Zjednodušte si život

predslov vydavateľa k prvému slovenskému vydaniu knihy „Simplify your life“

24. 04. 2014 Problémy Médiá  Andrej Maťko
Zjednodušte si život

Spoznávate sa? Niet divu. Toto je scenár, ktorý sa odohráva v hlave väčšiny z nás a ktorý nám bráni zjednodušiť si náš chaotický život. Bremeno tých "nedorobených" alebo "čakajúcich v poradí" vecí je tak veľké, že máme strach sa do toho vôbec niekedy pustiť. Radšej akceptujeme chaos, v ktorom žijeme: denné sťažovanie sa manželky, že kvapká kohútik, záchod správne nesplachuje, chladnička netesní, že by bolo treba namazať škrípajúce dvere a konečne sa pozrieť aj na to svetlo v špajze, ktoré už vyše roka nesvieti... Nehovoriac o tom, že treba zavolať babke, nezabudnúť kúpiť kvety na výročie svadby, porozprávať sa s deťmi o hroziacej štvorke z matematiky.

Je toho tak veľa!  Ale kedy to všetko urobiť?  Veď cez týždeň ledva prídete uťahaní z práce a určite nechcete celý víkend tráviť v montérkach. Apropo práca. Aj v práci sa vám hromadia nedorobené projekty, na pracovnom stole už neviete nič nájsť, ešte že máte kolegov, ktorí vám pomôžu sa v chaose vyznať. Koľkokrát ste sa odhodlávali, že si vypýtate od šéfa zvýšenie platu?

A výsledok? Stále väčšia halda vecí, ktoré treba vybaviť, odpratať, upratať, vypratať  a stále väčšia nechuť a strach sa do toho pustiť. A pri tom „upratovanie“ nemá za následok iba čistotu a poriadok v byte, dome, či na vašom pracovnom stole – ale aj vo vašom VNÚTRI.

Ale kedy začať? Zajtra? Od nového roku? Keď deti vyrastú? Keď bude viacej času? Keď pominie stres v práci? NIE! Začať treba okamžite v tejto sekunde. A treba začať s každou maličkosťou, ktorá vám vadí alebo ktorá potrebuje vašu opateru či zásah! Trápi vás už 2 roky kvapkajúci kohútik? Opravte ho. Nejde? Zavolajte odborníka. Nepoznáte? Nájdite si ho na internete. Neviete ako? Kúpte si novú batériu!

Všimnite si toto: Koľko energie ste spotrebovali ODPOROM voči činnosti, ktorú máte urobiť? Čo keby ste túto energiu venovali radšej na ODSTRÁNENIE problému? Bude to rýchlejšie a ešte aj sprevádzané pocitom šťastia z dokončenej práce, nezávisle od toho, aká je veľká alebo dôležitá. 

Ak spravíte denne niekoľko takýchto malých úloh čakajúcich v rade, ani sa nenazdáte a budete žiť v krajšom svete, upravenom okolí, ktoré bude na vás žiariť. Žiariť nebude pritom len okolie! Ale aj ľudia okolo vás a to v prvom rade váš partner či partnerka.

A to najlepšie – postupom času vás to začne baviť. Už sa neuspokojíte len s opravovaním nejakých kohútikov, ale budete mať chuť sa pustiť do väčších projektov! Vytvorí sa u vás ZVYK NA AKTIVITU. Porazíte malátnosť, pretože na každom kroku budete vidieť výsledky vašej práce, umu, kreativity. Svet za začne na vás usmievať, pretože on je odrazom vás. Nie je to krásne?

Každý problém má svoje riešenie. Nedá sa niečo opraviť? Stojí to v kuchyni, zapadá prachom a nikto to 5 rokov nepoužíval? Tak to asi nikomu nebude chýbať, keď to vyhodíte! O koľko zbytočných vecí sa potkýnate, ktoré vám niekto daroval, alebo ste si to kúpili, alebo máte k tejto veci nejakú emocionálnu väzbu? PREČ S TÝM! Žite tu a teraz a vytvárajte si svoj svet každý deň odznova.

Zbavte sa nánosov z minulosti – či už hmotných, alebo duševných. Veď tie staré haraburdy okolo vašu dušu len ťažia, tak preč s nimi! Zbavte sa zbytočných emocionálnych väzieb, sú to len „historky“, ktoré sa udiali dávno a váš dnešný život len brzdia. 

Žite tu a teraz a robte všetky veci tak najlepšie, ako viete. Nestačí? Ak ste ich urobili tak najlepšie ako ste vedeli, tak to skrátka viac nevydalo, ale nemusíte si robiť v budúcnosti výčitky, že ste to mali vtedy (v minulosti) urobiť lepšie.

Kniha, ktorú už onedlho môžete držať v ruke, je praktickým sprievodcom na ceste za krajším životom. Poradí vám, ako si život zjednodušiť prostredníctvom každodených maličkosí. Práve každodenné maličkosti totiž často opomíname, no práve z nich sa skladá väčšina nášho života.

Začnite práve TERAZ.

Andrej Maťko, vydavateľ.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency