Vytrvalosť prináša výsledky

Spravte si z vášho cvičenia prirodzenú súčasť každého dňa.

20. 07. 2015 Šport Diéta Svaly  Martina Strihová
Vytrvalosť prináša výsledky

Skúsili ste trénovať s osobným trénerom, behávať a zapísali ste sa do každej skupiny cvičenia, ktorú ste mohli vyskúšať. No napriek tomu sa stále musíte k tomu, aby ste išli do fitnes centra nútiť a pravdepodobne sa vám z cvičenia nepodarilo vytvoriť si automatický zvyk, ktorý je potrebný na to, aby ste dosiahli výsledky a vytrvali.

Riešenie: nové zistenia publikované v časopise Health Psychology naznačujú, že by ste sa mali prestať sústreďovať na tréning a začať venovať svoju pozornosť podnetom, ktoré spôsobujú, že sa chcete hýbať. Vedci z Iowa State University a King’s College London skúmali v štúdii cvičebné návyky 118 zdravých dospelých a zistili, že tí, ktorí si pre seba nastavovali podnety, ktoré ich nabádali na cvičenie – napríklad mávali bežecké topánky uložené vedľa vchodových dverí, nastavili si pripomienku v mobile alebo zamierili priamo po práci do posilňovne – mali väčšiu pravdepodobnosť na to, že nakoniec cvičili.

Je to preto, že keď si chcete z cvičenia vytvoriť zvyk, samé cvičenie na tom nie je to najťažšie. „Tým sa to začína,“ tvrdí spoluautor štúdie L. Alison Phillips, PhD z Iowa State University. „Takže ak je toto rozhodnutie automatické, potom osoba nemusí vydávať mentálnu energiu a sebakontrolu, aby sa prinútil/-a zapojiť sa do cvičenia“.

Okrem toho štúdia zistila, že vnútorné podnety — myšlienky, emócie a fyzické pocity – sú pre vytvorenie návyku na cvičenie lepšie ako vonkajšie, ako napríklad budík. Vnútorné podnety môžu byť rôzne – napríklad pocit, že sa vaše stuhnuté nohy potrebujú hýbať, pretože ste na stoličke sedeli príliš dlho až po pocit, že sa vám zvyšuje krvný tlak, pretože sa vám váš zoznam úloh začína vymykať spod kontroly, tvrdí Phillips.

„Raz, keď človek zistí, že cvičenie môže liečiť negatívnu náladu alebo stres, potom si môže z cvičenia vytvoriť návyk na základe tohto vnútorného podnetu“.

Ale počúvanie a odpovedanie priamo na vnútorné podnety vášho tela si vyžaduje nejakú prax. „Keď s cvičením začínate prvýkrát a váš budík sa o 6 ráno rozozvučí, vaším vnútorným podnetom nie je ísť cvičiť, ale vypnúť budík,“ vysvetľuje Barbara Walker, PhD, športová psychologička.

Na počúvanie svojho tela je potrebná určitá prax, aby ste vedeli, ako sa po niektorých aktivitách, cvičení či jedle budete cítiť.

Preto Walker naznačuje, že niekoľko týždňov alebo mesiacov je lepšie používať vonkajšie podnety, kým začnete oceňovať to, ako sa po cvičení (a stále) cítite. Keď raz pocítite, ako sa po cvičení menej stresujete, zamierite do telocvične hneď, ako sa začnete cítiť pod tlakom alebo ako vás začne bolieť hlava. A keď si uvedomíte, o koľko viac energie máte po tom, čo rozpumpujete svoju krv, možno zameníte aj svoju poobednú únavu a dezert za pár kolečiek okolo pracoviska.

Tip Vitariána

Surová strava sa k cvičeniu a pohybu veľmi hodí. Ak by ste sa stravovali ľahkou surovou stravou - ovocím, zeleninou, semienkami a orechmi, cvičilo by sa vám veľmi ľahko - v cvičení vám nebudú prekážať žiadne bolesti a nebude vám zle alebo nepríjemne, naopak, aj keď je to ľahká strava, budete mať veľa energie a chuti cvičiť.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency