Oregano

tradičná chuť Talianska

02. 12. 2013 Ochorenia Stravovanie Trávenie Bylinky Nápoje  vitarian.cz, Katarína Mikulová
Oregano

Krík vhodný aj na parapetu

Oregano (Origanum vulgare)  sa slovensky nazýva pamajoran obyčajný a je to aromatická bylinka, ktorá v ideálnych podmienkach dorastie až do výšky viac ako 50 cm. Tento drevnatý krík je charakteristický svojím kompaktným rastom, a preto sa hodí aj pre pestovanie v nádobách. Poteší aj ako izbová rastlinka, pretože má drobné zelené lístky a v lete kvitne drobnými ružovými alebo fialovými kvetmi. Takto máte rastlinku aspoň vždy na dosah, pripravenú na použitie v kuchyni v tej najčerstvejšej podobe!

Na trávenie i kašeľ

Z liečivého hľadiska je pamajorán výborný na trávenie, ktoré dokonale podporí.  Používa sa taktiež k liečbe kašľa a pri bolestiach hrdla - má totiž antiseptické účinky. Takisto sa odporúča žuvať jeho listy, a to pri bolestiach zubov. Menej známe, no nie menej účinné je jeho priaznivé pôsobenie na psychiku. Bylinka svojím zložením totiž zlepšuje kondíciu mozgu a stará sa o stav „pohodovej mysle“.

Oregano je rastlinka, ktorú môžete pestovať doma. Dokáže vyrásť do výšky 50cm a kernatie.

Chuť Talianska

Pamajorán obyčajný je spojovaný s talianskou kuchyňou, kde je spolu s bazalkou neoddeliteľnou súčasťou pokrmov z paradajok. Nájdeme ho tiež spoločne s rozmarínom, saturejkou, tymiánom a majoránkou v zmesi byliniek označované ako tzv. provensálske korenie. V Mexiku tvorí súčasť korenia "chilli", čo je zmes rôznych druhov štipľavých papričiek a vonných bylín.

Využitie v kuchyni

Z bylinky užívame celé listy, pokojne aj  s kvetmi,  buď čerstvé alebo vysušené v tieni. Vysušené bylinky skladujeme v uzavierateľných nádobách, nie na priamom slnku, aby sa ich aróma uchovala čo najdlhšie. Využitie oregana v kuchyni nemá hraníc. Perfektné a veľmi obľúbené sú jedlá zo surových paradajok a paprík, dochutené práve oreganom. Domáci „kečup“ alebo pesto, aj tu sa voňavá bylina uplatní tak, že sa budete zalizovať!

Oregano je ideálne do paradajkových pokrmov.

Nech posypete oreganom skrátka čokoľvek - keksy zo sušených rastlinných semien, alebo ho čerstvý rozmixujete v zeleninovom smoothie, dosiahnete vždy fantastickú chuť. Na zdravie! 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Rakytník

Rakytník

Mesquite

Mesquite

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency