúsenia a leštenia v poslednej fáze výroby . Týmto procesom je ovplyvnená nielen schopnosť noža udržať ostrosť po dlhšiu dobu, ale aj samotný výkon – maximálne výsledky s minimálnym úsilím. Navyše tiež odráža krásu a dokonalosť vzhľadu noža a poskytuje dodatočnú ochranu proti korózii. Kvalita a prísne dodržiavanie obrábacích techník nám poskytuje odpoveď na otázku, prečo sú niektoré nože lepšie, pokiaľ porovnávame ich reznú kapacitu a zachovanie ostrosti. Dôležitosť brúsenia a leštenia nožov.Ako na brúsenie nožov ľahko a rýchlo. Video: Kvalitné kuchynské nože Samura Video: Kvalitné kuchynské nože Samura

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency