Lisovanie olejov doma?

Vylisujte si čerstvú „šťavu“ zo semienok a orechov sami doma

06. 03. 2016 Stravovanie Orechy Oleje Tuky Semienka  Martina Strihová
Lisovanie olejov doma?

Oleje, ktoré sa dajú bežne kúpiť v obchode, sú rafinované a zdraviu škodlivé. Patria sem všetky lacné oleje v plastových fľašiach, na ktorých nie je napísané, že sú za studena lisované alebo panenské. Najčastejšie je to olej zo slnečnicových semienok, z repky olejnej, ale aj olivový olej.

Aby výrobcovia získali zo semien čo najviac oleja, zahrievajú semienka na veľmi vysoké teploty, kedy sa zdravý olej mení na nezdravý. Oleje sa vyrábajú aj pomocou organických rozpúšťadiel.

Prečo zdravé a nezdravé?

Takmer všetky rastlinné tuky majú vo svojom prirodzenom stave vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Tieto nenasýtené mastné kyseliny majú otvorené väzby vo svojich reťazcoch a cez otvorené väzby je telo schopné pripájať k reťazcu mastnej kyseliny rôzne živiny. A to je dôležité. Pretože kombinácia živín a mastných kyselín umožňuje prenos aj mastnej kyseliny aj danej živiny cez telo na miesto, kde môžu byť použité. Živočíšne tuky napríklad obsahujú len veľmi málo nenasýtených tukov. Hlavnými zdrojmi nenasýtených mastných kyselín sú orechy a semiačka. Nenasýtené (otvorené) väzby mastných kyselín sa však stávajú nasýtenými aj pri výrobe rafinovaného oleja. Zahriatie olejov ničí aj akékoľvek vitamíny, ktoré sa tu môžu nachádzať. Takéto oleje potom zvyšujú LDL cholesterol a upchávajú tepny.

Nahradenie nasýtených tukov nenasýtenými je jednou z najdôležitejších zmien pre zdravie.

Rafinované oleje sú lacnejšie, pretože ich výrobnými metódami sa získava omnoho viac oleja z rovnakého množstva semienok. Lenže pritom sa ničia živiny a vznikajú jedovaté látky. Rafinované oleje sú rakovinotvorné.

Pri lisovaní olejov vo veľkovýrobe sa ničia vitamíny a vznikajú toxické látky.

Ale existujú aj zdravé, za studena lisované oleje. Takéto oleje nájdete v predajniach zdravej výživy. Rozpoznáte ich podľa toho, že je na nich napísané lisované za studena. To znamená, že pri výrobe oleja nebola prekročená teplota zvyčajne nad 35°C, olej teda nemusel byť ani rafinovaný (aby sa odstránili nežiaduce toxické látky vzniknuté pri vysokom zahrievaní) a neobsahuje ani prídavné chemické látky.

Vďaka tomu si za studena lisované oleje zachovávajú chuť a vôňu semienok alebo orechov, z ktorých sú vyrobené. Takéto rastlinné oleje (okrem kokosového) obsahujú nenasýtené mastné kyseliny omega-3, omega-6 a omega-9 veľmi dôležité pre naše zdravie. Avšak takýmto spôsobom sa oleja získa menej, a preto bývajú za studena lisované oleje oveľa drahšie.

Výhody domáceho lisovania

Niektoré oleje lisované za studena sú relatívne odolné a trvanlivé, ale niektoré, a to možno práve tie najdôležitejšie pre naše zdravie, sú veľmi citlivé na teplo, svetlo a nemajú dlhú trvanlivosť. Sem patrí napríklad ľanový a konopný olej, ktoré je ideálne uskladňovať v chladničke. A mimochodom, práve tieto oleje patria k jedným z najprínosnejších, pretože sú bohaté na mastné kyseliny omega-3, ktoré sú potrebné pre mozog, zrak a pleť, ale väčšinou nám chýbajú. Najlepšími spôsobmi, ako ich doplniť, je práve ľan, konope a chia, veľké množstvá listovej zeleniny a ryby.

Kvalitu oleja ovplyvňuje aj nádoba, v ktorej sa olej nachádza. Plastové fľaše všeobecne nie sú zdravé a vylučujú látky, ktoré sa dostávajú do oleja či vody. Aj oleje by preto mali byť v sklenenej fľaši.

Kvalitu oleja ovplyvňuje aj nádoba, v ktorej sa olej nachádza.

Stáva sa Vám, že s kvalitou kupovaných olejov nie ste spokojní? Radi by ste mali proces výroby oleja pod kontrolou? Tu je riešenie práve pre Vás.

Vyrobte si čerstvý olej podľa vlastnej chuti

Dnes si môžete sami dohliadnuť na kvalitu oleja a kvalitu surovín, z ktorých je vyrobený. Sami si môžete vyrobiť čerstvý a úplne čistý olej bez akýchkoľvek pridaných konzervačných látok. Existujú totiž lisy, na ktorých si môžete vylisovať čerstvý olej podobne, ako si doma lisujete čerstvú šťavu.

Takéto lisy sa delia na ručné, ktoré sú síce najlacnejšie, no aj najmenej efektívne. Za hodinu vašej vlastnej práce dokážete získať približne jeden pohár až jeden liter oleja. Do domácnosti sú najvhodnejšie elektrické lisy, ktoré sú o niečo drahšie, ale pri hodine samostatnej práce dokážu vylisovať 0,5 až 2,5 litra oleja. Poslednou možnosťou sú lisy využívajúce sa pri výrobe veľkých množstiev oleja a sú omnoho drahšie.

Na výrobu domácich, za studena lisovaných olejov je určený lis Yoda. Pracuje automaticky a dokáže zo semiačok vyťažiť od 35 do 65 % oleja, čo je porovnateľné s výťažnosťou veľkých priemyselných lisov. Teplota oleja pri lisovaní nikdy nepresiahne 40 °C. Yoda pracuje rýchlejšie ako ručné lisy a samostatne. Vylisovanie 100 gramov semien zaberie 3 - 5 minút v závislosti od druhu semien. Získaný olej je nefiltrovaný, takže môže byť „kalný“, avšak to nie je prekážkou, pretože tieto čiastočky obsahujú množstvo živín. Po chvíli sa však na dne fľaše vytvorí usadenina a olej bude číry.

Za studena lisované oleje majú liečivé účinky, ktorými sa môžete zamerať na liečbu konkrétnych chorôb. Ich špecifickou chuťou a vôňou si môžete obohatiť svoje jedlo, ale dajú sa využívať aj v kozmetike. Sú vynikajúce na opaľovanie, oceníte ich aj pri masáži či v spálni. Za studena lisované oleje vyživia vaše vlasy, aj pokožku na tvári.

Tip Vitariána

Za studena lisovaný olej je vlastne ako šťava zo semienok. Je teda koncentrovanejší ako samotné semienko a dá sa využiť na liečbu konkrétnych zdravotných problémov, napríklad bodliakový na pečeň, ľanový na srdce a cievy. Ak si chcete oleje lisovať doma, odporúčame Vám moderný lis Yoda

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency