Makrobiotika vs. raw food

Mŕtva vs. živá rastlinná strava

11. 05. 2015 Stravovanie Potraviny Diéta Ovocie Vitariánstvo  Martina Strihová
Makrobiotika vs. raw food

Pravá makrobiotika

Makrobiotická strava pozostáva zo 60 až 100% obilnín. Tie zahŕňajú hlavne hnedú ryžu, pohánku, pšenicu, kukuricu, jačmeň a pšeno. Jedia sa prevažne varené, ale aj pečené a smažené. Maximálne 30% stravy tvorí zelenina a dovolená je hlavne mrkva, cibuľa,  tekvica, reďkovka, kapusta, karfiol a šalát.

Obilniny sú považované za „hlavné jedlo“ a sú súčasťou každého jedla. Princíp za týmto spôsobom stravovania je teória jinu a jangu, podobne ako pri akupuntúre. Jin a jang sú protiklady, ktoré sa dopĺňajú. Niektoré potraviny sú považované za jang, iné za jin a medzi nimi musí byť rovnováha. Ak človek ochorie, odporúča sa mu jesť len obilniny (ktoré sú neutrálne - v strede tabuľky). Okrem toho, sa na určité ochorenia používajú špecifické nápoje a/alebo potraviny podľa teórie jin a jang.

Makrobiotická strava je založená na obilí. Ak je niekto chorý, mal by jesť len obilniny.

Makrobiotickú stravu nemusí byť ľahké dodržiavať – pretože zdravá makrobiotika nezahŕňa jedenie sladkostí z bioobchodu, bio polotovary a veľmi dochutené a korenené jedlá. Obilie varené len so štipkou soli nie každému chutí a veľa ľudí má stále chuť na sladké, aj keď podľa teórie makrobiotiky nás má uspokojiť prirodzene sladká chuť vareného obilia. Problém a kľúč k prirodzenej zdravej strave je v tom, že chuť na sladké je pre ľudí naozaj prirodzená, nie je to niečo negatívne, pretože sme stvorení na jedenie ovocia. Tak ako dravci majú chuť na surové mäso, ľudia mávajú chuť na sladké. 

Ľudia nie sú stvorení na jedenie zrna

Sme plodožravci. Nie sme biologicky stvorení na trávenie a využitie takého množstva obilnín. Ovocie obsahuje veľa cukru, ale málo alebo žiadne škroby, zatiaľ čo obilniny sú hlavne škroby a patria k najťažšie stráviteľným potravinám. Škrob si vyžaduje na trávenie oveľa viac času a energie ako ovocie. A bielkoviny vo väčšine obilnín sú nevhodné. Zrná obsahujú aj nadbytok kyseliny, pretože majú nedostatok niektorých minerálov, hlavne vápnika. No v ľudskom organizme je potreba vápnika veľká. Obilniny preto rastu veľmi neprospievajú.

Obilniny prekysľujú, pretože neobsahujú toľko minerálov, ako potrebujeme.

Ovos má nedostatok veľkého množstva solí. Pšenica má málo sodíka a vápnika. Ryža má nedostatok minerálov, a to hlavne vápnika, ale aj nedostatok sodíka a chlóru. Všetkým obilninám chýba jód.

Čo potom, ak konzumujeme veľké dávky obilnín? Pretože obilniny sú kyselinotvorné, musia na neutralizáciu týchto kyselín čerpať základné minerálne látky z tela, aby v tele nevzniklo prekyslenie. Tieto základné minerály sú odčerpávané z tkanív, kostí a zubov, čo časom končí rôznymi patologickými ochoreniami, ako sú osteoporóza a zubné kazy.

Dr. Shelton o obilninách tvrdí, „čo sa týka organických solí, majú nedostatok sodíka a vápnika a sú aj slabo zásobené organicky kombinovanou sírou a všeobecne so zásadami, ale obsahujú veľký nadbytok kyselinotvorných látok a draslíka. Obilniny majú tiež málo vitamínov A, B a C. A nakoniec, bielkoviny z obilnín sú vždy neadekvátne, chýbajú im esenciálne aminokyseliny a sú obzvlášť chudobné na lyzín a cystín“.

No a je tu ešte jeden problém - s vlákninou. Celozrnné obilniny síce oproti rafinovaným obsahujú vlákninu, ale táto vláknina je pre ľudí nevhodná – je nerozpustná. Ovocie a zelenina obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá čistí tráviacu sústavu a hlavne črevá, lenže nerozpustná vláknina je pre črevá drsná a zvnútra ich derie. Preto môžu mať ľudia, ktorí jedávajú celozrnné obilniny, problémy s črevami a trávením.

Únava po jedle

Po varenom jedle a škroboch sa budete cítiť skôr unavene ako energicky.

Obilniny – škroby - sú náročné na trávenie. Ak sa navyše skombinujú so strukovinou a v jedle chýba dostatok enzýmov (tie v makrobiotickej strave pochádzajú väčšinou z kvasenej zeleniny), toto jedlo sa bude tráviť ťažko. Trávenie nám odoberie energiu a po jedle sa budeme cítiť unavene, bude sa nám chcieť spať, alebo neodoláme potrebe dať si nejaký zákusok či kávu, ktoré nám dodajú rýchlu energiu.

Sme plodožravci

Štúdia ľudskej anatómie a fyziológie jasne demonštruje, na konzumáciu akej stravy sme určení. Pre optimálne zdravie by sme mali dodržiavať stravu, ktorá je pre nás biologicky vhodná – frutariánstvo. 

Ľudia majú tráviacu sústavu ako primáty, a teda aj rovnaký druh stravovania ako iné primáty (šimpanzy, opice...). Preto by sa naša strava mala prirodzene skladať hlavne z ovocia, sladkej zeleniny, bylín, orechov a semien.

Ľudia majú tráviacu sústavu ako primáty, preto je pre nás vhodná aj rovnaká strava - ovocie a listová zelenina.

Ovocie nevyžaduje v ľudskom tele žiadne trávenie. Ak ho nekombinujeme a jeme nalačno, len prechádza žalúdkom a je vstrebané v črevách. Ak ho však jeme po jedle, ktoré ešte nie je strávené, alebo ho kombinujeme s tukmi či bielkovinami, tak musí v žalúdku čakať, kým sa strávi ostatná potrava a až potom všetko trávenie pokračuje ďalej. No ovocie zatiaľ kvasí, čo môže spôsobovať nadúvanie. Ovocie by sa malo kombinovať len s listovou zeleninou, aj opice si často balia banány do zelených listov.

Mdlý vs. živý človek

Liečivé makrobiotické jedlo, ktoré tvorí aspoň zo 70% varená obilnina (neochutená vôbec, alebo len štipkou soli), ľudské chuťové bunky až tak neuspokojí. Naopak, čerstvé zrelé ovocie je sladké, svieže a každé má svoju špecifickú chuť. Okrem toho, je živé, plné živých enzýmov, ktoré sa ničia zahriatím nad 42°C. A strava ovplyvňuje aj ľudskú povahu. Z mdlej (bez chuti) a varenej (mŕtvej) stravy bude taký aj človek, ktorý ju konzumuje. Naopak, zo živej stravy bude človek plný života, bude sa mu chcieť hýbať... bude mať energiu na všetko. Vyskúšajte sami a uvidíte!

Mýtus, že varená strava zahrieva a ovocie ochladzuje

Podľa makrobiotiky zahrievajú jangové potraviny, kam patrí hlavne soľ, mäso a vajcia. Tými sa zaoberať teraz nebudeme, pretože živočíšne výrobky majú veľmi veľa negatívnych účinkov na zdravie. Jangovo vraj pôsobí aj dlhé varenie. No dajte si studenú ryžu, fazuľu (aj ak sa predtým varili pol dňa) alebo tofu z chladničky. Budete vám potom teplo? No keď si dáte napríklad horúcu polievku, to vás naozaj zohreje, ibaže - len na chvíľu. Po chvíli vám bude znovu rovnako.

Horúca polievka síce zohreje, ale len preto, že je horúca a len na chvíľu. Cez zimu vás lepšie zahreje pravidelný pohyb a semienka.

Čo naozaj zahrieva, sú tuky – orechy, semienka, oleje, sezamové tahini (avšak podľa makrobiotických tabuliek mierne jin, teda mierne ochladzujúce). Ešte lepší je však pravidelný pohyb, ktorý vám rozprúdi krv a bude vám teplejšie po celý deň.

Nie všetok cukor je zlý

Áno, väčšina sladkých vecí je nezdravá: sladkosti, zákusky, koláče, dokonca aj bio sladkosti, proste všetko spracované, kde je pridaný rafinovaný cukor a cukor skombinovaný s tukmi, obilninami a pod.

Ale: cukor zo zrelých surových plodov ľuďom neškodí. Práve naopak, je najlepším zdrojom energie pre mozog na dobré rozmýšľanie, ale aj fyzické aktivity. Nezaťaží telo a dodá energiu. Okrem toho, surová strava obsahuje veľké množstvo organickej vody, vitamínov, minerálov a fytochemikálií, ktoré spolu s cukrom dodajú telu presne takú výživu, akú telo potrebuje.

Nie všetok cukor je škodlivý napriek tomu, že väčšina potravín ktoré ho obsahujú je nezdravá. Cukor prirodzene sa vyskytujúci v ovocí a zelenine je najlepším zdrojom energie pre mozog a telo.

Surová strava šetrí čas

Keď sa začnete stravovať surovou stravou, určite oceníte, že vám príprava jedla nezaberie takmer žiadny čas. Čo je jednoduchšie ako umyť si jablko, ošúpať banán, alebo umyť a nakrájať zeleninu na šalát? Nemusíte myslieť dopredu a variť, okrem toho, že si potrebujete nakúpiť. Aj príprava smoothie je veľmi jednoduchá, s vysokootáčkovým mixérom máte dokonale jemné smoothie do minúty hotové a môžete si užívať váš voľný čas.

Problém surovej stravy v našom podnebnom pásme

Na surovej strave sa žije ľahko v tropickom podnebí, kde je hojnosť kvalitného ovocia a zeleniny po celý rok. Na Slovensku máme takéto obdobie od jari do jesene. Jar začína najskôr množstvom zelene a byliniek a po nich sa objavuje jarná zelenina ako špenát a šalát. Toto všetko výborne obohatí smoothies a zabezpečí vám jarný detox. Neskôr si budete môcť užívať rôzne druhy sezónneho ovocia a zeleniny až do jesene. Cez zimu vám môžu pomôcť aspoň čerstvé klíčky, ďatle, či napríklad kučeravý kel, ktorý prežije v záhrade aj cez zimu. Vždy vám však bude ľahšie, ak si dáte surovú stravu ako varenú.

Vyskúšajte sami, aký dopad na vás bude mať surová rastlinná strava.

Vyskúšajte sami!

Ak sa stravujete „zdravo“, ale stále niečo nefunguje tak, ako má, potom sa asi zdravo nestravujete. Na vitariánskej strave, ktorá je pre ľudí prirodzená, vám všetky zdravotné problémy zmiznú. Po mesiaci na čisto vitariánskej strave založenej hlavne na surovom ovocí a zelenine vám samým bude jasné, čo zdravá strava naozaj je.

Tip Vitariána

Aj keď ste na makrobiotickej strave mohli dosiahnuť zlepšenie zdravotného stavu tým, že ste vylúčili živočíšne výrobky a nezdravé potraviny, nebojte sa ešte omnoho viac vylepšiť svoje telo živou stravou. Je jar, ideálne obdobie na prechod na surovú stravu!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency