Portulák zimný - Pestuje sa aj v zime

Vhodný na detoxikáciu organizmu

17. 12. 2015 Vitamíny Bylinky Detox  Ján Hegyi
Portulák zimný - Pestuje sa aj v zime

Kde sa s ním stretneme? Aké látky obsahuje?

Portulák má svoj pôvod v Severnej Amerike a našli by sme ho aj v Indii. V našich končinách je známy aj pod menom - batolka prerastená. Dnes sa hojne pestuje najmä v mnohých ázijských a európskych regiónoch, ako hlavná listová zelenina. Na území Slovenska je možné kúpiť si semená tejto nenáročnej rastliny a pestovať si ho v skleníku alebo záhrade. Je to jednoročka, ktorá sa veľmi rýchlo rozrastie. Ani sa nenazdáte a bude vám rásť vo veľkých záhonoch.

Portulák je známy pre svoj vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje ho viac ako citrusy, jahody, ríbezle, čerešne alebo kivi. Prví osadníci využívali portulák, aby predišli skorbutu. Obsahuje takisto vitamín A, vitamíny zo skupiny B-complex, vlákninu, chlorofyl a minerály ako železo, horčík, vápnik, draslík a mangán. Čerstvé listy obsahujú značné množstvo omega-3 mastných kyselín (α-linolénová kyselina), ktoré sa môže porovnávať s množstvom v rybích olejoch. Výskumné štúdie ukazujú, že konzumácia potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny môže znižovať riziko vzniku ischemickej choroby srdca, cievnej mozgovej príhody, a zabrániť rozvoju ADHD, autizmu a ďalším vývojovým rozdielom u detí.

Portulák zimný sa odporúča aj na detoxikáciu organizmu (napr. na jar). Prečisťuje limfatický systém, krv a pečeň. Je dobré ho kombinovať aj s pŕhľavou.

Listy portuláka zimného

Niečo z použitia a histórie portuláku zimného

Portulák má zaujímavú sladkokyslú chuť. Môžete ho použiť na prípravu šalátov, nátierok, štiav, smoothies alebo jesť surový ako pochúťku. Je možné ho použiť aj v teplej kuchyni namiesto špenátu.

V amerike ho nazývajú aj „banícky šalát“ pretože ho jedli baníci počas zlatej horúčky, aby predišli skorbutu (19. stororčie). Veľmi pravdepodobne sa to naučili od Indiánov, ktorí túto rastlinu dobre poznali a konzumovali.

Začínajúce kvety portuláka

Základná charakteristika

Latinský názov: Claytonia perfoliata
Čeľaď: Portulacaceae/Portulakovité
Jedlé: Môže sa jesť celá rastlina. Portulák je krehký, má miernu chuť, ale
hlavne je lahodný.
Chuť: Zeleň a kvety sú mierne sladké a šťavnaté.
Popis: Portulák je jednoročná rastlina, ktorá sa zvyčajne objavuje skoro na jar. Je svetlozelenej farby a má okrúhle diskovité listy, ktoré rastú okolo hladkej a krehkej stonky. Stonka, ktorá rastie priamo cez okrúhle listy, je hlavným poznávacím znakom tejto rastliny. Keď rastlina kvitne, môžete na nej pozorovať malé, biele alebo ružové kvety, ktoré rastú nad okrúhlymi listami. Portulák môže vyrásť do výšky od 3 do 30 centimetrov a z jedného koreňa môže výrásť od jednej až po dvadsaťpäť stoniek a viac.
Návod na pestovanie: Semienka sadíme od septembra do zimy. Klíčenie prebieha pri teplote okolo 12 ° C, september je ideálnym mesiacom pre klíčenie. Semienka klíčia aj pri teplote 4 - 8 ° C.

Tip Vitariána

Vyskúšajte si vypestovať portulák zimný vo vašej záhrade, skleníku alebo aj na balkóne. Portulák obzvláštni každý šalát a obsahuje aj veľa zdraviu prospešných látok.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency