Prečo jesť ovocie ráno?

Základné pravidlá konzumácie ovocia pre najlepší zdravotný efekt

16. 12. 2022 Stravovanie Trávenie Prevencia Diéta Ovocie  Andrej Maťko
Prečo jesť ovocie ráno?
Niektorí ľudia si myslia, že jesť ovocie nalačno je nezdravé. Ovocie a plody ráno na raňajky, však zaručia dobrý a zdravý začiatok dňa! Každý, kto rád jedáva ovocie, no má problémy s trávením surovej stravy, by si mal rozmyslieť, kedy a ako najlepšie ho konzumovať. Ovocie je zdravé, to vie každý. Stačí si ho kúpiť a zjesť...ale nie je to také jednoduché.

 

Ovocie vždy prvé

Najdôležitejším pravidlom pri konzumácii ovocia je to, že by sa malo jesť vždy nalačno. V skutočnosti má tú zvláštnosť, že rýchlo prechádza žalúdkom, aby bolo následne strávené v tenkom čreve. Len tak môžu plody rozvinúť svoj detoxikačný účinok a dodať vášmu telu energiu v podobe jednoduchých sacharidov, vitamínov, minerálov a vody.

Ak si však ovocie vychutnávate len ako dezert, potom sa v žalúdku stretnú so škrobovými a bielkovinovými zvyškami a zabráni sa rýchlemu prechodu cez žalúdok. Fruktóza sa uvoľní v žalúdku a začne fermentovať spolu so zvyškom obsahu žalúdka. Akonáhle sa ovocie stretne s potravinovou kašou a žalúdočnou kyselinou v žalúdku, celý obsah žalúdka začne „hniť“. Samozrejme, že to môže spôsobiť problémy v žalúdku a črevách a začnú sa tvoriť nepríjemne páchnuce plyny.



Zo žalúdka rýchlo do krvného obehu

Ovocie zostáva v žalúdku maximálne hodinu, šťavy a smoothie dokonca len 30 minút, škrobové potraviny okolo dvoch hodín, mliečne výrobky okolo štyroch hodín, mäso až osem hodín a tuk ešte dlhšie. Jesť ovocie s tučným a mäsitým jedlom je preto pre trávenie mimoriadne kontraproduktívne.

V zásade nie je optimálne konzumovať sacharidy a bielkoviny spolu. Každá skupina potravín potrebuje špecifické tráviace enzýmy. Ak sa tieto zmiešajú v jedle, rôzne enzýmy nemôžu optimálne fungovať, čo značne sťažuje trávenie. Trávi sa v rovnakom poradí, v akom bola potrava prijatá. Ak teda zjete ovocie na záver, musí čakať v žalúdku veľa hodín, kým príde na rad jeho trávenie.

 

Kontinentálne raňajky

Naše klasické európske „kontinentálne raňajky“, pozostávajúce z:

  • chleba s maslom a marmeládou, nutellou, medom, syrom alebo salámou,
  • praženice so slaninou,
  • muesli s ovocím,

sú tou najhoršou možnou kombináciou potravín.


Raňajky obsahujú:

  • viacej druhov sacharidov (ovocie, cukor, nutella, med, muesli, chlieb),
  • viacej druhov tukov (maslo, syr, slanina, nutella, olej na praženie)
  • viacej druhov bielkovín (vajíčka, syr, saláma, šunka).

V žalúdku sa z toho vytvorí pekelný „mišmaš“, ktorý nám určite nedá energiu, pretože potrebujeme ďalšiu energiu, aby sme toto sústo strávili. Výsledkom teda nie je energia, ale malátnosť. Živiny a energia sa nám po takýchto raňajkách dostavia najskôr po 4 hodinách.  

 

Nebojte sa ráno najesť do sýta

Ráno potrebujeme energiu, a tú potrebujeme rýchlo. A cukry z plodov dokáže telo ráno najrýchlejšie spáliť, to jest premeniť na energiu. Výskumná skupina okolo vedkyne Olga Ramich vykonala štúdie, v ktorých porovnávala účinky toho istého jedla ráno a popoludní. "Zistili sme, že hladina cukru v krvi stúpa výrazne viac po neskorom jedle ako ráno." Telo dokáže ráno lepšie metabolizovať sacharidy.

Raňajky sú preto ideálnym jedlom, aby ste deň začali veselo, fit a to so zdravým ovocím. Vyskúšajte ovocný šalát. Zapiť ho môžete čerstvo pripravenou šťavou. Alebo ovocné smoothie s pridaním listovej zelene.

Jablká, jahody, kiwi, čučoriedky, banány, pomaranče ... veľa farieb a chutí, veľa fytochemikálii, to jest silných antioxidantov, veľa vitamínov, železa, horčíka a vlákniny poskytujú dobrý základ pre zdravú výživu, teda úspešný deň a dobrý pocit v tele aj duši.



Ovocie aj večer?

Večer už nepotrebujeme toľko energie a preto by sme nemali konzumovať ani ovocie – to jest jednoduché cukry ani škrob (chleba, cestoviny, zemiaky, ryžu) – to jest zložité cukry. Ak ich nespálime,  tak sa nám v noci budú ukladať ako tuk.

Na večeru by sme mali zjesť niečo, čo naše telo potrebuje pre regeneráciu. A tým je nízko kalorická zelenina. Doplniť ju môžeme zdravými tukmi a bielkovinami, ktoré sa nachádzajú v orieškoch, semiačkach a syroch. Mäso sa neodporúča, pretože sa trávi najdlhšie zo všetkých potravín a mohlo by nám  to spôsobiť rušnú noc s potením sa, zobúdzaním sa a nepríjemnými snami. Ráno sme potom nie oddýchnutí a regenerovaní, ale unavený a zle naladení.


Nízko kalorická večera je pre vás tou najlepšou ochranou pred obezitou, zápalovými a kardiovaskulárnymi ochoreniami a rakovinou.


Tip Vitariána

Dokonalé farebné raňajky z čerstvého ovocia, plodov a listovej zeleniny

Ovocie si môžete jest celé, alebo si ho nakrájate alebo spravíte ovocný šalát, smoothie alebo šťavu.

  • Chrumkavé na precvičenie zubov a masáž ďasien: jablká a hrušky
  • Šťavnaté pre radosť: broskyňa, ananás, slivka
  • Bobuľovité so silnými antioxidantami: čučoriedky, brusnice, maliny, černice, ríbezle, jahody
  • Kyslé a horké na podporu tráviacich štiav: pomaranč, mandarínka, grapefruit a citrón
  • Mazľavé na lepší prechod črevami: banán, mango, avokádo
  • Zelené s obsahom chlorofylu na prečistenie: zelený šalát, polníček, listový špenát

A aby sme mali aj niečo teplé tak si k tomu dáme dva poháre zeleného čaju vyrobeného z celých listov (nie sáčkový čaj) a bez cukru. Kvalitné čaje si nekupujte v supermarkete (tam ich nenájdete), ale v špecializovaných obchodoch s čajmi. Moje najobľúbenejšie sú japonské Sencha čaje a thajské Oulongy. Na zdravie!

 

 

Súvisiace produkty

NOVÉ

Hurom H320N

Hurom H320N

14 519,00 Kč

Popis produktu Hurom H320NNáš nový nízkootáčkový odšťavovač H320N...

Kúpiť

Súvisiace články

Výrobcovia