Nutella

Jedna z najnezdravších maškŕt a jej jednoduché zdravé náhrady

20. 08. 2015 Potraviny Superpotraviny Drogy  Martina Strihová
Nutella

Aké je zloženie nutelly?

Nutella obsahuje: cukor, rastlinný olej, lieskové oriešky (13%), odstredené sušené mlieko (8,7%), odtučnený kakaový prášok (7,4%), emulgátor (sójový lecitín), príchuť (vanilín).

  1. Rafinovaný cukor je jednou z najškodlivejších potravín. Spôsobuje priberanie na váhe a množstvo závažných chorôb a zdravotných problémov. Ešte väčšie problémy spôsobuje v kombinácií s tukmi, ktoré sú druhou hlavnou zložkou nutelly.
  2. Tuky by celkovo nemali tvoriť veľké množstvo našej stravy. Nutella však obsahuje veľa čistého tuku – rastlinného oleja, ktorý je navyše nasýtený. Rafinované rastlinné oleje sú pre naše zdravie nebezpečné a nedodávajú nášmu telu nič pozitívne. Tieto nasýtené tuky prešli pri výrobe vysokými teplotami a sú rakovinotvorné.
  3. Lieskové oriešky by boli jedinou zdravou zložkou nutelly – keby boli kvalitné a surové...
  4. Mlieko a mliečne výrobky takisto patria medzi potraviny, ktoré nám spôsobujú choroby, alergie, zahlieňujú náš organizmus a spájajú sa s rakovinou. Ak navyše nepochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, môžu obsahovať aj chémiu, hormóny a antibiotiká, ktorými boli zvieratá kŕmené.
  5. Odtučnený kakaový prášok je ochudobnený o kakaové maslo a bežne býva tepelne spracovaný.
  6. Keďže sója patrí k najčastejšie geneticky modifikovaným potravinám, je pravdepodobné, že sójový lecitín pochádza zo sóje, ktorá je GMO.

Zloženie nutelly: cukor, rastlinný olej, lieskové oriešky, odstredené sušené mlieko, odtučnený kakaový prášok, emulgátor (sójový lecitín), príchuť (vanilín).

Záver: Jedinou relatívne zdravou zložkou nutelly by mohli byť lieskové oriešky. Ostatné ingredience sú veľmi škodlivé, návykové a spôsobujú zdravotné problémy.

No ale čo s tým, keď na čokoláde a tejto čokoládovej nátierke predsa len niečo je... Nie je to len ich vynikajúca chuť – čokoládová a sladká, ale aj uvoľňujúce účinky na našu psychiku. Aj kakao, aj cukor zlepšujú náladu. Dá sa však táto extra nezdravá maškrta pripraviť aj zdravým spôsobom? Odpoveď je ÁNO, určite.

Zdravé náhrady čokoládovej pomazánky

Skúsme si najskôr nezdravé suroviny nutelly nahradiť za zdravé, aby ste si kedykoľvek mohli zostaviť recept na vlastnú nutellu podľa toho, čo máte práve doma. 

  • Odtučnený kakaový prášok: nahradíme ho surovým, teda nepraženým kakaovým práškom a najlepšie ak je v pôvodnej podobe, teda neodtučnený. Ak máte doma vysokovýkonný mixér, postačia vám namiesto kakaa surové kakaové bôby, ktoré si sami rozmixujete. 
  • Cukor: rafinovaný cukor môžeme nahradiť zdravšími sladidlami, ako je kvalitný surový med, agávový sirup, cukor z kokosových kvetov, prípadne o jemnejšie sladké mesquite. Najlepšie však spravíme, ak namiesto pridávania sladidla vyrobíme našu nutellu zo sladkého ovocia, ktoré už nebudeme musieť dosládzať. Takým ovocím sú datle alebo zrelé banány.
  • Rastlinný olej: rastlinný olej v našej zdravej nutelle vynecháme. Ak by ste veľmi chceli, použite panenský kokosový olej. Vhodnejším tukom sú samotné orechy alebo avokádo.
  • Lieskovce: môžeme ich použiť alebo môžeme použiť iné surové orechy (mandle, vlašské orechy, pekanové orechy, atď.). Ak však chcete nízkotučnú nutellu, použite namiesto orechov avokádo alebo tuky (orechy, semená a avokádo) úplne vynechajte.
  • Mlieko: mlieko a mliečne výrobky tiež do zdravého receptu nepatria. Namiesto nich môžeme použiť napríklad kokosové mlieko, kokosovú dužinu alebo sušený kokos.

Jedinou relatívne zdravou zložkou nutelly by mohli byť lieskovce. Ostatné ingredience sú veľmi škodlivé, návykové a spôsobujú zdravotné problémy.

Ak niektoré ingrediencie proste vylúčite (mlieko, olej, orechy), potrebujete získať nejakú sladkú a krémovú hmotu. Tú v zdravej nutelle vyrobia najlepšie napríklad datle, zrelé banány, avokádo alebo kokosová dužina.

Recepty na zdravé a surové čokoládové nátierky a pudingy

Tu je niekoľko tipov, ako si veľmi jednoducho pripraviť zdravú, chute a psychiku uspokojujúcu pomazánku, ktorá vám neuškodí. Na výber máte použitie kakaa alebo karobu. Kvalitné kakao dodá receptu úplne pravú čokoládovú chuť, no ak ho nemôžete alebo nechcete, jeho bezpečnou náhradou je karobový prášok (svätojánsky chlieb), ktorý obsahuje ešte omnoho menej tuku ako kakao a je prirodzene sladký.

Mňam, čokoládová nátierka s príchuťou pomaranču

Potrebujete:
1 šálku čerstvých datlí alebo datlí medjool
3 PL surového kakaového prášku alebo karobu
½ - 1 čerstvý voňavý bio pomaranč
Štipku vanilky a prípadne škorice
Tieto suroviny dobre rozmixujeme v mixéri a podávame. Pre chrumkavú príchuť môžeme pridať aj drvené kakaové bôby.

Zdravá čokoládová nátierka s príchuťou pomaranču je náhradou nezdravej nutelly.

Avokádová nutella

Potrebujete:
1 zrelé avokádo
1-2 PL surového medu alebo agávového sirupu
2 PL surového kakaového prášku
Všetko spolu dobre rozmixujeme.

Zdravá nutella sa dá vyrobiť aj z avokáda.

Lieskovcová čokoládová

Potrebujete:
1 šálku lieskovcov
1 zrelý banán
2-3 PL kakaového prášku
2-3 PL surového medu
Všetko spolu rozmixujeme.

Čokoládová pena AHA zo slnečnice

Potrebujete:
1 šálku slnečnicových semienok
2 PL medu alebo agáve
3 PL surového kakaa
½ - 1 šálka vody
Slnečnicové semienka namočíme do vody aspoň na 2 hodiny, potom pridáme ostatné suroviny a poriadne rozmixujeme. Môžeme vychladiť v chladničke alebo mixovať s kockami ľadu.

Rozmixovaním slnečnicových semienok, kakaa a niečoho sladkého získate chutnú čerstvú čokoládovú penu.

Low-fat čokoládový puding

Potrebujete:
3 zrelé banány (s čiernymi fľakmi na šupke)
2-3 PL kakaového prášku
Štipku pravej vanilky
Všetko rozmixujeme a môžeme nechať odstáť a vychladiť v chladničke.

Z banánov a kakaa sa dá vyrobiť vynikajúci raw čokoládový puding.

Tip Vitariána

Vynikajúcu nutellu vykúzlite aj použitím tepelne neupravenej kakaovej hmoty. Môžete použiť tmavú kakaovú hmotu - na normálnu čokoládu - alebo biele kakaové maslo - na výrobu bielej čokolády alebo napríklad bielej čokoládovo-vanilkovej nátierky z nej a pre zaujímavú a povzbudivú chuť do bielej čokolády pridajte ešte čaj matcha!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency