10 najdôležitejších vitamínov pre zdravie očí

Ako si uchovať dobrý zrak do vysokého veku

16. 01. 2023 Vitamíny Ovocie Zelenina Orechy  Andrej Maťko
10 najdôležitejších vitamínov pre zdravie očí
Vaše oči sú zložité orgány, ktoré potrebujú veľa rôznych vitamínov a živín, aby správne fungovali. Bežné stavy, ako je diabetická retinopatia (poškodenie sietnice), vekom podmienená degenerácia makuly (AMD), glaukóm (zelený zákal) a katarakta (šedý zákal), môžu ovplyvniť vaše oči. Hoci tieto stavy spôsobuje množstvo rôznych faktorov, zdá sa, že výživa má vplyv na všetky.

Tu je 10 kľúčových vitamínov a živín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie očí.

1. Vitamín A – Zlepšuje videnie pri slabom osvetlení

Vitamín A hrá kľúčovú úlohu pri videní udržiavaním čistej rohovky, ktorá je vonkajším krytom oka. Tento vitamín je tiež súčasťou rodopsínu, proteínu vo vašich očiach, ktorý vám umožňuje vidieť pri slabom osvetlení. Nedostatok vitamínu A je v rozvinutých krajinách zriedkavý, ale ak sa nerieši, môže viesť k vážnemu stavu nazývanému xeroftalmia. Xeroftalmia je progresívne očné ochorenie, ktoré začína šerosleposťou. Ak nedostatok vitamínu A pretrváva, vaše slzné kanály a oči môžu vyschnúť. Nakoniec vaša rohovka zmäkne, čo vedie k nezvratnej slepote. Vitamín A môže tiež pomôcť chrániť pred inými ochoreniami očí. Niektoré štúdie naznačujú, že diéty s vysokým obsahom vitamínu A môžu byť spojené so zníženým rizikom katarakty a sivého zákalu.

Pre celkové zdravie očí sa namiesto doplnkov odporúčajú potraviny bohaté na vitamín A a to zelená listová zelenina (kel, špenát, brokolica), oranžová a žltá zelenina (mrkva, sladké zemiaky, tekvica a iné zimné tekvice, letné tekvice), červené zeleninové plody (paradajky, červená paprika) a mango.

   


2. Vitamín E – Chráni očné bunky

Predpokladá sa, že mnohé očné ochorenia sú spojené s oxidačným stresom, čo je nerovnováha medzi antioxidantmi a voľnými radikálmi vo vašom tele. Vitamín E je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť vaše bunky – vrátane očných buniek – pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sú škodlivými, nestabilnými molekulami. Jedna sedemročná štúdia na 3 640 ľuďoch s AMD (makulárna degenerácia sietnice) ukázala, že užívanie 400 IU (medzinárodná jednotka) vitamínu E znížilo riziko progresie do pokročilých štádií o 25 %. Niektoré štúdie navyše naznačujú, že diéty s vysokým obsahom vitamínu E môžu pomôcť predchádzať šedému zákalu súvisiacemu s vekom. Na udržanie dobrého zdravia očí odporúča strava, ktorá obsahuje dostatok vitamínu E. Niektoré možnosti bohaté na vitamín E zahŕňajú orechy, semená a oleje na varenie. Losos, avokádo a listová zelená zelenina sú tiež dobrými zdrojmi.



3. Vitamín C – Podporuje štruktúru oka

Rovnako ako vitamín E, aj vitamín C je silný antioxidant, ktorý môže chrániť vaše oči pred škodlivými voľnými radikálmi. Okrem toho je vitamín C potrebný na tvorbu kolagénu, proteínu, ktorý poskytuje štruktúru vášmu oku, najmä v rohovke a očnom bielku (sklére). Niekoľko pozorovacích štúdií naznačuje, že vitamín C môže pomôcť znížiť riziko vzniku šedého zákalu, čo je stav, ktorý spôsobuje zakalenie oka a zhoršuje videnie. Napríklad jedna pozorovacia štúdia ukázala o 75 % znížené riziko vzniku šedého zákalu, keď bol denný príjem vitamínu C vyšší ako 490 mg, v porovnaní so 125 mg alebo menej. Citrusy a tropické ovocie, paprika, brokolica a kel obsahujú obzvlášť vysoké množstvo vitamínu C, čo z nich robí skvelé možnosti na zvýšenie vášho denného príjmu.  



4. Vitamíny B6, B9 a B12 – Znižujú riziko zápalu

Výskumníci tiež študovali niekoľko vitamínov B z hľadiska ich vplyvu na zdravie očí, najmä vitamíny B6, B9 a B12. Táto kombinácia vitamínov môže znížiť hladiny homocysteínu, proteínu vo vašom tele, ktorý môže byť spojený so zápalom a zvýšeným rizikom rozvoja AMDKlinická štúdia u žien preukázala o 34 % znížené riziko vzniku AMD pri užívaní 1 000 mcg vitamínu B12 spolu s vitamínmi B6 a B9. Vitamín B12 nájdete v zvieracej pečienke, mušliach, sardinkách, tuniaku, pstruhu, losose, vajíčkach a droždí. Odporúča sa aj dopĺňať vitamín B12 vo forme výživového doplnku, najlepšie organického pôvodu a biologicky vstrebateľný. 

 

5. Riboflavín – Prevencia šedého zákalu

Ďalším vitamínom B skúmaným v súvislosti so zdravím očí je riboflavín (vitamín B2). Ako antioxidant má riboflavín potenciál znižovať oxidačný stres vo vašom tele, vrátane očí. Vedci študujú najmä potenciál riboflavínu pri prevencii sivého zákalu (katarakty), pretože dlhotrvajúci nedostatok riboflavínu môže viesť k tomuto stavu. Je zaujímavé, že mnoho jedincov so šedým zákalom má tiež nedostatok tohto antioxidantu. Jedna štúdia zistila o 31 – 51 % znížené riziko rozvoja katarakty, keď strava účastníkov zahŕňala 1,6 – 2,2 mg riboflavínu denne v porovnaní s 0,08 mg denne. Zdravotnícke úrady odporúčajú konzumovať 1,1 – 1,3 mg riboflavínu denne. Zvyčajne je ľahké dosiahnuť toto množstvo, pretože veľa potravín má vysoký obsah riboflavínu. Obsahuje ho vo väčšom množstve ovos, mlieko, jogurt, hovädzie mäso a obohatené cereálie.



6. Niacín – Prevencia zeleného zákalu

Hlavnou funkciou niacínu (vitamínu B3) vo vašom tele je pomáhať premieňať jedlo na energiu. Môže pôsobiť aj ako antioxidant. Štúdie nedávno naznačili, že niacín môže hrať úlohu pri prevencii glaukómu, stavu, pri ktorom sa poškodí zrakový nerv vášho oka. Pozorovacia štúdia o spotrebe živín dospelými Kórejčanmi a ich riziku glaukómu zistila súvislosť medzi nízkym príjmom niacínu v strave a týmto stavom. Štúdia na zvieratách navyše ukázala, že vysoké dávky niacínových doplnkov sú účinné pri prevencii glaukómu. Doplnky by sa mali používať opatrne. Keď sa niacín konzumuje vo vysokých množstvách 1,5–5 gramov denne, môže mať nepriaznivé účinky na oči, vrátane rozmazaného videnia, poškodenia makuly a zápalu rohovky. Neexistuje však žiadny dôkaz o tom, že konzumácia potravín s prirodzeným vysokým obsahom niacínu má nejaké nepriaznivé účinky. Niektoré zdroje potravy zahŕňajú hovädzie mäso, hydinu, ryby, huby, arašidy a strukoviny.  

 

7. Luteín a zeaxantín – Chránia oči pre modrým svetlom

Luteín a zeaxantín sú súčasťou rodiny karotenoidov, skupiny prospešných zlúčenín syntetizovaných rastlinami. Oba tieto karotenoidy možno nájsť v makule a sietnici vašich očí, kde pomáhajú filtrovať potenciálne škodlivé modré svetlo a chránia vaše oči pred poškodením. Niekoľko štúdií naznačuje, že tieto rastlinné zlúčeniny môžu zabrániť šedému zákalu a zabrániť alebo spomaliť progresiu AMD. Randomizovaná, kontrolovaná štúdia zistila potenciálne výhody luteínu pre ľudí so šedým zákalom. Počas dvoch rokov sa u tých, ktorí užívali doplnky obsahujúce 15 mg luteínu trikrát týždenne, zlepšil zrak. Odporúčané denné dávky a bezpečné doplnkové dávky neboli pre tieto zlúčeniny stanovené. V štúdiách sa však použilo až 20 mg luteínu denne počas 2 rokov bez nežiaducich účinkov. Doplnky však nemusia byť potrebné. Už 6 mg luteínu a zeaxantínu môže priniesť výhody a strava bohatá na ovocie a zeleninu toto množstvo prirodzene poskytuje.  Špenát, kel a kapustová zelenina majú obzvlášť vysoký obsah týchto karotenoidov

 

8. Omega-3 mastné kyseliny – Podporujú tvorbu buniek

Omega-3 mastné kyseliny sú typom polynenasýtených tukov. Bunkové membrány sietnice obsahujú vysokú koncentráciu kyseliny dokosahexaénovej (DHA), konkrétneho typu omega-3. Okrem toho, že omega-3 tuky pomáhajú pri tvorbe buniek vášho oka, majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu hrať úlohu pri prevencii diabetickej retinopatie (ochorenie ciev očnej sietnice).

Prehľad 31 štúdií naznačil, že diéty s vysokým obsahom mastných rýb – ako napríklad tradičná stredomorská strava – môžu chrániť pred diabetickou retinopatiou. Omega-3 tuky môžu byť prospešné aj pre jedincov s ochorením suchého oka tým, že im pomáhajú produkovať viac sĺz. Pri tomto stave spôsobuje nedostatok sĺz suchosť, nepohodlie a občasné rozmazanie. Ak chcete zvýšiť obsah omega-3 mastných kyselín vo svojej strave, zaraďte bohaté zdroje, ako sú ryby, ľanové semiačka, chia semienka, sója a orechy. Omega-3 možno nájsť aj v kuchynských olejoch, ako je repkový a olivový olej.

  

9. Tiamín – Menič energie

Tiamín alebo vitamín B1 hrá úlohu pri správnej funkcii buniek a premene potravy na energiu. Je to pravdepodobne účinné pri znižovaní rizika katarakty. Pozorovacia štúdia na 2.900 ľuďoch v Austrálii naznačuje, že strava s vysokým obsahom tiamínu znižuje riziko vzniku šedého zákalu o 40 %. Táto štúdia tiež naznačuje, že proteín, vitamín A, niacín a riboflavín môžu chrániť pred šedým zákalom. A čo viac, tiamín bol navrhnutý ako potenciálna liečba skorých štádií diabetickej retinopatie. Klinická štúdia zistila, že 100 mg tiamínu užívaného trikrát denne znížilo množstvo albumínu v moči – čo je indikácia diabetickej retinopatie pri cukrovke 2. typu. Potravinové zdroje tiamínu zahŕňajú  celé zrná, mäso a ryby. Okrem toho sa tiamín často pridáva do potravín, ako sú raňajkové cereálie, chlieb a cestoviny.


10. Antokyány – Posilňujú sietnicu

Antokyány sú silné antioxidanty, ktoré posilňujú štruktúru kolagénu v sietnici a poskytujú extra ochranu zraku. Môžu tiež zlepšiť videnie u ľudí s normálnym tenzným glaukómom, formou ochorenia, ktoré poškodzuje zrakový nerv. Ak trávite veľa času na slnku, antokyány môžu chrániť vašu sietnicu pred poškodením vplyvom UV žiarenia. Antokyány získate aj z fialových, modrých a tmavočervených potravín, ako sú čučoriedky, červené alebo fialové hrozno, černice, granátové jablká a brusnice.  



Tip Vitariána

Výskum naznačuje, že určité vitamíny a živiny môžu pomôcť predchádzať alebo spomaliť progresiu niekoľkých rôznych očných ochorení. Doplnky môžu byť prospešné, ak máte podozrenie, že vám niektorý z týchto vitamínov vo vašej strave chýba. 

Avšak konzumácia živín bohatej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celé zrná, bielkoviny a zdravé tuky vám poskytne všetky živiny, ktoré vaše oči – a zvyšok vášho tela – potrebujú pre optimálne zdravie.        

Súvisiace produkty

Vitamín B-komplex + B12 MHA 500

Vitamín B-komplex + B12 MHA 500

509,00 Kč

Čisto rastlinný komplex vitamínov B z naklíčenej pohánky so všetkými ôsmimi vitamínmi skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, kyselina listová a biotín) + 500µg vysoko koncentrovaného bioaktívneho vitamínu B12 so všetkými tromi prírodnými kobalamínmi (formula MHA). Vhodný pre vegánov, odskúšaný v laboratóriu, bez génovej techniky, bez prísad, vyrobený v Nemecku, 100 kapsúl. Osobitosti vitamíny B-komplex z koncentrovaného prášku z naklíčenej pohánky východiskový materiál: bio pohánka bioaktívny vitamín B12 ako metylkobalamín, hydroxokobalamín a adeosylkobalamín (MHA) všetky tri prírodné a bioaktívne formy vitamínu B12 aktívne formy koenzýmu s vysokou biodostupnosťou prémiové účinné látky B12, vyrobené v EÚ bez prísad látok zabraňujúcich tvorbe hrudiek, vhodné pre vegánov, bez použitia génových techník laboratórne testy zaručujú obsah jednotlivých vitamínov B B-komplex s vitamínom B12 Osem vo vode rozpustných vitamínov skupiny B sa podieľa na mnohých metabolických procesoch. Okrem iného sú kľúčové pre normálne fungovanie nervov, psychiky, metabolizmus tukov, bielkovín a cukrov, a získavanie energie v mitochondriách. - Tiamín (B1) sa podieľa na získavaní energie a normálnom fungovaní nervového systému a psychiky. - Riboflavín (B2) sa podieľa na získavaní energie a potláčaní únavy, ako i ochrane lipidov, proteínov a DNA pred oxidačným poškodením. - Nikotínamid (B3) je potrebný na syntézu sérotonínu a melatonínu z L-tryptofánu, ako aj na ochranu buniek pred oxidačným poškodením, opravu DNA, reguláciu cukru v krvi a získavanie energie. - Kyselina pantoténová (B5) sa podieľa na získavaní energie v mitochondriách a je potrebná na syntézu proteínov, cholesterolu, steroidných hormónov a neurotransmiterov, ako aj metabolizmus vitamínov A a D. - Pyridoxín (B6) je najdôležitejší vitamín pre zhodnocovanie aminokyselín a pomáha pri tvorbe dôležitých látok v kostiach a detoxikácii. - Biotín (B7) sa z dôvodu jeho účinkov na vlasy a pokožku označuje aj ako vitamín H, podieľa sa na výmene energie a metabolizme makroživín. Podporuje aj fungovanie psychiky. - Kyselina listová (B9) sa podieľa na delení buniek, tvorbe krvi, metabolizme aminokyselín, ako aj na detoxikácii homocysteínu. Je nevyhnutná pre zdravý vývoj plodu. - Vitamín B12 je potrebný na tvorbu červených krviniek a stavbu DNA a bielkovín. Prispieva k detoxikácii a má ochranné účinky na nervy. Naklíčená pohánka s vitamínmi B Naklíčená pohánka s vitamínmi je prášok z klíčkov pohánky s pridanými cennými vitamínmi B. Tieto sa rozptýlia nad klíčnou vodou, vďaka ktorej suché zrno pohánky začne klíčiť, kde prenikajú priamo do bunkových jadier. V tejto prírodnej zmesi vitamínmi nasýtenej pohánky sa nachádzajú vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, kyselina listová a biotín), ako aj mnohé minerálne látky a stopové prvky (napríklad železo, zinok, horčík), flavonoidy a koenzým Q10, čím sa vytvorí jedinečná synergia optimálnej biodostupnosti. Formula MHA vitamínu B12 Formula MHA kombinuje všetky tri prírodné formy vitamínu B12 a vytvára tak komplex účinných látok. V našom tele, ako aj v potravinách, sa tieto tri formy vždy vyskytujú spolu. MHA je skratka pre metylkobalamín, hydroxokobalamín a adenosylkobalamín – tri prírodné formy vitamínu B12 (kobalamín). Tieto tri zložky majú rôzne úlohy v našom tele. Metylkobalamín a adenosylkobalamín sú takzvané bioaktívne formy koenzýmu vitamínu B12. Telo ich nutne potrebuje pri rôznych metabolických procesoch a majú rôzne funkcie. Metylkobalamín účinkuje v cytoplazme ako súčasť cyklu metylácie, ktorý má ďalekosiahle vplyvy na rôzne zdravotné oblasti (napr. na krvotvorbu, psychiku a nervový systém). Adenosylkobalamín zase pôsobí na mitochondrie – elektrárne našich buniek. Je súčasťou citrátového cyklu, hlavného cyklu výmeny látok, potrebného na výrobu energie. Hydroxokobalamín je ďalšou prírodnou formou vitamínu B12, ktorá sa nachádza v mnohých potravinách. Veľká časť vitamínu B12 sa v krvi nachádza vo forme hydroxokobalamínu. Hydroxokobalamín sa veľmi dobre viaže na transportné molekuly vitamínu B12 a preto sa z tela vylučuje pomalšie. Považuje sa tak za B12 s najlepšími skladovacími vlastnosťami. Navyše sa hydroxokobalamín klinicky využíva na detoxikáciu pri otrave dymom. Formula MHA od Sunday Natural kombinuje všetky tri prírodné formy B12 v optimálnej synergii. Bioaktívny komplex vitamínov B12 podľa vzoru prírody. Najvyššia kvalita a čistota Zložky boli vyrobené podľa najprísnejších noriem na čistotu a kvalitu EÚ. Kapsuly plníme a balíme v našej prevádzke v Berlíne. Výrobok je bezlaktózový, nevyužívame génovú techniku, je vhodný pre vegánov a vyrába sa bez akýchkoľvek prísad. K vitamínom B sa radí osem vo vode rozpustných životne dôležitých látok, ktoré označujeme ako vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotín a kyselina listová. Na rozdiel od iných vitamínov sa vitamíny skupiny B dlhodobo neukladajú v tele a musíme ich denne prijímať v strave. Výnimkou je len vitamín B12, ktorý sa ukladá v pečeni. Vitamíny skupiny B spolu úzko spolupracujú a závisia jeden od druhého. Preto je dôležité, aby sme prijímali dostatočné množstvo všetkých z nich. To však nie je vždy jednoduché, keďže vitamíny B sa nachádzajú v rôznych potravinách a len skutočne vyvážená strava poskytuje dostatočné množstvo všetkých z nich. Aj veľké výživové štúdie pravidelne vykazujú výrazné nedostatky pri príjme vitamínov B. Oficiálna referenčná výživová hodnota (NRV) pre dennú dávku vitamínov B vitamín B1 - 1,1 mg vitamín B2 - 1,4 mg vitamín B3 - 16 mg vitamín B5 - 6 mg vitamín B6 - 1,4 mg biotín - 50µg kyselina listová - 200µg vitamín B12 - 2,5µg Dôvody nedostatku vitamínov B zvýšená individuálna spotreba pri strese a zvýšenej potrebe podávania výkonu zvýšená individuálna spotreba pri náročnej telesnej činnosti a športe zvýšená individuálna spotreba pri konzumácii požívatín (nikotín, alkohol) zvýšená individuálna spotreba po operáciách zvýšená individuálna spotreba pri zvýšenej náchylnosti na infekcie zvýšená individuálna spotreba pri užívaní určitých liekov (antikoncepcia, L-dopamín) podvýživa v dôsledku poruchy príjmu potravy (anorexia, bulímia) podvýživa v dôsledku osobitných diét (vegetariáni, vegáni) znížená resorpcia pri chronicky zapálených ochoreniach žalúdku a čriev Nedostatok vitamínu B Pri pretrvávajúcom nedostatku vitamínu B dochádza u ľudí k únave, letargii, znechuteniu, popraskanej a suchej pokožke, vlasom a nechtom, vysokej náchylnosti na infekcie, nechuti do jedla, poruchám spánku, nesústredenosti, ako aj k poklesu výkonnosti a podráždenosti. Zdravotné vlastnosti vitamínov B (podľa. EFSA) Vitamíny B pomáhajú: pri uchovaní normálnej kože a slizníc, pri uchovaní normálnych vlasov, pri uchovaní normálnych psychických funkcií, pri normálnej látkovej premene makroživín, pri normálnom metabolizme energií, pri normálnej funkcii nervového systému, pri normálnej funkcii srdca, pri uchovaní normálneho metabolizmu železa, pri uchovaní normálnych červených krviniek, pri ochrane DNA, proteínov a lipidov pred oxidačným stresom, pri delení buniek, pri uchovaní normálnej syntézy cysteínu, pri uchovaní normálnej syntézy aminokyselín. Dávkovanie Denne 1-2 kapsuly (po 500mg B-komplexu z pohánky + 500µg vitamínu B12 formule MHA / kapsula) zapiť 200ml tekutiny. Výživový doplnok Neprekračujte odporúčané denné množstvo. Výživové doplnky nenahrádzajú vyváženú a pestrú stravu. Uchovávajte mimo dosahu detí. Vedľajšie účinky Môže obsahovať stopy pšenice, raži, jačmeňa, ovsa, špaldy, sóje, vlčieho bôbu, kukurice, strukovín a lepku. Balenie Balené v hnedom skle, ktoré výrobok chráni pred svetlom, zaručene bez BPA a iných zmäkčovacích látok. Skladovanie Skladujte v chlade a suchu. Chráňte pred priamym slnečným svetlom a teplom. Obsah balenia 100 kapsúl

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency