Vysokoproteínová strava

Je vysokotučná vysokoproteínová strava najlepším spôsobom na chudnutie?

07. 06. 2015 Stravovanie Potraviny Diéta Bielkoviny Tuky  Martina Strihová
Vysokoproteínová strava

Nedávno bol vo výživovom poradenstve veľký boom, ktorý má spoločné znaky s Atkinsovým Paleo a pod. a mohli by ste ním argumentovať proti rastlinnej strave. V týchto diétach sa všeobecne odporúča:

  • jesť veľa tukov
  • veľa bielkovín
  • len mierne dávky zeleniny (zvyčajne zelenej)
  • málo alebo žiadne obilniny
  • málo alebo žiadne ovocie

Vysokoproteínový nízkosacharidový tábor

Pravdepodobne ste počuli aspoň o jednej z  diét, ktoré obsahujú veľa bielkovín a málo sacharidov, ale tu je ich krátky prehľad:

Atkinsova diéta

Je to vysoko proteínová, vysokotučná a nízkosacharidová strava. Mali by ste prejsť tromi fázami predtým, ako vstúpite do štvrtej fázy, v ktorej vydržíte do konca života.

Najskôr začínate veľkým množstvom proteínu, veľkým množstvom tuku (orechy, syry, semienka, mäso), a potom postúpite pridaním niekoľkých druhov ovocia, mliečnych výrobkov, strukovín a paradajkovej šťavy. Nakoniec máte postupne pridávať sacharidy (ovocia, niektoré celozrnné obilniny a škrobovú zeleninu) až do fázy, kým neprestanete chudnúť. Na začiatku je to veľmi obmedzujúce a jete každé dve-tri hodiny. Je to založené na riadení ketózy, aby sa vaše telo dostalo do stavu spaľovania tukov, lenže o ketóze je známe, že vašu krv a vaše telo príliš prekysľuje.

Atkinsonova diéta je založená na riadení ketózy, aby sa vaše telo dostalo do stavu spaľovania tukov, lenže tá vašu krv a telo prekysľuje.

Paleo

Paleo diéta je stravovanie, ktoré sa z času na čas objavuje stále, zakazuje zrná a volí „jaskynnejší“ spôsob stravovania. Myšlienkou je jesť ako naši dávni predkovia, a teda nejesť žiadnu spracovanú potravu. Ale môžete jesť chudé mäso, ovocie, zeleninu, zdravé tuky, orechy, semená a vajcia. Zakázané potraviny sú rafinovaný cukor, obilniny, mliečne výrobky, soľ, rafinované rastlinné oleje a zemiaky. Nemusíte jesť podľa rozvrhu, ale vtedy, keď si to vaše telo žiada.

Wheat Belly bez pšenice

Pri tomto spôsobe stravovania vylúčite všetky spracované rafinované potraviny a prísne obmedzíte sacharidy (vrátane ovocia). Z veľkej časti je myšlienka za týmto spôsobom stravovania to, že pšenica už nie je taká, ako bývala a zmenila sa na niečo veľmi návykové. Podľa tejto filozofie je moderná pšenica spoločnou príčinou, prečo majú ľudia veľa tuku okolo ich orgánov (viscerálneho tuku), ktorý je najnebezpečnejší. V pláne Wheat Belly môžete jesť zeleninu, vybrané druhy ovocia, surové orechy, mäso odchované na tráve, vajcia, ľanové semienka, niektoré (plnotučné) mliečne výrobky, fermentovanú sóju a zdravé tuky, niektoré obilniny a strukoviny. Čím viac surového, tým lepšie.

Grain Brain bez obilnín

Pri tejto strave sa musíte vzdať nielen pšenice, ale všetkých obilnín. Je to nízkosacharidová bezlepková diéta, ktorá tiež zastáva malý príjem ovocia okrem nízkosacharidových onesry (plnotučných), fermentovanej sóje a zdravých tukov a niektorých obilnín a strukovín.

Niektoré stravovacie smery vylučujú pšenicu alebo všetkých obilnín.

Čím viac surového jete, tým lepšie (ako paradajky, citróny, limetky, pariku, tekvicu, cukiny). Vyžaduje si, aby ste jedli veľa mäsa, ale len zo zvierat odchovaných na tráve vo voľnej prírode alebo výbehu a mäso zo zvierat kŕmených na obilí je zakázané. Oleje (kokosový, z vlašských orechov, olivový, atď.) sú povolené, podobne ako aj iné zdravé zdroje tukov, ako je avokádo, neškrobová zelenina (hlavne zelená). Povolené sú aj niektoré mliečne výrobky a víno.

Podobnosť

Verte alebo neverte, veľa z týchto informácií je správnych. Zo zdravou stravou sa zhodujú v tomto:

  • preferujú organické potraviny
  • vyberajú si tie, ktoré nie sú GMO
  • volia si bezlepkové potraviny
  • vyhýbajú sa rafinovanému cukru
  • jedia veľa zelenej zeleniny
  • vyhýbajú sa spracovaným potravinám
  • nekonzumujú mliečne výrobky (alebo niektoré smery v malom množstve)

To sú skvelé a dôležité odporúčania. Avšak... ešte tu existujú nejaké veľké nedostatky.

Rozdiely

V čom sa líši pre ľudí najvhodnejšia zdravá strava od týchto stravovacích smerov? I keď tam existujú nejaké podobnosti, rozdiely sú hlavne v množstve tuku, bielkovín a sacharidov.

Nízkotučná strava bez živočíšnych bielkovín

Kimberly Snyder, výživová poradkyňa celebrít a autorka The Beauty Detox tvrdí, že zdravá strava je nízkotučná, na rozdiel od vyššie uvedených spôsobov stravovania, dokonca aj keď sú plné zdravých tukov. Tuky sú veľmi dôležité (ako zdroje tukov odporúča avokáda, kokosový olej, orechy a semienka ako ľan a chia), pretože tuk má v tele dôležité funkcie, napríklad to, že nám sprostredkúva vláčnu žiariacu pleť a chráni nervový systém. Ale aby sme dosiahli tieto účinky, nepotrebujeme ich veľa, pretože veľa tuku (a ešte horšie nezdravého) v skutočnosti upcháva systém a spomaľuje trávenie.

Kimberly Snyder, výživová poradkyňa celebrít tvrdí, že zdravá strava je nízkotučná a ani zdravých tukov by sme nemali jesť veľa.

Základným predpokladom je podľa nej udržiavať si telo čisté, zdravé a krásne zvnútra von. Prijímať nejaké zdravé tuky je potrebné a dôležité, ale príliš veľa tukov spomaľuje a zaťažuje organizmus.

A vy si môžete všimnúť, že tuk je jednou z najhustejších makroživín, ktorá má 9 kalórií na gram na rozdiel od 4 kalórií na gram pre cukry a bielkoviny. Zaťaženie príliš veľkým množstvom pomaly sa pohybujúcich/tráviacich zlúčenín vo vašom tele v konečnom dôsledku prispieva k zrýchlenému starnutiu.

Tieto spôsoby stravovania, ktoré majú aj vyšší podiel bielkovín, zvyčajne aby to dosiahli zahŕňajú veľké množstvo živočíšnych produktov (a tie okrem bielkovín obsahujú aj veľa tukov). To však dobré nie je (aj keď veľmi malé množstvo s výnimkou mliečnych výrobkov raz za čas by nemalo uškodiť). Veľa ľudí však ku konzumácii bielkovín pristupuje s mottom „čím viac, tým lepšie“, pretože si myslia, že si tým budujú svaly. Ale v skutočnosti sú potreby bielkovín aj pre veľké svaly menšie. Ženy naozaj nepotrebujú viac ako 46 gramov proteínu a muži okolo 52-56 gramov, čo sa dá ľahko získať aj z rastlinnej stravy. 

Ale s proteínom to ľahko môžete preháňať – a to telo zaťažuje kyselinami a znova – urýchľuje starnutie. Takže žiadna potreba naložiť sa mäsom, vajcami alebo mliečnymi výrobkami, aby sme splnili požiadavky na zdravého silného a funkčného tela neexistuje.

Okrem toho, živočíšne produkty telo extrémne prekysľujú, z čoho telo starne, čo sa netýka len vzhľadu, ale aj toho, aké pevné sú vaše kosti a ako často bývate chorí.

Odborní lekári tvrdia, že nadbytok bielkovín sa spája s osteoporózou, poruchami obličiek, obličkovými kameňmi, ochoreniami pečene a rakovinou.

Žiadna potreba zdravého a silného tela nakladať sa bielkovinami neexistuje.

Čo sa týka tuku sa však musí uznať, že vo väčšine štúdií o strave bohatej na tuky veľké percento tukov pochádzalo z nezdravých tukov, zlých olejov a nekvalitných potravín, takže v tejto oblasti je ešte potrebný výskum o tom, ako mäso vyššej kvality a zdravšie tuky vplývajú na telo, ak sa človek vyhýba cukru, lepku a iným vinníkom. 

Zameranie sa na očistu

Áno, s ovocím, zeleninou a prípadne s niektorými druhmi obilnín. S čistou stravou sa má spájať aj očista tela. Spôsoby stravovania popísané vyššie sa stravujú „čisto“ (jedia sa nespracované potraviny bez množstva prídavných látok), ale veľmi sa nerieši to, ako zle ste sa stravovali veľa rokov, kým ste sa nerozhodli zmeniť stravu.

Proteínová strava neodstraňuje množstvo rokmi uložených toxínov a odpadu z vášho tela. Namiesto toho si dávate „zdravé“ (to závisí od interpretácie... živočíšne potraviny sa netrávia tak čisto ako rastlinné a zanechávajú v tele kyslé zvyšky, takže by sa za čisté nemali považovať)  potraviny na vrch toho všetkého, čo obmedzuje dobrý vplyv, ktorým by vám strava mohla poslúžiť. Napríklad nemusíte byť schopní stráviť všetky dobré vitamíny a minerály, ktoré jete, ak je vo vašom tele stále množstvo usadenín a hlienu, ktoré bránia priechodu živín.

A čím dlhšie trvá dostať tie toxíny von z tela, tým dlhšie si vaše telo zadržiava tukové bunky, ktoré sa snažia chrániť vás pred tými toxínmi. Sacharidy sú v poriadku – a potrebné – v dobre vyváženej zdravej strave. Sú makroživinou! Nie, to neznamená, že by ste si mali dať misu cukrových cereálií alebo biely chlieb o nič viac, ako to dovoľuje Dr. Atkins a rovnako by ste sa mali zdržiavať pšenice a všetkých obilnín obsahujúcich lepok, ale mali by ste jesť ovocie, všetku zeleninu a (ak chcete) niektoré bezlepkové obilniny. Rozhodne. Sú úžasné a ponúkajú neuveriteľný zdravotný úžitok zo všetkých ich vitamínov, minerálov, až po čistiacu vlákninu!

Ovocie samostatne je jednou z najlepších vecí, ktoré si do tela môžete dať. Je najčistiacejšou potravinou, pretože je plné vody, vlákniny, vitamínov a minerálov.

Ovocie samostatne je jednou z najlepších vecí, ktoré si do tela môžete dať. Nie je len bohaté na vitamíny, minerály, mastné kyseliny a aminokyseliny, ale je aj plné hydratačnej vody, ktorá udrží váš výzor mladistvý a krásny. Ovocie je tiež najprečisťujúcejšou potravinou, akú si do tela môžete dať, ktorá vymetá všetky tie staré toxíny von, takže si môžete znovu budovať zdravie. Škrobová zelenina je tiež jedlom pre krásu a hodí sa najmä v zime, keď to, čo naozaj chcete, je dobré, výživné a horúce jedlo, z ktorého nepriberiete. Medzi najlepšie z tohto druhu patria sladké zemiaky a tekvica.

Keď trávite zrná (najlepšie sú quinoa, amarant, pšeno a pohánka), zanechávajú vo vašom tele alkalické zvyšky, čo je prospešné, pretože vtedy sa choroba ťažšie zakorení a nebude sa jej dariť(kyslé zvyšky, na druhej strane, majú opačný efekt). Ak sú ovocie, zelenina a zrná konzumované vo ich prirodzenom nerafinovanom stave, nemali by ste sa im vyhýbať. V skutočnosti štúdia, ktorá sledovala ženy staršie ako 26 rokov a mužov nad 20 zistila, že nízkosacharidová strava a diéty zvyšujúcelkovú úmrtnosť. Švédska štúdia publikovaná v The BMJ spojila nízkosacharidovú stravu bohatú na bielkoviny u žien so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb. 

Na čom sa zakladá zdravá strava

Kimberly Snyder v Beauty Detox zahrnula mnoho štúdií a stavala len tom, čo odborníci za dlhé roky objavili, ale veľa sa naučila aj trojročným cestovaním po svete.  Tiež ju k tomu, aby sa stravou zaoberala, doviedli osobné dôvody (priberanie a akné). Po svete ju viedlo jej nadchnutie pre prirodzenú stravu a zdravie a chuť všade sa učiť od učiteľov rôznymi spôsobmi.

Jej osobnou skúsenosťou bolo, že keď našla správny spôsob stravovania, vyčistilo sa jej akné, vlasy sa stali silnejšími a hladšími a svaly sa viac vytónovali. „Moja pleť začala žiariť, bielka v mojich očiach sa vyjasnili a udržiavanie mojej ideálnej váhy sa stalo úplne jednoduché“.

Kimberly Snyder tvrdí, že po tom ako sa začala zdravo stravovať: "moja pleť začala žiariť, bielka v mojich očiach sa vyjasnili a udržiavanie mojej ideálnej váhy sa stalo úplne jednoduché".

Klienti

Veľa klientom sa podarilo dosiahnuť podobné výsledky. Napríklad jedna klientka sa musela vzdať svojej nízkosacharidovej nízkokalorickej a vysokoproteínovej stravy, ktorej venovala veľa času a úsilie si zaznamenávala do zápisníku. Stále mala trochu hmotnosti navyše, hlavne okolo brucha, čoho sa chcela zbaviť, ale nič nezaberalo. Keď sa však vzdala extrémnej kontroly a začala sa riadiť princípmi rastlinnej nízkotučnej stravy, pocítila nárast energie, stratila pár posledných kilogramov a začala úplne žiariť! A to nie je ojedinelý prípad, ale je ich veľa. 

Dlhovekosť po svete

Po celom svete existuje toľko dôkazov, že rastlinná nízkotučná strava s malým množstvom živočíšnych bielkovín je kľúčom k zdraviu a dobrému životu. Najzdravším kultúram vo svete sa darí na takejto strave.

Napríklad dlhovekosťou sú známi Abcházci z Kaukazu v južnom Rusku. Hovorí sa, že niektorí z nich sa dožívajú vyše 100 – niektorí hovoria, že vyše 150 (to môže byť prehnané, ale určite sa často dožívajú 80 a 90 rokov a sú stále mladiství spôsobom, ako sa hýbu a ako trávia svoj čas)! Takže čo jedia? V podstate čokoľvek, čo si ráno nazbierali. Abcházci jedia hlavne ovocie, zeleninu, orechy a celé zrná. V zriedkavých prípadoch, keď jedia mäso, odstránia tuk. Nemajú k dispozícii žiadne rafinované alebo spracované potraviny.

Ďalšou skupinou ľudí, ktorí sa zvyčajne dožívajú veľmi dlho, sú Vicalbamba Indiáni žijúci v južnom Ekvádore (Andách). Ich strava rovnako pozostáva z rastlinných potravín a mála alebo žiadneho mäsa. Milujú svoju zeleninu! Tiež majú radi varené obilie, čerstvé ovocie a surové semienka a orechy.

Najzdravšie národy na svete si vážia a konzumujú hlavne ovocie, zeleninu, semienka a prípadne celé zrno.

Národ Hunza zo severného Pakistanu žije vo vysokých horských údoliach a živí sa množstvom surového ovocia a zeleniny. Na zimu si šetria veľa sušeného ovocia, majú radi aj varenú zeleninu (hlavne keď je chladno)  a nejedia veľa mäsa alebo mliečnych výrobkov – možno malé množstvo v polievke, ale nikdy mäso nejedia ako „hlavné jedlo“.

Žiadna z týchto skupín neprijíma nadmerné množstvo kalórií, mäso konzumujú vo veľmi malých množstvách (často nepravidelne) a prežívajú na zelenine, ovocí, celých zrnách, orechoch a semenách.

Nielenže sa dožívajú určitého veku a potom len „pokračujú v existencii“ neschopní niečo robiť kvôli chorobe alebo iným problémom, ale žijú si plnohodnotný život minimálne do svojich 90-tych rokov.

Takže je vysoko proteínová, vysokotučná strava vhodným spôsobom stravovania? Nie, nie je. Počuli ste o Čínskej štúdií? Je to najobsiahlejšia štúdia o strave a chorobách v histórií medicíny a na jej čele stojí Dr. Campbell, ktorý našiel medzi chorobami a stravovacími faktormi vyše 8 000 asociácií.  

Najväčšie odhalenie vo výskume Dr. Campbella bola rola, ktorú mliečne výrobky a mäso zohrávajú vo vývoji rakoviny. Rastlinná strava priniesla ďaleko menej prípadov s vysokým cholesterolom a rakovinou prsníka a tráviaceho traktu ako tá, pri ktorej je možné jesť viac živočíšnych potravín. Kazeín (bielkovina nachádzajúca sa v mlieku) si obzvlášť udržiava silné prepojenie s rastom rakoviny vo všetkých fázach. Tieto zistenia sa presne hodia na životný štýl ľudí z Abcházska, Indiánov Vicalbamba a kmeň Hunza, kde sú ochorenia ako rakovina, srdcová choroba a cukrovka neslýchané.

Tuk v potrave a choroby

Trochu sme hovorili o problémoch vysokoproteínovej stravy, ale čo k tuku? Môže sa spájať zvýšený príjem tukov s prevenciou alebo vyliečením sa z chorôb? Napriek všetkému pravdepodobne nie! Dôkazy naznačujú, že strava bohatá na tuky vytvára u ľudí viac problémov s cukrovkou 1. aj 2. typu.U tých s cukrovkou 1. typu vysokotučná strava zvyšuje hladinu cukru v krvi a vytvára potrebu väčšieho množstva inzulínu. Nízkotučná strava je vhodná aj ako prevencia a spomalenie cukrovky 2. typu po zvážení rôznych množstiev a aj druhov tukov v strave.

Konzumácia nadmerného množstva tuku – dokonca aj zdravého – môže prispievať k priberaniu.

Pointa je v tom, že konzumácia nadmerného množstva tuku – dokonca aj zdravého – môže prispievať k priberaniu. Obezita hrá rolu vo vývoji cukrovky 2. typu, takže jedením stravy bohatej na tuky sa pravdepodobnosť na priberanie na váhe a rozvoj rôznych chorôb časom zvyšuje.

Máme pravdu a ostatní sa mýlia?

Máme iný pohľad na vec. Lenže kľúčový rozdiel je v tom, že zdravá strava nie je len o chudnutí, ale aj o tom, že máte fantastickú žiariacu pokožku, ste zdraví a vyžarujete radostnú energiu. Existuje veľa spôsobov, akými sa dá schudnúť... ale môžete pri nich bývať chorí alebo vyzerať a cítiť sa staršie.

Na záver, ak sa akákoľvek strava vyhýba spracovaným potravinám, je to úžasný veľký prvý krok! Ak v programe nie sú zahrnuté rafinované cukry a lepok, je to ešte lepšie. Niektoré programy umožňujú málo (a niekedy veľa!) mliečnych výrobkov, ale tie pre vás vo všeobecnosti nie sú dobré. Pozorujte, ako sa cítite. Ak cítite, že stále potrebujete nejaké živočíšne bielkoviny po tom, ako ste skúsili byť určité obdobie bez nich, pridajte si ich, ale v miere. Nenakladajte si ich len preto, že niektorí odborníci povedali, že to je v poriadku.

Zdravá strava nie je len o chudnutí, ale aj o tom, že máte fantastickú žiariacu pokožku, ste zdraví a vyžarujete radostnú energiu.

Nakoniec, akákoľvek stravovacia perspektíva musí byť upravená a prispôsobená podľa potrieb vlastného tela, deň po dni. Aj ak bezvýhradne súhlasíte s filozofiou čistej rastlinnej prevažne surovej stravy, nikdy neprestaňte počúvať svoje telo a prispôsobovať sa v závislosti od toho, ako sa každý deň cítite. Sami seba poznáte najlepšie. Po tom, ako sa raz prečistíte, budete ľahšie vnímať, čo vaše telo potrebuje. 

Vyskúšali ste vysokoproteínovú vysokotučnú stravu? Ako ste sa cítili v porovnaní s rastlinnou nízkotučnou surovou stravou?

Tip Vitariána

Rozhodnutie zmeniť stravu a prvé dni, keď sa telo na surovej rastlinnej strave začne detoxikovať, bývajú najnepríjemnejšie. To je obdobie, kedy veľa ľudí váha, či robí naozaj dobre. No ak to prekonáte, začnete sa cítiť lepšie a lepšie a všetky vaše pochybnosti zmiznú.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency