Tanec udržuje aj mozog v kondícii

Prevencia demencie

30. 05. 2016 Ochorenia Šport Pohyb Svaly  Jozef Maťko
Tanec udržuje aj mozog v kondícii

Hudba ovplyvňuje naše emócie. Mnohí si púšťajú ráno pri sprchovaní hlučne svoju obľúbenú pieseň a začínajú deň v dobrej nálade. Tínedžeri z nešťastnej lásky nariekajú pri svojich najmilších smutných piesňach. Hudba nás privádza okrem toho do pohybu a mohla by takto prispieť k udržaniu duševných schopnosti v starobe. Lebo pohyb môže nechať klíčiť nové neuróny. Ale práve tak platí: ak sa ony nepodporujú mentálnym tréningom, budú zase živoriť. Samotný pohyb teda nestačí.

Nemeckí vedci preto skúmali, či naučenie sa zložitých tanečných krokov spája pohyb s duševnou výzvou a pomáha ľuďom nad 60 rokov, aby zostali duševne fit. 60 probantov, v priemere 68 rokov, sa zúčastnilo na predbežne šesťmesačnej štúdii.

Jedna polovica robila fitness a silové cvičenia – cvičenie s činkami, strečing, plávanie, stacionárny bicykel a chôdza - a druhá polovica absolvovala špeciálny tanečný tréning, uvádzajú neurológ Notger Müller z Neurologickej univerzitnej kliniky v Magdeburgu a športové vedkyne Anita Hökelmann a Katrin Rehfeld. Na konci zostalo v každej skupine asi 20 probantov. Zvyšných 20 účastníkov sa nezúčastňovalo dosť často na tanečnom alebo fitness tréningu.

Striedavá choreografia

Tanečný tréning bol náročný. Ide o zložitý tanečný program, najskôr porovnateľný s tanečnou formáciou, pri ktorom účastníci v skupine dvakrát týždenne po dobu 90 minút naštudujú pravidelne nové kroky a figúry. Program a choreografia sa menili každé štyri týždne, hovorí Rehfeld. Probanti sa museli nastaviť na rôzne žánre, každý sa musel naučiť nové tanečné kroky a tak prijímali nové podnety.

Seniori nacvičovali tanečné kroky k rock'n'rollu, country hudbe, populárnym piesňam z hitparád, džezovej a swingovej hudby ako aj k latinskoamerickým melódiám. Najmä rock'n'roll podnietil účastníkov vyskúšať si vlastné pohyby, hovorí Rehfeld. Je to hravé učenie, ktoré je emocionálne príťažlivé. Okrem akustiky a navigácie v priestore podporuje pamätanie si relatívne zložitých pohybových sekvencií a rovnovážny zmysel, hovorí Müller.

Po šiestich mesiacoch mali tanečníci výrazne zlepšenú pozornosť. Tiež bdelosť, rozdelená pozornosť, rovnováha a flexibilita sa tréningom zlepšili. U kondičných športovcov to platilo len pre ich bdelosť.

Ako mozgy tanečníkov, tak aj kondičných cvičencov narástli, hoci v rôznych regiónoch. Ale iba u tanečníkov došlo v sére k nárastu nervového rastového faktora, tzv. Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF). On je dôležitý pre tvorbu nervových buniek a pre dlhodobú pamäť. Zrejme sa u tanečníkov vytvorili nové neuróny.

Seniorom, ktorí sa učili tancovať, sa zlepšila aj pamäť. Nielen bdelosť ako tým, ktorí len cvičili.

A výkon pamäti? Šesť mesiacov tanečného tréningu bol príliš krátky čas, aby sme videli  zodpovedajúce zlepšenie výkonu pamäti. „Po tom, čo táto štúdia bola predĺžená o dvanásť mesiacov, sa však ukázali tiež rozdiely vo verbálnej pamäti a síce jednoznačne na strane tanečníkov,“ hovorí neurológ z Magdeburgu. Preto možno predpokladať, že tanečný tréning spomaľuje duševný rozklad pri možnej miernej demencii.

Vplyv hudby

Žiadny tanec bez hudby - akú úlohu hrá táto pre schopnosť myslenia a výkon pamäti? Hudba ovplyvňuje telo a myseľ, to je nesporné. A ľudský mozog? Dobre vykonané štúdie ukázali, že počúvanie hudby má krátkodobo pozitívne účinky na schopnosť myslenia, keď je to hudba, ktorá vzrušuje a sa páči. Takže naozaj ide o to, ako to, čo práve počúvam, zlepšuje moju náladu a zároveň povzbudzuje k mysleniu, hovorí hudobný kognitívny vedec Gunter Kreuz z Univerzity v Oldenburgu.

Dlhodobý účinok pociťujú všetci tí, ktorí sami hrajú. Hranie totiž mení mozgové štruktúry, najmä tie, ktoré majú čo do činenia so sluchovým spracovaním. Existujú dôkazy, že hrajúci ľudia až spomalene ochorejú na demencie. Hranie môže teda pomôcť k dlhodobej kvalite života vo vysokej starobe. Je dôležité, aby človek pravidelne cvičil a pri cvičení si kládol aj ciele. A hudba, ktorú sa naučíte, by sa mala tiež páčiť.

Ako dobre je pre seniorov pravidelne trilkovať pieseň v sprche, v zbore alebo pri iných príležitostiach? Kto už má miernu až stredne ťažkú demenciu a je mladší ako 80 rokov, profituje podľa fínskej štúdie zo spevu: pracovná pamäť, orientácia a prípadné depresívne symptómy, ale aj myšlienkové výkony, ktoré sú dôležité pre nezávislý život, sa zlepšia.

Tanec je, čo sa týka koordinačných schopností veľmi zložitý a pri ňom sa trénuje tiež sila a kondícia.

Tip Vitariána

Tanec je samozrejme zábavná možnosť ako udržovať telo a myseľ fit. Tanec je, čo sa týka koordinačných schopností veľmi zložitý a pri ňom sa trénuje tiež sila a kondícia. Vedci odporúčajú na spomalenie demencie aj spev a hranie na hudobných nástrojoch.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency