Jason Vale: Straste zo seba 3 kg za 7 dní

Praktický návod

02. 09. 2016 Stravovanie Šport Životný štýl Odšťavovanie  Hana Moravčíková
Jason Vale: Straste zo seba 3 kg za 7 dní

Prvá fáza

Na začiatok vám nepoviem nič nové: aby ste naštartovali svoje trávenie, dajte si každé ráno pohár teplej vody s citrónom. Nemusíte ho ani žmýkať. Ak si kúpite citrón v bio kvalite, jednoducho z neho odrežte 1 – 2 kolieska a zalejte ich horúcou alebo teplou vodou. Novinkou je však moje druhé odporúčanie: zatiaľ čo citrónovú teplú vodu môžete popíjať počas celého dňa, pred spánkom odporúčam pohár vody s feniklovými semienkami či feniklový alebo mätový čaj.

Teplá voda s citrónovou šťavou efektíne rozpohybuje trávenie, ktoré je po dlhom spánku spomalené.

Okrem toho sa počas všetkých siedmich dní venujte ráno i večer 20 – 30 minútam cvičenia. Môže to byť čokoľvek: prechádzka, beh, skákanie na trampolíne, joga... Ak sa vám cvičenie zapáči, skúste na tretí deň pridať aspoň 15-minútovú prechádzku i poobede.  Nejde i ba o to, že cvičenie z vás hodí gramy či kilogramy nepotrebnej váhy, ale predovšetkým podporuje detoxikáciu organizmu, ženie do tela viac kyslíku a tým celý ozdravovací proces uľahčuje a urýchľuje.

V tomto článku nájdete i jeden skvelý recept na čerstvý džús. Pite ho vždy pomaly. Premieľajte ho v ústach, aby sa zmiešal so slinami. Enzýmy prítomné v slinách sa tak pustia do jedla a vyšlú signál žalúdku, ktorý bude na trávenie pripravený.

Možno budete jednými s ľudí, ktorí počas siedmich dní plných úžasných štiav nebudú cítiť príval energie, ale budú sa naopak cítiť unavene. Je to preto, že telo sa vyrovnáva s neprítomnosťou cukrov, kofeínu a ďalších látok, ktoré v mojom 7-dňovom jedálničku nemajú miesto. Nenechajte sa však odradiť, pretože už na ďalší deň môžete pocítiť efekt skutočných zdrojov energie bez umelých stimulantov.

Je pravdepodobné, že počas týchto siedmich dní dostanete chuť na chlieb, cestoviny či iné jedlá, ktoré tvorili súčasť vášho doterajšieho jedálnička. Skúste sa však premôcť a sústreďte sa na skvelú chuť, ktorú máte práve v ústach. Možno si myslíte, že je to všetko otázka fyzickej stránky vášho tela, no dôležitejšiu úlohu zohráva psychika.

Vaše telo dostáva všetko, čo potrebuje. Pravdepodobne dokonca do seba nasáva oveľa viac živín, ako je zvyknuté. Je dôležité, aby ste sa do programu nepustili bezhlavo – najprv sa naň pripravte mentálne, prečítajte si, prečo sú pre vás všetky rastlinné plody dobré a prečo je bežný jedálniček pre človeka škodlivý. S týmito informáciami v hlave sa vám bude žiť jednoduchšie nie len počas týchto siedmich dní, ale i v nasledujúcom období.

Ďalšou dôležitou vecou je, aby ste džúsy a smoothie počas programu obmieňali. To, čo jete alebo pijete, vám musí chutiť. Pamätajte, že týchto sedem dní sa ôsmim dňom nekončí. Pevne verím, že vás jeden týždeň dokáže naštartovať novým smerom a že šťavy a smoothie, citrónová voda i cvičenie sa stanú súčasťou vášho každodenného života. Ak vám to pomôže v motivácii, skúste sa každý druhý deň postaviť na váhu. Uvidíte, že budete milo prekvapení...

Skúšajte počas sedemdňového programu čo najviac rôznych džúsov.

Pri odšťavovaní a mixovaní kombinujte ingrediencie a nespoliehajte sa len na dva či tri druhy ovocia a zeleniny. Inšpirujte sa napríklad týmto receptom, ktorý som pri všetkej skromnosti nazval:

Majstrov Super džús
  • 1⁄2  ošúpanej limetky
  • 2 jablká
  • 1⁄4 ananásu
  • 1⁄4 priemerne veľkej uhorky
  • 1⁄4 zrelého avokáda
  • 30 g mladej pšenice
  • 1 ČL spiruliny
  • 1 kapsula acidofilných baktérií
  • Zopár kociek ľadu
  • Odšťavte jablká, ananás, uhorku a limetku. Avokádo vložte do mixéra spolu s ľadom, pšeničnou trávou, spirulinou a acidofilnými baktériami. Všetko spolu rozmixujeme, pridáme odšťavený džús a užívame si chuť pravej výživy.

Druhá fáza

Táto časť výcviku, hoci nie je jeho priamou sedemdňovou súčasťou, je rovnako dôležitá ako tá prvá. Jojo efekt je strašiakom každého, kto sa kedy odhodlal skúsiť nejakú diétu. Práve preto zdôrazňujem, že moje návody nie sú diétou ale novým začiatkom. Ak zvládnete prvých 7 dní úspešne, zistíte, že sa cítite zdravšie, máte viac energie a vyzeráte lepšie. Pokračujte v tom! To, či to tak zostane aj po ukončení experimentálnych siedmich dňov, je len na vás.

Nevzdávajte sa pohybu, odšťavovania, zdravého jedla a nepridávajte si do jedálnička nezdravé potraviny plné prázdnych kalórií. Ak máte chuť na fastfood, urobte si doma rýchlu gazpacho polievku alebo wrap plný čerstvej chutnej zeleniny s kvalitným výživným dresingom. Neprepadnite sa o poschodie nižšie a pokúste sa zo zdravého stravovania urobiť rutinu – takú istú, akú pre vás kedysi predstavovalo nezdravé jedlo.

Tretia fáza

Nefixujte sa iba na tekutiny. Džúsy a smoothies nie sú jediným dostupným nápojom či jedlom. Zuby predsa v ústach nemáme len tak okrasu. Svet zdravého jedla dnes poskytuje také široké možnosti ako nikdy predtým. Na internete nájdete tisíce receptov a v kníhkupectvách stovky kníh s radami a tipmi, ako si pripraviť skutočne zdravé a výživné jedlá. Využite ich! Vyhľadávajte reštaurácie či bary, kde takéto jedlá zoženiete a skúste ich pripraviť aj svojim priateľom.

Vždy sa riaďte zdravým rozumom a nerozkývajte svoj život z jedného extrému do druhého. Jedzte, keď ste hladní a keď hlad necítite, proste sa nenapchávajte – nech už je na tanieri pred vami položené čokoľvek. Aby vám tento životný štýl vydržal navždy, musíte sa občas naučiť robiť kompromisy a občas si zasa stáť za svojim a nepoľaviť. Je to o flexibilite a o vašej spokojnosti. Musíte si jednoducho časom vypracovať správnu rovnováhu.

Aby ste si zaručili neustále prúdenie a správne fungovanie lymfatického systému, metabolizmu a aby ste sa udržali v dobrej kondícii, nezabúdajte po ukončení programu ani na cvičenie. Hýbte sa denne, nech už je to akákoľvek aktivita. Ak si nájdete čas ráno aj večer, vaše telo bude počas dňa fungovať o to lepšie.

Nepoľavujte v cvičení ani po ukončení programu.

Tip Vitariána

Viac informácií o programe a množstvo ďalších chutných receptov na skvelé džúsy nájdete v knihe Jasona Vale 7lbs in 7 days.

Súvisiace články

Glykemický index

Glykemický index

Zázvor

Zázvor

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency