Vedľajšie depresívne účinky konzumácie sacharidov

A 7 potravín, ktoré sú lepšou voľbou ako bežné sacharidy

09. 08. 2015 Ochorenia Emócie Zelenina Zlúčeniny Nápoje  Martina Strihová
Vedľajšie depresívne účinky konzumácie sacharidov

Chodili by ste s niekým, kto sa cíti zle a prenáša to aj na vás, pretože zjedol veľa cesta?

Po mnohých stránkach je to presne to, čo sa stáva vždy, keď si sadnete k večeri. Výskumníci sledovali 70 000 žien, ktoré sa zúčastnili prieskumu National Institutes of Health a zistilo sa, že tie, ktoré jedia najviac chleba, cestovín, cukru a iných rafinovaných sacharidov majú najvyšší výskyt depresie. Vedci sa domnievajú, že pády cukru spôsobené rafinovanými sacharidmi vedú časom k chronickým poruchám nálady.

Tieto sacharidy môžu byť chutné a ťažko sa ich vzdáva. No tu je niekoľko potravinových náhrad, ktoré nakopnú chemikálie vo vašom mozgu a preladia vašu náladu zo zlej na dobrú, dokonca aj ak stále siahate po košíku s pečivom. V skutočnosti niekoľkými vylepšeniami vašej stravy si môžete zaistiť, že zostávajúce dni leta prežijete príjemne a s dobrou náladou.

Najlepšie náhrady nápojov, aby sme sa cítili šťastne

Áno: čierny čaj Puerh, zelený čaj Matcha
Nie: diétne sýtené nápoje

Zelený čaj matcha má veľa antioxidantov a môže sa vyrábať aj na studeno.

Nová štúdia prišla na to, že sýtené nápoje sa spájajú s depresiou, špeciálne tie diétne druhy – tí, čo ich pijú viac ako štyri plechovky denne, majú oveľa väčšiu pravdepodobnosť depresie, čo je spôsobené čiastočne aj vplyvom umelého sladidla aspartámu. Namiesto toho uprednostnite čaj, ktorý sa v štúdiách spája so zníženou hladinou stresu – patrí sem napríklad harmančekový čaj, Rooibos a Pu-erh, ktoré sú účinnými prostriedkami na uvoľnenie a chudnutie.

Najlepšie náhrady sladkostí pre pocit šťastia

Áno: horká čokoláda bez mlieka, raw čokoláda a čokoládové raw tyčinky, kakaové smoothie
Nie: komerčné sladkosti z obchodu, mliečne čokolády, napolitánky

Tmavá čokoláda osvieži váš mozog štyrmi rôznymi spôsobmi: posilní serotonín a endorfíny, hormóny dobrých pocitov, je bohatá na vitamíny skupiny B a horčík, ktoré sú známymi posilňovačmi kognitívnych funkcií, obsahuje malé množstvá kofeínu, ktorý pomáha s krátkodobou koncentráciou a obsahuje teobromín, povzbudzujúcu látku, ktorá doručí rôzne druhy vzrušenia bez triašok z espressa.

Háčik: z väčšiny pochúťok označených ako „horká čokoláda“ boli zdravé živiny odstránené. Niektoré horké čokolády sú vyrobené sú alkalizované alebo „holandské“ čokolády, v ktorých je znehodnotených až 75% zdravých ingrediencií v čokoláde. Surová čokoláda je však čokoládou, ktorú si môžete dať bez výčitiek svedomia.  

Najlepšie náhrady zeleniny pre dobrú náladu

Áno: červená paprika a zelená listová zelenina
Nie: nezrelá paprika

Šalát a červená paprika obsahujú obrovské množstvo minerálov, a preto sú dobrými "zdvíhačmi nálady".

Prečo červená? Nie sú papriky také isté? V skutočnosti červená paprika, ktorej bolo umožnené dozrieť a nebola pozbieraná ako zelená – má oveľa vyššiu výživovú hodnotu ako ich nevyvinutý bratia – viac ako dvojnásobok vitamínu C a až osemkrát viac vitamínu A. V nedávnej štúdií o hustote živín vedci z William Paterson University vyhodnotili červenú papriku ako druhú najmocnejšiu zeleninu len za zelenou listovou zeleninou. Vyššia koncetrácia vitamínov pomáha nielen okamžite zlepšiť vašu náladu, ale tiež posilniť váš imunitný systém a zmenšiť symptómy chrípky. Ak nie ste ochotní jesť papriku surovú (z ktorej získate najviac vitamínov a živín), opečte, osmažte alebo ugrilujte si ju.

Najlepšie náhrady kondimentov pre dobrú náladu

Áno: francúzska horčica
Nie: majonéza

Horčica je zdravšou voľbou ako majonéza.

Majonéza vyrobená z obili a rastlinných olejov poskytuje monštruóznych 11 359 mg omega-6 mastných kyselín na 28 gramov. Cool, pomyslíte si – nie sú omega-6-tky dobré? Zatiaľ čo esenciálne omega-6 mastné kyseliny spôsobujú zápaly, spájajú sa s obezitou, cukrovkou a depresiou. Skromná žltá horčica na druhej strane je približne medzi top dvanástkou zdrojov omega-3 mastných kyselín s takmer polovičným množstvom ako to isté množstvo konzervovaného tuniaka. Štúdia z roku 2013 z časopisu Journal of Nutrition zistila, že vyššia hladina omega-3 mastných kyselín v pomere k omega-6 sa spája s nižším rizikom depresie. Nahraďte majonézu horčicou a posilnite svoje mentálne zdravie. 

Najlepšie náhrady snackov pre dobrú náladu

Áno: tekvicové semienka
Nie: chrumkavé zmesi slaných keksíkov

Nahraďte chrumky a chrumkavé snacky okorenenými a dochutenými semienkami.

Tekvicové semienka sú podobne chrumkavé a sú jedným z najlepších potravinových zdrojov aminokyselín arginínu a tryptofánu, ktorý pomáha pri tvorbe serotonínu v mozgu. Rovnako ako antidepresíva pomáhajú mozgu  šíriť serotonín, účinkujú podobne aj tieto malé tekvicové semienka. Okoreňte a dochuťte si ich a nahraďte nimi chrumky alebo múčne kekse, ktoré sú vyrobené zo pšenice, kukurice a rastlinných olejov, ktoré sú všetky bohaté na omega-6 mastné kyseliny. Ako sme spomenuli predtým, ľudia s vyšším príjmom omega-6 mystných kyselín majú dvojnásobne vyššie riziko depresie. Tekvicové semienka obsahujú aj 12 gramov proteínu na šálku.

Najlepšie náhrady džúsov pre dobrú náladu

Áno: čučoriedková šťava, čerstvo lisované zelené šťavy
Nie: balené ovocné džúsy z obchodov

Prečo práve čučoriedková šťava? Bobule obsahujú vysoké dávky vitamínu C. Ak vám chýba vitamín C, čo sa môže stať cez zimu alebo ak sa spoliehate na pohodlné potraviny, varené potraviny a chýba vám čerstvá zelenina a ovocie – môže to viesť k únave, depresii a slabej motivácii. Vyhnite sa podvodníckym džúsom, ktoré obsahujú maximálne dojímavých 10 percent šťavy a posilnite sa stopercentnou šťavou z čučoriedok alebo z divokých zelených bylín a zelenej listovej zeleniny s ovocím.

Najlepšie náhrady šalátov pre dobrú náladu

Áno: rímsky šalát s kyslou zálievkou
Nie: tradičný rímsky Ceasar šalát

Rímsky šalát obsahuje množstvo živín a kyseliny listovej.

Medzi zeleninu s najvyššou nutričnou hodnotou patrí kučeravý kel a špenát, ale v hustote živín ich predbehnú ešte jedny listy – listy rímskeho šalátu, tvrdia vedci z William Paterson University. Jednou z hlavných živín v rímskom šaláte a inej listovej zelenine je vitamín skupiny B – kyselina listová. Nedávny fínsky výskum ukázal, že nízka hladina kyseliny listovej sa vyskytuje u deprimovaných členov populácie. 

Tip Vitariána

Ak vás zaujíma viac o vplyve potravín na náladu, prečítajte si aj článok "Cítite sa tak, ako sa stravujete".

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency