Vákuové nádoby

Sedemkrát lepšia voľba ako klasické nádoby

Aj vám sa občas stáva, že kvalitné jedlo, do ktorého investujete množstvo peňazí, sa pokazí? Skladujete ho v chladničke, pomaly z neho ujedáte, no predsa vyjde čo-to navnivoč. Zbytočnému vyhadzovaniu drahocenných výživných potravín zabráni vákuové skladovanie potravín.

Vákuové nádoby

Štyrikrát dlhšia čerstvosť potravín

Bravčové, hovädzie, ryby, čerstvé, varené, koreňová zelenina, listové šaláty či ovocie - vďaka správnemu skladovaniu sa môžu všetky tieto potraviny „dožiť“ až štyrikrát viac. Stačí na to správna sklenená nádoba a pumpa na odsávanie vzduchu, ktorá vytvorí v nádobe vákuové prostredie. Do záklopky umiestnenej na veku nádoby sa priloží vákuová pumpa a opakovaným pumpovaním sa z vnútra dózy odsaje všetok vzduch. Zabráni sa tak množeniu baktérií, ktoré stoja za kazením jedla. Kvalitné materiály takýchto nádob znášajú široké rozpätie teplôt od – 20 do + 300 °C, takže ich okrem skladovania možno využívať aj na zapekanie, zohrievanie alebo mrazenie.

Vákuum v praxi

Ak patríte k milovníkom mäsa, vo vákuových nádobách si budete môcť skladovať napríklad salámy, ktorých životnosť sa predĺži 2 až 5-krát. Nakrájané údeniny a iné druhy salámov tak v chladničke vydržia až 10 dní. Syry prežijú vo vákuových nádobách uschovaných v chladničke až 25 dní a listový šalát vydrží až týždeň, a to v chutnom, stále čerstvom a voňavom stave. Vákuové nádoby sú vhodné aj na uskladnenie pečiva a chleba, ktoré takto zostanú v konzumovateľnom stave celých 10 dní. Vákuové dózy navyše nepredlžujú iba trvanlivosť. Okrem chutí a vôní zachovávajú i vitamíny, minerály a ďalšie výživné látky, pre ktoré si mnohé druhy ovocia a zeleniny zväčša kupujeme.

Na odsatie vzduchu z nádoby stačí použiť vákuovú pumpu.

Sedem dôvodov pre používanie vákuových nádob

  1. Dlhšia trvanlivosť potravín: Podľa početných štúdií dokáže vákuové skladovanie potravín predĺžiť ich životnosť o 50 až 400 %.
  2. Znížená stratovosť produktov: Zvýšená doba trvanlivosti priamo ovplyvňuje zníženie stratovosti produktu pre spoločnosti, ktoré produkty inventarizujú.
  3. Ochrana potravín pred vonkajšími elementmi: Správne balenie ochráni potraviny pred vlhkosťou, prachom, hmyzom a baktériami.
  4. Zachovanie arómy: Táto vlastnosť platí tak pre živočíšne ako aj pre rastlinné produkty. Vákuové nádoby sú skvelé aj na marinovanie.
  5. Žiadne chemické konzervanty: Vákuové balenie potravín eliminuje potrebu chemických konzervantov.
  6. Lepšia prehľadnosť: Priehľadné sklenené nádoby vám dajú jasne vedieť, čo sa v nich ukrýva hneď pri prvom pohľade do chladničky. Nádoby sa dajú ukladať na seba, alebo pretáčať do iných uhlov, takže sú prehľadné, no súčasne šetria miesto.
  7. Rýchle a efektívne skladovanie: Kvalitná pumpa na odsávanie vzduchu zabezpečí používateľom rýchly a efektívny spôsob skladovania všetkých druhov potravín.

Priehľadné borosilikátové sklo zabezpečí dobrú prehľadnosť obsahu chladničky.

Tip Vitariána

Bežné plastové nádoby na skladovanie potravín obsahujú škodlivé BPA a potravinám, ktoré sú v nich uložené, viac škodia než prospievajú. Skúste svoje potraviny skladovať v dózach z borosilikátového skla vyrobených v Európskej únii, ktoré potravinám neškodia a zachovávajú maximum ich živín. Sada sklených vákuových dóz, ktorú nájdete na policiach nášho BioBaru obsahuje tri dózy rôznych veľkostí v štyroch farebných prevedeniach.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

www.uspackagingandwrapping.com

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 69