Pŕhľava - Kráľovná burín

Jedna z najvýživnejších rastlín

03. 03. 2015 Stravovanie Bylinky Detox Krása  Ján Hegyi
Pŕhľava - Kráľovná burín

Popŕhli a pomôže

Už vám niekto povedal, že keď sa popŕhlite nebudete mať reumu? Dotyčný nebol ďaleko od pravdy. Látky obsiahnuté v pŕhľave naozaj pomáhajú zmiernovať reumatické bolesti, vďaka prekrveniu a prehriatiu popŕhlenej oblasti.

V pŕhľave sú hojne zastúpené vitamíny C, K, provitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálov sú to hlavne železo, horčík a vápnik. Vysoký obsah vitamínu C je dôležitý pre vstrebávanie železa do organizmu, takže je prospešná pre ľudí trpiacich anémiou. Pŕhľava obsahuje aj veľké množstvo chlorofylu a aminokyselín.

Bolo preukázané, že pŕhľava má protizápalové účinky, znižuje hladinu cukru v krvi, prečisťuje krv, zmierňuje alergie, uvoľňuje boľavé svaly, pomáha pri dýchacích ťažkostiach, zápaloch močových ciest, vaječníkov a vajcovodov. Zmierňuje aj silné menštruačné krvácanie a upravuje menštruačný cyklus.

V ľudovom liečiteľstve sa používa už tisíce rokov a jej priaznivé účinky využívali už starí Rimania a Gréci.

Čaj z pŕhľavy je výborný pri očiste organizme.

Použitie a zaujímavosti

Mladé listy a stonky sa môžu použit na prípravu smoothies a rastlina chutí najlepšie ešte predtým, ako dosiahne výšku 60 centimetrov. Ak sa stretnete s dospelými rastlinami môžete použit ich vrcholy. Rozmixovaním, rozdrvením, naparením, varením a sušením rastliny sa odstránia jej pŕhlivé vlastnosti.

Zaujímavosťou je, že popŕhlenie dokáže upokojiť štava, ktorá sa nachádza v listoch a stonke pŕhľavy. Popŕhlenie je možné takisto upokojiť štavou zo štiavu alebo skorocelu.

V Severnej Amerike sú štáty, kde sa pŕhľava prirodzene nevyskytuje. Ľudia, ktorí vedia o jej účinkoch si kupujú semená pŕhľavy a pestujú si ju vo svojich záhradách. To, že nám na Slovensku pŕhľava rastie v takej hojnosti, môžeme pokladať za dar prírody.

Na detoxikáciu organizmu sa odporúca piť 3-krát denne pred jedlom pŕhľavový čaj alebo čerstvé mladé listy rozmixované v mixéri s vodou. Čaj pripravený z pŕhľavy priaznivo pôsobí na vlasy a odstraňuje lupiny.

Niečo o základnej charakteristike

Latinský názov: Urtica dioica
Čeľaď: Urticaceae/Pŕhľavovité
Jedlé: Celá rastlina je jedlá.
Chuť: Mierna a orechová.
Popis: Pŕhľava má jemne zúbkaté, srdcovité listy. Malé zelenkasté kvety, rastú visiace v zhlukoch pod listami rastliny. Pŕhľava môže vyrásť do výšky 2 metrov. Listy sú pokryté jemnými chĺpkami, ktoré obsahujú kyselinu mravčiu a zlúčeniny histamínu. Pri kontakte s pokožkou spôsobujú popŕhlenie. Tieto chĺpky sa nachádzajú hlavne na stonke a spodnej strane listov.
Obdobie kvitnutia: Jún - September. Väčšinou sa zbiera od začiatku marca do konca apríla, ale môže sa zbierať až do začiatku jesene.

Pŕhľava je vynikajúca pri liečbe kĺbových ochorení.

Tip Vitariána

Pridajte pŕhľavu do vašich obľúbených smoothies a výrazne zvýšite ich výživovú hodnotu. Pri zbere tejto úžasnej rastliny používajte rukavice a nožnice. Ak vám rastie pŕhľava v záhrade, zoberte si nádobu od mixéra a nastrihajte si ju priamo do nej. Jediné čo vám potom ostáva urobiť, je zobrať nádobu domov, pridať ovocie a zapnúť mixér. Ľahko a efektívne.

Súvisiace články

Glyfozát v pive

Glyfozát v pive

Dejiny nášho jedla

Dejiny nášho jedla

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency