Riziko ochorieť corona vírusom

Nebezpečenstvo sa zvyšuje od 50 teho roku zivota, a ak ste muž

27. 02. 2020 Cestovanie Korona Vírus  Vitarián.sk
Riziko ochorieť corona vírusom

Toto sú všetky prípady hlásené v Číne do 11. februára. V priemere bolo riziko neprežitia infekcie 2,3%. Medzitým bolo Sars-CoV-2 nakazených viac ako 75 000 ľudí a viac ako 2 000 ľudí zomrelo.

Výsledky ukazujú, že okrem veku majú vplyv na priebeh choroby a riziko úmrtia pohlavie a predchádzajúce choroby. Stručný prehľad výsledkov:

1. Vek: Riziko sa zvyšuje od 50 rokov života

V závislosti od veku boli značné rozdiely: Podľa údajov sa riziko úmrtia na infekciu významne zvyšuje od veku 50 rokov. Ľudia nad 80 rokov sú ohrození najviac.

2. Pohlavie: Muži sú viac ohrození ako ženy

Popri rozdieloch v závislosti od veku, ukazujú údaje, do akej miery ovplyvňuje riziko choroby pohlavie,  ktoré predstavuje vírus. U mužov a žien sa preto hlásil približne rovnaký počet chorôb. Miera úmrtnosti však bola u mužov výrazne vyššia: ·Kým bola infekcia potvrdená u 22 981 mužov, 653 ľudí zomrelo. Podľa tohto je miera úmrtnosti 2,8 percenta. ·Z 21 691 infikovaných žien zomrelo 370 osôb, miera úmrtnosti je 1,7 percenta.

Vo svojej publikácii vedci neposkytujú žiadne informácie o dôvodoch, prečo majú muži vyššie riziko úmrtnosti. Existuje mnoho rôznych dôvodov, napríklad genetické alebo hormonálne rozdiely.

3. Predchádzajúce choroby: riziko pri cukrovke a rakovine

Pri prvých úmrtiach na Covid-19 lekári hlásili, že zosnulí trpeli väčšinou predchádzajúcimi chorobami. Skupiny sa v tomto smere tiež miešajú, pretože starší ľudia trpia viac chronickými chorobami ako mladí ľudia.   Pokiaľ ide o existujúce podmienky, vedci rozdelili svoje údaje do piatich skupín. Preto bola úmrtnosť najvyššia u ľudí s kardiovaskulárnymi chorobami:

  • Z 873 pacientov s kardiovaskulárnym ochorením Covid-19 zomrelo 92 pacientov (10,5%)
  • Z 1102 diabetických pacientov zomrelo 80 (7,3%)
  • Z 511 ľudí s chronickými respiračnými chorobami zomrelo 32 osôb (6,3%)
  • Z 2683 ľudí s vysokým krvným tlakom zomrelo 161 osôb (6%)
  • Zo 107 infikovaných pacientov s rakovinou zomrelo 6 (5,6%)

4. Šírenie: vysoko nákazlivý vírus

Ďalší dôležitý záver analýzy potvrdzuje to, čo sa vedci domnievali už niekoľko týždňov: „Nový koronavírus je vysoko nákazlivý," napísal tím vedený Yanpingom Zhangom z čínskeho úradu pre kontrolu chorôb. "Veľmi rýchlo sa rozšíril z jedného mesta do celej krajiny za 30 dní." Našťastie 81 percent chorôb Covid-19 malo iba mierne príznaky.   Dve ďalšie výskumné skupiny teraz zverejnili výsledky, prečo Sars-CoV-2 infikuje toľko ľudí. V prvej štúdii uverejnenej v časopise „Science" vedci pod vedením Jasona McLallana z University of Texas v Austine informujú o štruktúre väzbového proteínu Sars-CoV-2, s ktorým dokujú ľudské bunky. Tiež bolo identifikované väzbové miesto, takzvaný ACE2 receptor.   Podľa vedcov je proteín podobným vzhľadom a štruktúrou podobný ako u Sarsovho patogénu. Situácia je však veľmi odlišná: na rozdiel od Sars má nový koronavírus desaťnásobne vyššiu afinitu k doku na receptor, a tak sa dostáva do ľudských buniek. „To by bolo možné vysvetlenie zjavne ľahkého prenosu nového vírusu z človeka na človeka," píšu vedci.

Ďalšia štúdia uverejnená v "New England Journal of Medicine" tiež zdôrazňuje rozdiely medzi pôvodcom Sarsovej pandémie v rokoch 2002 a 2003. Zatiaľ čo vírus Sars spôsobil ťažkú pneumóniu v dolných dýchacích cestách, nový koronavírus sa tiež nachádza v horných dýchacích cestách. Preto sa predpokladá, že je schopný spôsobiť zápal pľúc a rýchlo sa šíriť prostredníctvom kvapôčkových infekcií. Vedci z úradu pre kontrolu chorôb v čínskej provincii Guangdong pri svojich analýzach skúmali výtery z nosa a krku 18 infikovaných ľudí. U 17 pacientov zistili významne vyššiu koncentráciu vírusu v sekréte hrdla. Vedci dospeli k záveru, že patogén sa pravdepodobne chová podobne ako vírusy chrípky, ale poukazuje na malý počet prípadov v ich výskume.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency