Med a peľ - prírodné antioxidanty a proteíny

Skvelá podpora zdravia, kondície pri športe a inteligencie!

25. 02. 2015 Šport Zvieratá Superpotraviny Bielkoviny  Martina Strihová
Med a peľ - prírodné antioxidanty a proteíny

Med vo svojej organickej/divokej, surovej a nefiltrovanej podobe je bohatý na minerály, antioxidanty, probiotiká, enzýmy a je jednou z potravín s najvyššími vibráciami na planéte. Med je takisto extrémne liečivá potravina, ktorá poskytuje ľahko stráviteľné a lahodné formy cukru (energie) pre telo.

Včelí peľ je najkompletnejšou superpotravinou nachádzajúcou sa v prírode. Obsahom vitamínu B9 a všetkých 22 esenciálnych aminokyselín je vynikajúco chutným a vysoko energetickým zdrojom kompletnej bielkoviny.

Propolis je látka, ktorá tesní úľ. Je to ochranca úľa. Propolis doslovne znamená „pre mesto“. Propolis je vosková vysoko liečivá imunitu podporujúca a antibakteriálna látka zozbieraná a vyrobená včelami s dlhou históriou bylinného a alchymického využitia.

Je dôležité uvedomovať si, že so včelami, od ktorých sa zberajú neorganické a nedivoké medy a peľ (hlavne ak nie sú surové), firemní výrobcovia často neľudsky zaobchádzajú. To zahŕňa kŕmenie včiel kukuričným sirupom s vysokým obsahom fruktózy (radšej, ako by včelám nechali skonzumovať porciu ich vlastného medu), vydymovanie úľov, postrekovanie rastlín/stromov, z ktorých včely zbierajú peľ, toxickými pesticídmi na báze nikotínu a množstvo iných nekalých praktík. Je dôležité podporovať tých chovateľov včiel, ktorý k svojim včelám pristupujú vľúdne a láskyplne používaním organických (nechemických) metód včelárstva.

Zaujímavosti o včelách

  • Priemerná včela vyrobí len 1,2 gramu medu za život.
  • Dĺžka života včely sa pohybuje od 3 do 6 týždňov.
  • Včely medzi sebou komunikujú tancom, ktorému vedia porozumieť aj pri úplnej tme.
  • Včely medonosné sú jediným hmyzom, ktorí vyrába jedlo pre ľudí.
  • Včely na výrobu polkilového pohára medu navštívia 2 milióny kvetov.
  • Včela medonosná môže opeľovať rýchlosťou 30 kvetov za minútu.
  • Včely v jednom čase zbierajú med len z jedného druhu rastliny. Ak vedľa seba rastú dva rôzne kvety tej istej tmavo fialovej farby, bolo spozorované, že včely sa vo vzduchu takmer zrazili, ale nikdy sa včela nedotkla peľu nesprávnej rastliny.
  • Produkcia včelieho vosku vo väčšine úľov tvorí  okolo 1 ½ až 2 percent celkového medového výnosu.
  • Mozog pracujúcej včely medonosnej má približne milimeter kubický, ale má najhustejšie neurologické tkanivo zo všetkých zvierat.
  • Včely majú okolo svojho mozgu magnetické pásmo, ktoré im pomáha v navigácii.
  • Včely medonosné sú vôbec jedinými včelami s chlpatými zloženými očami.
  • Na výrobu jedného kilogramu medu včela prejde vzdialenosť, akoby preletela štyrikrát okolo Zeme.
  • Jednej včele by zabralo mesiac osemhodinovej dennej práce nazbieranie 1 ČL granúl včelieho peľu, ktorá obsahuje vyše 2,5 bilióna zrniek kvetového peľu plného mikroživín, stopových prvkov, minerálov a antioxidantov.
  • Včely na Zemi žijú vyše 150 miliónov rokov. V súčasnosti existuje okolo 30 000 rôznych druhov včiel.
  • Včely produkujú jedinú potravinu, ktorá sa nikdy nepokazí. Jedlý med sa našiel v egyptských hrobkách.

Včely na výrobu polkilového pohára medu navštívia až 2 milióny kvetov!

Med

Vyrába sa z nektáru, ktorý si včely uchlipkávajú z kvitnúcich kvetov. Med je univerzálny liek, sladidlo a zdroj živín. Obrovské množstvo výskumov v Rusku vedených o mede dokázalo, že surový, nespracovaný med je najbohatším prírodným zdrojom živých liečivých enzýmov, a že zvyšuje reflexy, duševnú bdelosť a dokonca IQ! Niektoré druhy Lehua a Noni medov z Havaja (NonilandTM), Manuka medy z dažďových pralesov na Novom Zélande a Sidr medy z Jemenu preukázali protiplesňové, antibiotické a protivírusové účinky.

Vždy si vyberajte divoký med. Všetok med by sa mal jesť surový, pretože varený neobsahuje žiadne enzýmy. Med sa môže brať s inými superpotravinami bohatými na minerály na zvýšenie absorpcie minerálov.

Med lieči množstvo chorôb vrátane hnačky, vredov, infekcií, syndrómu dráždivého čreva (IBS), gastrointestinálnych ťažkostí, rakoviny a stafylokokových infekcií. Lieči aj infekčné choroby zapríčinené baktériami a môže sa používať na hojenie rán. Liečivé účinky medu sú spôsobené jeho antibakteriálnymi a vlhkosť zadržiavajúcimi vlastnosťami. Vedľajšie účinky nemá žiadne.

Med je najbohatším prírodným zdrojom živých liečivých enzýmov, zvyšuje reflexy, duševnú bdelosť a dokonca aj IQ!

Včelí peľ

Včelí peľ je zásaditá potravina považovaná výživovými poradcami za jednu z najúplnejších potravín nachádzajúcich sa v prírode.
Výhody včelieho peľu zahŕňajú:

  • Vysokú hladinu antioxidantov, ktorá zvyšuje dlhovekosť neutralizovaním voľných radikálov.
  • Potenciálne afrodiziakálne a plodnosť zlepšujúce vlastnosti. Peľ môže zmenšiť problémy s prostatou, pretože omladzuje pohlavné orgány, vďaka jeho obsahu rozmnožovacích látok. Špeciálne ak sa užíva spolu s riasou kelp môže zvýšiť hladiny hormónov a sexuálnu silu.
  • Včelí peľ zvyšuje silu, vytrvalosť, energiu a rýchlosť. Poskytuje rýchlejšie zotavenie z cvičenia, vracia srdcovú frekvenciu do normálu a zlepšuje vytrvalosť na opakovanie námahy. Včelí peľ zlepšuje rast a obrysy svalov. British Sports Council zaznamenal nárast sily vo výške 40 až 50 percent u tých, ktorí berú včelí peľ pravidelne. Ešte zarážajúcejšie je, že British Royal Society zaznamenala u dospelých, ktorí brali peľ, prírastky na výške. Antti Lananaki, tréner fínskeho pretekárskeho tímu, ktorý prekvapil na olympiáde v roku 1972, odhalil, že „väčšina našich športovcov berie výživové doplnky zo včelieho peľu. Naše štúdie ukazujú, že to významne zlepšuje ich výkon. Nemali sme žiadne negatívne výsledky, odkedy sme našich športovcov začali zásobovať peľom“.
  • Peľ znižuje produkciu histamínu, a tak neutralizuje množstvo alergií.
  • Výnimočná prítomnosť vitamínov B v peli pôsobí proti stresu, zvyšuje dlhovekosť, pomáha čistiť akné a podporuje zvrátenie starnutia a tvorby vrások.
  • Pomáha zmierniť symptómy cukrovky 2. typu.
  • Čiastice včelieho peľu sa rýchlo a ľahko absorbujú, pretože prechádzajú zo žalúdka priamo do krvného obehu. V rámci dvoch hodín po zjedení sa včelí peľ našiel v krvi, mozgovomiešnej tekutine a v moči.

Dlhovekosť, včelí peľ a Rusko

V roku 1945 bola publikovaná správa ruského biológa Nicholasa Tsitina prehlasujúca, že zo stopäťdesiatich Rusov vo veku sto a viac rokov, ktorí odpovedali na dotazník skúmajúci ich vek, povolanie a hlavné potraviny všetci odpovedali, že med bol ich hlavnou potravinovou zložkou. Ďalší výskum sprostredkovaný inštitútom dlhovekosti v ZSSR odhalil, že títo ľudia jedávali nielen med, ale aj iné produkty z úľa.
Včelí peľ je najbohatším zdrojom vitamínov nachádzajúci sa v prírode v jednej potravine. Dokonca aj ak by včelí peľ nemal žiadnu z iných svojich životne dôležitých zložiek, sám jeho obsah rutínu by opodstatňoval branie aspoň čajovej lyžičky denne z dôvodu posilňovania ciev.

Včelí med a peľ sú plné antioxidantov, probiotík, aminokyselín a vitamínov a vynikajúco chutia.

Dávkovanie

Med sa zvyčajne neodporúča pre deti do jedného roka, kvôli veľmi zriedkavému fenoménu, kedy môže byť med kontaminovaný botulizmom. Vynikajúce zdravotné účinky majú domáce medy od poctivých včelárov z čistého prostredia a známe kvalitné medy napríklad z Nového Zélandu. Tri polievkové lyžice denne na lačný žalúdok sú dávkou, ktorú by si aspoň raz denne mali dávať ľudia proti vredom.
Peľ sa môže zmiešať spolu s medom (alebo materskou kašičkou) a konzumovať ako maškrta, alebo pridať do smoothie. Pre deti nad 5 rokov a dospelých sa odporúča začať s jednou lyžicou denne. Niektorí ľudia, ktorí začnú konzumovať peľ, môžu zo začiatku pociťovať laxatívne účinky, alebo veľmi zriedkavo môžu mať alergické reakcie. Pre tých sa odporúča začať so ¼ ČL denne.

Tip Vitariána

Nízke ceny včelích produktov sa nevyplácajú. Lacný med a peľ môže pochádzať od včiel kŕmených antibiotikami a cukrom alebo chovaných v znečistenom prostredí. Lacný med býva často kombináciou cukru a sirupu, je tepelne upravený, alebo obsahuje vysoký podiel vody, a preto sa môže pokaziť. Preto si na včelie produkty radšej priplaťte. Je to dôležité hlavne kvôli včelám, ktoré majú obrovskú zásluhu na tom, že tu máme ovocie, zeleninu a ostatnú potravu, pretože nám opeľujú rastliny. Lenže komerčné chovanie ich ničí.
Tiež by sme včelími produktmi nemali plytvať a správni včelári by mali časť medu a peľu nechávať včelám, ktoré si z nich robia vlastné zásoby na zimu. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency