Ríbezľa - Udržiava hormonálnu rovnováhu

Jedno z najvýživnejších ovocí

28. 09. 2015 Ochorenia Bylinky  Ján Hegyi
Ríbezľa - Udržiava hormonálnu rovnováhu

Čierna má pôvod v severnej Ázií, červená v Európe

Ríbezľa čierna pochádza z Ázie, no na našom území sa pestuje už veľmi dlho. Liečebné účinky ríbezlí sa uvádzajú od 16. storočia. Zbierajú a používajú sa plody, ale aj listy. Na Slovensku nájdeme ríbezle skôr v záhradách ako vo voľnej prírode, ale ak budete mať šťastie nájdete ich hlavne v močaristých lužných lesoch.

Sú významným zdrojom vitamínu C, E, A, B-komplexu a mnohých minerálov. Tridsať až štyridsať bobúľ plodov ríbezle nahradí človeku dennú potrebu vitamínov a minerálov. Ríbezle sú aj antioxidačné superpotraviny. Množstvo odborníkov sa domnieva, že ľudia, ktorí konzumujú potraviny bohaté na antioxidanty, sú oveľa menej náchylní na chronické ochorenia ako kôrnatenie tepien, rakovina, artritída a mnohé iné.

Ríbezle majú výborné liečebné účinky pri zápaloch močových ciest a sú aj prevenciou vzniku obličkových kameňov. Uplatňujú sa aj pri nachladnutí, vysokom krvnom tlaku, chorobách dýchacích ciest, čiernom kašli a hnačkách. Pomáhajú zlepšovať činnosť srdca, udržujú hormonálnu rovnováhu a optimálnu funkciu ženských orgánov, posilňujú imunitný systém a v neposlednom rade upokojujú nervy a zlepšujú náladu.

Poznáme biele, červené a čierne ríbezle. Všetky tieto odrody majú liečebné vlastnosti, ale čierne sú najúčinnejšie.

Plody čiernej ríbezle

Ako a kde ríbezle použiť ?

Bobule sa môžu jesť surové ako sladká pochúťka. Môžete ich použiť na prípravu džemu, želé, sirupu, šalátu a vína. Výborne sa hodia aj na rôzne dezerty a zmrzlinu. Zo sušených plodov a listov si môžete takisto pripraviť chutný čaj.

Skúsené gazdinky pridávajú niekoľko lístočkov ríbezle do nakladanej zeleniny - zlepšujú jej chuť a majú menšiu šancu sa pokaziť.

Plody červenej ríbezle

Základná charakteristika

Latinský názov: Ribes spp.
Čeľaď: Grossulariaceae/Egrešovité
Jedlé: Bobule.
Chuť: Líši sa od kyslej po sladkú.
Popis: Ríbezle rastú na štíhlych vzpriamených kríkoch. Vyrastajú až do výšky 2 metrov.Na stonkách a konároch kríkov sú drevnaté tŕne. Listy ríbezle sa podobajú na päťlaločné javorové listy. Bobule sú okrúhle a niekedy pruhované, s tvrdou špickou na konci. Bobule sú často lepkavé, so sladkou šťavou.
Obdobie zberu bobuľ: Jún – September.
Obdobie zberu listov: V čase kvitnutia kríka ríbezle.

Tip Vitariána
Pridajte si ríbezle do vašich obľúbených smoothies. Bobulami ríbezlí môžete ozdobiť aj rôzne raw dezerty.

Súvisiace články

Cesnak

Cesnak

Bielkovinové fámy

Bielkovinové fámy

Moruša

Moruša

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency