Paracetamol

Mal by sa vydávať iba na recept?

12. 12. 2014 Lieky  Jozef Maťko
Paracetamol

Je dostupný bez lekárskeho predpisu a môže byť užívaný v čase tehotenstva. Avšak, nové výsledky výskumu poukazujú na zriedkavé, závažné a nežiaduce účinky.

Už je známe, že tento liek v príliš vysokých dávkach môže viesť k zlyhaniu pečene, ktoré môže skončiť smrťou. V bežných dávkach sa môže niekedy objaviť aj alergická kožná reakcia.

Preto maximálna jednotlivá dávka je 1 g a denná dávka by nemala prekročiť 4 g.

Teraz však vedci varujú v "European Journal of Pain" opäť pred následkami príliš neopatrnej manipulácie s týmto voľne dosažiteľným analgetikom. Autor štúdie Kay Brune, farmakológ na univerzite v Erlangen-Norimbergu, považuje samozrejmosť, s ktorou sa toto analgetikum užíva, za nanajvýš povážlivú. Už celé roky sa Brune zasadzuje za to, aby sa paracetamol vydával iba na predpis.

Nové poznatky o vedľajších účinkoch

Otázka, či je odporučená dávka neškodná, je v odborných kruhoch vysoko kontroverzná.

Veľký štatistický prieskum z tohto roku s 64.322 dánskymi matkami a ich deťmi, narodenými v rokoch 1996 až 2002 ukazuje, že ženy, ktoré pravidelne užívali paracetamol počas tehotenstva majú deti, ktoré sú nápadné svojím správaním alebo trpia na ADHD (skratka anglického „Attention Deficit Hyperactivity Disorder“ – hyperkinetická porucha HKP). Približne polovica matiek uviedla, že užívala paracetamol počas tehotenstva. Ich deti mali o 37 percent vyššie riziko, že budú mať diagnózu ADHD, než deti, ktorých matky neužívali paracetamol počas tehotenstva. Podobne bolo u nich zvýšené riziko toho, že neskôr dostanú predpísané lieky na ADHD. Celkovo bolo diagnostikované u približne 1330 detí ADHD alebo ADD (typ s prevahou poruchy pozornosti). Že užívanie liekov je zodpovedné za toto zvýšené riziko, však štúdia nemôže dokázať.

Tiež existujú náznaky, že paracetamol môže spôsobiť u novorodencov kryptorchizmus (nezostúpenie jedného alebo oboch semenníkov do mieška), čo zhoršuje plodnosť a zvyšuje riziko rakoviny semenníkov. Nenarodené deti, ktoré boli zosilnene vystavené paracetamolu, môžu mať zvýšené riziko astmy. 

Hoci súčasné štúdie nemohli nepochybne preukázať, že paracetamol spôsobuje ADHD, je dokázané, že užívanie paracetamolu zvyšuje pre tento syndróm riziko.

Tip Vitariána

Ak vás bolí hlava, tak si dajte pohár vody a prevetrajte sa na čerstvom vzduchu. To zaberie určite lepšie, a bez vedľajších účinkov.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency