Leto, srdce a tenké črevo

07. 09. 2012 Trávenie Krv Leto  Anka Kanovská
Leto, srdce a tenké črevo

Leto prináša aj dobrú náladu, prirodzený pocit radosti a zároveň viac pohybu a životnej sily. Srdce človeka je prirodzene šťastné. Obom orgánom však môžeme dodať ešte viac energie ideál-nou životosprávou a stravovaním.

Čučoriedky v tvare srdca

Čo im prospieva?

V letnom období treba dávať prednosť osviežujúcej strave a jedlám, ktoré produkujú telesné tekutiny. Tými sú najmä červené melóny, jahody, čerešne – sú zároveň aj prirodzene červenej farby, farby elementu ohňa, ktorý patrí energii srdca a letnému obdobiu. Marhule majú prirodzený obsah draslíka, nielen však vo forme ovocnej dužiny, ale aj svojimi jadierkami. Majú horkú chuť a vysoký obsah vitamínu B17 – amygdalínu, ktorý má protirako-vinové účinky. V Číne z týchto jadierok vyrábajú výborné marhuľové mlieko.

Hlávkový šalát a iné druhy zelených šalátov vynikajúco osviežia a doplnia naše tekutiny i energiu. Často zabúdame na horkú chuť, ktorá je podľa čínskeho pentagramu práve chuťou, ktorá prináleží orgánom srdca a tenkého čreva. Väčšine ľudí veľmi nechutí, tak ju vynechávajú z jedálnička. Ten by však práve mal obsahovať rovnaký pomer všetkých chutí – kyslej, horkej, sladkej, pikantnej a slanej. Horká chuť sa prirodzene nachádza v žite (raž), ktoré uvoľňuje stagnácie v tele a dáva do pohybu vnútorné pochody. Z obilnín je tu ešte ovos,ktorý je veľmi chutný, najmä keď sa nasucho opraží, zaleje vodou a podáva sa s ovocím. Červená repa (cvikla) a červená paprika tiež posilňujú a spevňujú srdce svojimi účinkami i svojou farbou. Horké sú aj artičoky, bambusové výhonky, čakanka, klíčky z alfa-alfa alebo mungo fazule, karfiol či brokolica. Všetky spomenuté potraviny pomáhajú vylučovať z tela von nadmernú horúčavu. Zľahka povarená cukrová repa rozhýbe energiu a krvný obeh a vysušuje nadmerné vlhko v tele. Všeobecne platí, že by sme mali jesť v lete málo mäsa, veľa ovocia a zeleniny v čerstvom stave alebo mierne tepelne upravené. So studenými potravinami to však netreba preháňať, pretože žalúdok a slezina stále potrebujú teplo, aby dokázali tráviť potravu. Žiadny extrém nie je dobrý. Ak si po dobrom jedle dáme v lete zmrzlinu, spomalí to trávenie a žalúdok „ťahá“ teplo z iných orgánov tela, pretože sme ho zachladili. Srdce je najteplejší orgán a práve týmto ho môžeme oslabiť. Nášmu srdcu prospeje aj život s láskou, schopnosť odpúšťať, chápať a počúvať druhých i seba. Zamerať sa na pozitívne myslenie, hľadať v ľuďoch len dobro, vedieť ich oceniť a pochváliť a to nielen za ich činy, ale aj za pekný účes alebo nové topánky. Ak si nájdete nejakú záľubu a správnu rovnováhu medzi prácou a odpočinkom, vaše srdce to poteší.

Hlávkový šalát

Čo ich oslabuje?

V lete sa treba vyhýbať potravinám, ktoré príliš zahrievajú organizmus. V kombinácii s všadeprítomným teplom by to mohlo vyvolať ťažkosti, najmä u osôb s ochoreniami srdca. Preto radšej nekonzumujte zázvor, čili, cibuľu, pór, horčicu, grilované mäso, čierny čaj, kávu a alkohol. Samozrejme, keď si doprajete jednu grilovačku počas leta, nič sa nestane. Len vedzte, že to viac zaťaží váš organizmus, najmä srdcovo-cievny systém. Preto by ste sa po takýchto hodoch mali postiť a detoxikovať. Koniec-koncov grilovaná zelenina tiež nie je zlá a zdraviu prospeje omnoho viac, stojí to za zváženie! V lete sa treba tiež vyhýbať intenzívnemu teplu najmä v obedňajších hodinách.

Vnútorná horúčava v organizme môže zapríčiniť stúpanie krvného tlaku, migrény, návaly tepla do hlavy, nespavosť, rušivé sny alebo búšenie srdca. Telesnou tekutinou srdca je pot. Úzko súvisí s krvou, ktorú srdce riadi. Prílišné potenie (po námahe, pri športe, v saune, na slnku...) prináša z pohľadu čínskej medicíny vyčerpávanie energie, oslabovanie krvného obehu a následné oslabovanie srdca. Číňania preto neodporúčajú liečebné metódy, pri ktorých sa potíme (ako napríklad sauna) – najmä pre ľudí, ktorí majú akékoľvek ochorenie súvisiace s krvným obehom, krvotvorbou, srdcom, alebo majú menej energie. V lete alebo pri športe sa telesné tekutiny v tele viac spotrebúvajú a vysušujú. Dôsledne ich dopĺňajme a dbajme na dostatok šťavnatej stravy.

Nadmerné emócie, neharmonický duševný život, príliš kritické a negatívne myslenie, stres a časové vypätie tiež neprispievajú k zdravému srdcu. Tu pomôžu dýchacie cvičenia, meditácie a pokojné telesné cvičenia ako joga, tai-čchi alebo čchi-kung.

Červený melón

Chorobné prejavy disharmónie srdca a tenkého čreva 

Stav nášho srdiečka sa prejavuje na našej tvári a očiach. Keď je srdce zdravé, tvár má prirodzenú sviežu farbu s mierne červenými líčkami, je jasná a pružná, v očiach vidieť živý záujem o okolitý svet a radosť zo života. Spomeňte si na to, ako žiari vaša tvár, keď prežívate lásku, alebo keď sa vám niečo dôležité podarí a vy zrazu žiarite, v očiach máte iskričky a po celom tele sa vám rozlieva pocit radosti. Toto všetko blahodarne pôsobí práve na náš najdôležitejší orgán – srdce. Sú to prejavy jeho správneho fungovania. Keď je však pokožka tváre bledá, sivá až fialová, ste smutní, melancholickí, je to znak oslabenia srdcovej činnosti. Môže to byť spôsobené negatívnym zážitkom v živote, stratou alebo sklamaním, pocitom, že vám druhí nerozumejú a následným uzatváraním sa do seba. Okrem toho sú typickými príznakmi oslabeného srdca a tenkého čreva bolesť pri srdci, búšenie srdca, tlak na hrudi, vysoký krvný tlak, bolesti ľavej ruky, nespavosť, nadmerné snenie, psychické poruchy, zlé prekrvenie končatín, zlá artikulácia a iné poruchy reči, afty v ústnej dutine, zápaly močového mechúra, nadúvanie, zlé vstrebávanie živín, vitamínov a minerálov, bolesti brucha, bezdôvodný smiech, ľakavosť.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency