Papája

vitamínová bomba

02. 12. 2013 Trávenie Ovocie  Jana Klimanová, Vitarian.cz
Papája

Pochádza zo Strednej Ameriky, kde aj dnes stále rastie nadivoko. Ovocie priviezli v 15. storočí španielski a portugalskí moreplavci. Rýchlo sa rozšírilo do kolónií západnej a južnej Indie, tiež do tropických oblastí Tichého oceánu. Dnes sa pestuje najmä v rovníkových oblastiach.

Stromy papáje dorastajú do výšky desiatich metrov. Plod má elipsovitý tvar, v nedozretom stave pripomína melón. Plody vážia pol až deväť kilogramov, k nám sa dovážajú s váhou do jedného kilogramu. Majú rôzne farby. Najbežnejšia je žltá, oranžová a červená papája. Sladká dužina chuťovo pripomína melón v kombinácii s broskyňou. Plody rastúce na Havaji sú menšie a pripomínajú jahody, mexické sú omnoho väčšie a obsahujú veľké množstvo enzýmov.

Vypáľte červíka

Stred plodu tvorí mnoho malých čiernych semienok. Sú pikantné, ale jedlé. Pripomínajú korenie alebo pálivú reďkovku. Môžete ich usušiť a ochutiť nimi jedlo. Pomôžu vám aj v boji proti parazitom, napríklad hlístom. Jedzte ich čerstvé alebo sušené, najlepšie nalačno. Pokiaľ sa vám zdá ich chuť príliš výrazná, skombinujte ich s datľami alebo medom. Neprehĺtajte ich celé, dobre ich pohryzte, aby sa v plnej sile prejavil ich účinok. Jedzte ich každý deň, najmä ak sa chystáte do exotických krajín. Hľadáte alternatívu? Ženy z Bangladéša, Indie, Pakistanu a Srí Lanky používajú semienka z papáje ako prírodnú antikoncepciu. Stopercentnú záruku vám však žiaden pestovateľ nedá... Napriek všetkým pozitívam papáju nekonzumujte počas tehotenstva, pretože vo vysokých množstvách môže vyvolať potrat.

Papája je neobyčajne výživná. Svedčí o tom aj španielske pomenovanie fruta bomba, vitamínová bomba. Šálka čerstvého ovocia obsahuje 0,85 g bielkovín, 55 kalórií a 2,5 g vlákniny. Je výborným zdrojom vitamínu C. Polovicou stredne veľkého ovocia si zabezpečíte odporúčanú dennú dávku vitamínu, zároveň vám dodá minerály, hlavne vápnik, draslík, fosfor a horčík. Rovnako ako iné oranžovo sfarbené druhy ovocia obsahuje betakarotén, ktorý pomáha chrániť organizmus pre škodlivými účinkami voľných radikálov. Postará sa aj o zdravý zrak a krásnu pokožku.

Domáca lekárka

Papája je ideálnym ovocím pre chorých, lebo jej dužinu ľahko pohryzú, prehltnú a strávia. Zmierňuje zápal, posilňuje imunitný systém, chráni pred voľnými radikálmi, je prevenciou aterosklerózy a infarktu myokardu. Vláknina v papáji sa viaže na rakovinotvorné toxíny v hrubom čreve, ktoré potom vylučuje z tela v stolici. S čím všetkým vám toto chutné ovocie pomôže?

Šťava z papáje vás zbaví problémov s trávením.

Na trávenie: šťava z papáje pomáha v neuveriteľnom krátkom čase odstrániť problémy s trávením. Podporuje činnosť pankreasu, pomáha pri zápaloch a vredoch žalúdka, aj dvanástnika. Obsahuje totiž papaín, enzým podobný pepsínu. Pomáha aj pri celiakii, chronickej hnačke a narušenej tvorbe bielkovín. Pravidelné užívanie môže pomôcť zmierniť obvyklé zápchy a krvácanie hemoroidov.

Na zápaly: papaín, ktorý má protizápalové vlastnosti, zmierňuje reumu, dnu a astmu. Používa sa tiež v kozmetickom priemysle. Rozpúšťa odumreté vrstvy kože, alkalické minerály vyživujú a podporujú tvorbu zdravej pokožky. Zvonka sa papája využíva ako podporný prostriedok pri liečbe vredov predkolenia.

Papája je veľmi chutná ako prísada do hlávkového šalátu, hodí sa k zmrzline a ak nakrájané ovocie posypete kokosom, máte o chutný olovrant postarané! Môžete si pripraviť jednohubky pre dobré trávenie – na špáradlo napichnite striedavo papáju, ananás a bobuľku hrozna. Zvlášť chutné sú smoothies z papáje. Skvele ulahodia chuťovým pohárikom v kombinácii s mangom, limetkou či jahodami.

Pripravte si chutný špíz s papájou.

Tip Vitariána:

Viete, ako papáju kupovať? Vyberajte takú, ktorá má žltooranžovú farbu. Papája je zrelá, keď sa poddáva miernemu tlaku prsta. Ak privoniate k miestu, kde bola stopka, zacítite výraznú vôňu. Čím je plod zelenší, tým menej je zrelý, hoci vtedy obsahuje väčšie množstvo enzýmov. Vyhýbajte sa plodom so škvrnami. Priniesli ste si domov nezrelú papáju? Vložte ju do papierového vrecka a nechajte jeden alebo dva dni dozrieť pri izbovej teplote. Papáju nešúpte, zbavili by ste ju mnohých užitočných látok.

 

 

 

 

 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Aminokyseliny

Aminokyseliny

Mesquite

Mesquite

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency