Imunita

07. 09. 2012 Ochorenia Trávenie Alternatívna medicína Imunita Dýchanie  Anka Kanovská
Imunita

V spojení s čínskym lekárstvom sa často spomína dôležitosť čchi alebo energie, ktorá prúdi v  našom tele. Čínski lekári rozdeľujú energiu na 4 typy. Jednou z nich je aj tzv. obranná energia (wei čchi), ktorá sídli vo vnútri nášho tela a  na jeho povrchu. Je naším ochranným plášťom alebo brnením, ktoré zabezpečuje obranyschopnosť nášho organizmu.

Slezina - zdroj energie

To, v akej kondícií sa naša odolnosť nachádza závisí od celkovej energie tela a obranná energia je jej súčasťou. Tvorí sa z potravy, ktorú prijímame, a ktorá sa spracováva za pomoci sleziny a žalúdka. Preto je pre nás taká dôležitá kvalitná strava, bohatá najmä na obilniny (ryža, jačmeň, pšeno, pohánka), menšie množstvo mäsa a tepelne upravenú zeleninu a ovocie. Slezina a žalúdok uprednostňujú potraviny sladkej chuti a v teplom stave. Už v minulom čísle časopisu sme podrobnejšie rozoberali, že slezina a žalúdok sú orgánmi, ktoré vytvárajú v našom tele energiu. Tá je potrebná pre chod celého organizmu, všetky vnútorné pochody, premeny, funkcie orgánov a tkanív. Z pohľadu čínskej medicíny je oslabená imunita najčastejšie spôsobená neschopnosťou sleziny vytvárať dostatok energie.

Slezinu oslabujú nesprávne potraviny

Biely cukor

Biely cukor spotrebúva určité vitamíny a minerály v tele, ktoré potrebujeme na posilnenie imunity. Je zdrojom tzv. rýchlej energie, ktorá sa však rýchlo spotrebuje a naše telo v krátkom čase vyžaduje prílev ďalšieho cukru. A tak vzniká závislosť na sladkostiach, rôzne alergie, náchylnosť na časté ochorenia a nachladnutia, zahlienenie, únava. Ak máte vždy po hlavnom jedle silnú chuť na sladkosť, je to len signál vašej oslabenej sleziny. Telo však spotrebuje na strávenie bieleho cukru veľké množstvo enzýmov a minerálov. V prípade, že je naša strava chudobná na tieto látky, musí si ich „požičať“. Stiahne si ich z iných častí nášho tela – vápnik z kostí, horčík zo svalov, atď. Pri vyššom príjme cukru vzniká hyperglykémia cukru v krvi. Telo však musí nastoliť rovnováhu a použije na to inzulín. Ak sa to deje často, nadmerne sa tým zaťažuje práve slezina, ktorá inzulín produkuje.

Chuťou sleziny je síce sladká, no v prirodzenej forme. Nachádza sa v obilninách, strukovinách, tofu, hríboch, gaštanoch, ďatliach, marhuliach a všeobecne v su-šenom ovocí, ale v sladkej zelenine ako je mrkva, pór, zemiaky, tekvice či paštrnák.Vedeli ste, že Číňania vyrábajú výborný džem z fazule azuki? Má prirodzene sladkú chuť a hustú konzistenciu a preto ho používajú pri výrobe rôznych drobných koláčikov a pečiva. Sladkosti, s ktorými sa stretávame na pultoch v obchodoch s nadmerným obsahom bieleho cukru energiu sleziny vyčerpávajú a oslabujú. Pozor aj na náhrady cukru vo forme rôznych umelých sladidiel, ktoré nie sú na tom o nič lepšie! Často sú to neprirodzené umelo vytvorené chemické látky, s ktorými náš organizmus veľmi ťažko bojuje a nevie ich spracovať. Sú obsiahnuté hlavne v nápojoch a sladkostiach, ktoré nás lákajú nulovým obsahom cukru. Ako zdravšie náhrady bieleho rafinovaného cukru môžeme použiť melasu, trstinový cukor, javorový sirup alebo domáci slovenský med. No aj s nimi treba jednať opatrne a pri akútnom nachladnutí či chrípke ich celkom vylúčiť z jedálnička kvôli tomu, že priveľa sladkej chuti, aj zdravej, všeobecne organizmus zahlieňuje.

Zdravé semienka

Mlieko a mliečne výrobky

Už dávno neplatí, že pohár mlieka denne nám zabezpečí dobré zdravie. Naopak, pri pravidelnej každodennej konzumácii mliečne výrobky zachladzujú a zahlieňujú náš organizmus. Energiu sleziny posilňuje najmä teplá varená strava. Slezina nemá rada vlhko a chlad, ktoré nedokáže pretransformovať a následne ich ukladá v iných častiach tela – v pľúcach (náchylnosť na nachladnutie, výtok z nosa, vykašliavanie, pocit prekážky v hrdle), v obličkách (opuchy hocikde na tele, močové kamene), v hrubom čreve (hnačka, stolica obalená hlienom, pocit chladu v podbrušku), v podkožných vrstvách (celulitída) a v slezine samotnej (únava duševná i fyzická, zlá krvotvorba, zápaly, nadúvanie, zlé trávenie, nadváha, poruchy pamäte). Pri tejto téme často vznikajú obavy, že keď nebudeme konzumovať mlieko a mliečne výrobky, naše telo nebude mať dostatok vápnika ako výživu pre kosti a črevná flóra nebude mať prísun baktérií potrebných pri trávení a priechodnosti čriev. Vápnik sa však nachádza v bohatej miere v strukovinách a zelenine a črevné baktérie získame napr. z kvasenej zeleniny (kyslá kapusta, kvasené uhorky, rôzne kvasené čalamády, tam kde je prirodzene prítomná kyselina mliečna).

Tropické ovocie

Ako dobre nám padne v zime exotická manadrínka pripomínajúca teplo letnej dovolenky! Chyba. Tropické ovocie rastie v oblastiach, kde sú vysoké denné teploty a slúži na ochladenie organizmu. Aj keď má tropické ovocie vysoký obsah vitamínu C a iných vitamínov a minerálov, ktoré vo všeobecnosti posilňujú obranyschopnosť, má chladnú povahu, čo naopak našu imunitu v zime oslabuje. Je vhodné ho pojedať hlavne v lete, aby nás ochladilo v horúčave a dodalo nám šťavy a tekutiny. V zime je však pre nás lepšie konzumovať ovocie, ktoré rastie v našich zemepisných šírkach a má tiež bohatý obsah vitamínu C a iných vitamínov a minerálov, i keď sa nám možno zdá byť príliš všedné – jablká, hrušky, šípky, čierne ríbezle (aj zavarené majú veľa vitamínu C), či rakytník. Aj naše domáce liečivé bylinky obsahujú zdraviu prospešné látky a dajú sa mnohostranne využiť – na čaje, kúpele i do varenia. Napr. zinok, ktorý hrá významnú úlohu v obranyschopnosti tela je obsiahnutý v aloe, baze, rumančeku, skoroceli alebo v lipe. Chutne môžeme dopĺňať zinok nášmuorganizmu prostredníctvom tekvicového oleja lisovaného za studena. Užívame 1 polievkovú lyžicu denne. Vyššie množstvo zinku v prirodzenej forme je dobré užívať v začiatkoch nachladnutia. Často sa ochorenie ani nerozvinie a rýchlo ustúpi.

Zdravé jabĺčka

Tekvicová očista hrubého čreva:

Kúpime si ½ kg tekvicových semienok so šupkou, pražených a mierne solených. Jeden deň si vyhradíme na túto očistu a pojedáme len tieto semienka, neprijímame žiadnu inú potravu. Dôkladne a dlho ich žujeme a prehltneme. Dbáme na zvýšený príjem tekutín vo forme prevarenej vlažnej vody, príp. nesladených bylinkových čajov (šalvia, nechtík, rumanček), alebo zeleninových štiav (cvikla). Semienka výborne prečistia naše hrubé črevo a pomôžu vylúčiť odpadové látky, ktoré sú už dlhodobo prichytené na črevnej stene. Takto sa črevo odľahčí a bude schopné vstrebávať viac živín. Očista nie je náročná a navyše je celkom chutná.

Čaj na posilnenie imunity:

V lekárni zakúpime sypané bylinky – 50g kvetu echinacea, 50g kvetu lipy, 25g kvetu divozelu a 15g sladovky hladkoplodej (známa tiež ako sladké drievko). Bylinky spolu zmiešame, použijeme 1 polievkovú lyžicu na ½ litra horúcej vody, lúhujeme 5 – 10 minút. Echinacea je stará známa bylinka, ktorá výrazne podporuje obranyschopnosť organizmu. Má antibiotické účinky, čim pôsobí proti baktériám a vírusom. Lipa spôsobuje mierne potenie, zároveň aj upokojuje dušu a celkovo posilňuje telo. Divozel má vzťah k hrubému črevu a pľúcam. Lieči hemoroidy i kašeľ. Sladovka svojou výraznou a pritom prirodzene sladkou chuťou podporuje tvorbu energie v slezine, a tým aj našu obrannú čchi. Zároveň prepojuje a zjednocuje účinky jednotlivých bylín.

Keď je slezina v dobrej kondícii, vyrába do-statok energie a naša imunita je v dobrom stave. Obranná energia nám potom za-bezpečí ochranu pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia – ako je vietor, chlad, vlhko a horúčava. Preto dbajme na kvalitu stravy a vyberme si skôr to, čo slezinu a žalúdok posilní a uľahčí im prácu. Okrem stravy môžeme posilniť funkciu žalúdka a sleziny a ďalšími prvkami z čínskeho pentagramu – žltou farbou šiat alebo doplnkov, elementom Zeme, teda prácou na záhrade či prechádzkami  v prírode, alebo energetickými cvičeniami ako sú joga, čchi-kung alebo tai-čchi, ktoré prirodzene podporujú v tele tvorbu a cirkuláciu energie.

Pľúca a prechladnutie

Ďalšími dôležitými orgánmi na zabezpe-čenie dobrého zdravotného stavu a odolnosti nášho organizmu sú pľúca a hrubé črevo.Keď nás napadne nepriazeň počasia, pľúca sú väčšinou ohrozené ako prvé. Prejaví sa to klasickými príznakmi chrípky alebo prechladnutia – kašeľ, výtok z nosa, teplota, pocit únavy a ťažkého tela, boľavé hrdlo, sucho v ústach, atď. Pľúca sú zároveň orgánom, ktorý vytvára energiu zo vzduchu, ktorý dýchame. Majú na starosti celý dýchací systém, nos aj pokožku. Regulujú potenie, otváranie   zatváranie pórov – tu úzko spolupracujú s našou obrannou energiou (wei-čchi) – povrchovou ochranou tela. 

Miso polievka pri prvých príznakoch prechladnutia:

Kúpime si jeden pór alebo viazaničku jarnej cibuľky, čerstvý zázvor a miso pastu (slaná sójová fermentovaná pasta, bežne ju dostanete v bio obchodoch). Do vody nakrájame ľubovoľné množstvo póru alebo cibuľky, najemno nastrúhame čerstvý zázvor a povaríme cca 10 min. Miso pastu si rozmiešame zvlášť v pohári s teplou vodou a pridáme do polievky až na konci varenia. Hneď potom polievku vypneme a konzumujeme. Polievka otvára póry, vyvoláva potenie, zohrieva a vypudzuje škodlivinu von z tela. Môže sa jesť niekoľkokrát denne a často pomôže zahnať ochorenie. Tradičná japonská miso polievka obsahuje aj riasy, tofu a jemne povarenú zeleninu, napr. bielu reďkovku či kaleráb.

Zdravý bylinkový čaj

Potenie

Potenie má v čínskej medicíne veľký význam. Rozlišuje niekoľko typov potenia a dokáže podľa nich diagnostikovať syndróm ochorenia. Potenie vo vlasoch súvisí so stavom žlčníka, studené upotené dlane s obličkami, nadmerné potenie s obličkami a pľúcami, takmer žiadne potenie môže súvisieť so slabou krvotvorbou alebo chladom v tele a podobne. Za pomoci liečivých čínskych bylín, ktoré regulujú potenie, vie čínska medicína vyliečiť množstvo ochorení. Západná medicína používa na liečbu klasickej chrípky väčšinou liečivá chladnej povahy ako sú napr. antibiotiká. Stiahnu síce teplotu, no uzatvoria póry. To spôsobí, že toxicita nevyjde von z tela, len sa utlmí. Naopak, čínska medicína pomocou zahrievajúcich bylín póry pootvára a spôsobí potenie, čím sa vyženie patogén von z tela bez vedľajších účinkov. S potopudnými bylinkami však treba narábať opatrne. Podľa starých čínskych teórií sa počas potenia uvoľňuje z tela veľké množstvo energie, čo telo vyčerpáva, a preto sa môže dostaviť po nadmernom dlhodobom potení únava a vyčerpanosť. Potením sa reguluje aj telesná teplota. V lete sa viac potíme, lebo teplo otvára póry a horúčava vychádza prirodzene z tela von. V zime zasa chlad póry uzavrie a telo si môže udržať teplo vo vnútri na zohriatie orgánov.
U nás sa na posilnenie imunity často používa sauna. Pri vysokej teplote sa otvoria póry na pokožke celého tela a potom sa prudkým ochladením rýchlo stiahnu. Z pohľadu čínskej medicíny je tento postup príliš agresívny a neodporúčajú ho každému. Potením nám z tela odchádza časť energie a tú si treba šetriť. Na pozore pred častým pobytom v saune by sa mali mať hlavne ľudia s oslabenou obranyschopnosťou, chronickou únavou až vyčerpanosťou, slabou krvotvorbou a ľudia zimomraví a celkovo oslabení.

Hrubé črevo

Párovým orgánom pľúc je hrubé črevo. Už aj západná medicína prišla na to, že úzko súvisí s odolnosťou organizmu. Hlavnými funkciami hrubého čreva sú vstrebávanie vitamínov a minerálov, vylu-čovanie odpadových látok von z tela a regulácia zahusťovania stolice. Správne by sme mali toaletu navštevovať minimálne jedenkrát za deň, stolica by mala mať len slabý zápach a byť v jednom kuse. Ak je na tejto úrovni problém, môžu sa vyskytnúť nielen poruchy vylučovania ako hnačka, zápcha, hemoroidy, zlé trávenie, nadúvanie alebo bolesti a kŕče. Môže tu byť spojitosť aj s párovými časťami tela. Problém v hrubom čreve môžu zrkadliť pľúca (kašeľ, dýchavičnosť, polypy v nose, tlak na hrudi, astma) a pokožka (ekzémy, herpesy, suchá pokožka, kožné alergie). Hrubé črevo je tiež  výrazne oslabované nesprávnou potravou, ktorú sme už spomínali – biely rafinovaný cukor, mlieko a mliečne výrobky, tropické ovocie. Negatívnu úlohu tu hrá ja biela pšeničná múka. Neposkytuje nám žiadnu výživu, pretože bola zbavená šupiek zŕn, ktoré jedinéobsahujú všetky pre nás hodnotné vitamíny a minerály. Zároveň obsahuje lepok, ktorý lepí črevné steny, čím bráni vstrebávaniu živín. 
Kvalitná strava a pravidelné očisty hrubého čreva výrazne zlepšia stav nášho imunitného systému. Detoxi-kácia môže maťv tomto smere rôzne podoby, každý si vyberie podľa gusta. Výborné je užívanie ľanových semienok ráno nalačno. Každé ráno treba dať do úst jednu čajovú lyžičku týchto semienok a dôkladne žuť cca 5 až 10 minút a prehltnúť. Ľan v ústach vytvorí akoby rôsol, kašu a dostane jemnú orieškovú chuť. Táto očista sa dá robiť naozaj dlhodobo. Spriechodňuje stolicu a dodáva telu množstvo výživných látok. Menej príjemnou no veľmi užitočnou očistou je aj črevná sprcha alebo klystír. Črevnú sprchu u nás už vedia veľmidobre vykonať kvalifikované zdravotné pracoviská, no zo zdravotného hľadiska sa neodporúča robiť ju dlhodobo. Vyčistí totiž črevá a následne treba dodať baktérie na reguláciu črevnej flóry. V tomto ohľade je lepší do-máci klystír, do ktorého si môžete pridať bylinky (dubovú kôru pri hemoroidoch), citrónovú šťavu (udrží mikroflóru), trošku masla (pri suchej stolici) alebo zeleninové šťavy (dodajú výživu). Výborná je napr. pšeničná tráva, ktorú si doma vypestujete z pšeničných zŕn, ostriháte, odšťavíte a použijete spolu s teplou vodou na prečistenie hrubého čreva. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, zlepší prekrvenie i krvotvorbu.

Beta-glukán

V dnešnej modernej dobe sa veľa propaguje konzumácia tzv. glukánov alebo beta-glukánov, ktoré naozaj veľmi dobre stimulujú imunitný systém. Sú to zložité polysacharidy, ktoré podporujú obranné mechanizmy organizmu proti baktériám a parazitom.  Aj čínska medicína, bez toho, aby čo i len tušila v dávnej minulosti o existencií glukánov používala a dodnes užíva prípravky, ktoré obsahujú tieto látky. Sú hlavne v hubách – hliva, judášovo ucho, shitake, ktoré je dnes možné dostať vo väčších obchodných sieťach. A v ponuke je aj kolostrum, ktoré je bohaté na imunoglobulíny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Kolostrum je mlezivo alebo tekutina, ktorá sa vylučuje z mliečnych žliaz cicavcov, aj človeka, tesne po pôrode. Následne z neho vzniká materské mlieko. Dá sa bežne zohnať vo forme kapslí z kravského mleziva. Výrazne posilňuje organizmus, zároveň podporuje prirodzenú črevnú mikroflóru a ničí rôzne vírusy, baktérie a plesne. Najnovšie výskumy dokázali, že obsahuje protilátky na rôzne druhy streptokokov, húb a kvasiniek. Je vhodné aj na vonkajšie použitie ako kozmetický prípravok. Má omladzujúce účinky.

Hliva ustricová

Ako vidieť, možností na posilnenie svojej imunity máme naozaj dosť. Stav nášho organizmu, jeho obranyschopnosť i dostatok energie, je iba v našich rukách. Skúsme žiť teda tak, aby sme svojmu organizmu pomáhali, v súlade s jeho prirodzenými potrebami a pochodmi. Dajme mu to, čo potrebuje a ono sa nám v dobrom odvďačí. Efekt na vlastnom zdraví a príleve energie pocítite veľmi rýchlo

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency