Fialka - Divoká kráska

Voňavá a liečivá

07. 04. 2015 Príroda Bylinky  Ján Hegyi
Fialka - Divoká kráska

Sympatická a milá na pohľad

Kto ešte neovoňal fialku? Jej príjemná sladkastá vôňa, ako keby nám chcela napovedať, že by sme ju mali ochutnať. Fialky rastú hlavne na jar. Avšak, keď viete, kde máte hľadať, nájdete túto chutnú jedlú rastlinu aj ku koncu leta. Rastie hlavne na tienistých miestach, horských svahoch, pod stromami, pri plotoch a múroch, na lúkach a pri brehoch riek.

Fialky sú bohaté na vitamín C, saponíny, flavonoidy, rutín a množstvo iných prospešných látok. Rutín obsiahnutý vo fialkách má vynikajúce účinky na cievy a pomáha chrániť vitamín C pred oxidáciou. Fialky majú močopudný účinok, používajú sa na liečbu dýchacích ciest, bolesti hrdla, kašľa, zachrípnutí a chorobách priedušiek, pretože účinne pomáhajú s vylučovaním hlienu.

Tiež sa požívajú pri migréne, pri problémoch s kĺbmi a chrípke. Na vonkajšie použitie ich môžete použit pri odreninách, ekzémoch, psoriáze, vyrážkach, ale aj pri rakovine kože. V kozmetickom priemysle sa ich priaznivé účinky využívajú už dlhú dobu.

O liečivých účinkoch fialky hovoril aj najznámejší grécky lekár Hippokrates.

Kvety fialiek

Použitie a pár zaujímavostí

Fialky môžete pridať do vašich obľúbených smoothies. Kvety aj zeleň môžete jesť surové, dusené, varené alebo pečené. Môžete si z nich pripraviť aj chutný bylinkový čaj.

Nenechajte sa zmiasť názvom fialka. Poznáme aj iné farby fialiek, napríklad žlté a biele.

Fialka je dávnym symbolom skromnosti, pokory, obetavosti a trpezlivosti. Jej fialová farba vyjadruje duchovnosť.

Fialky v lese

Niečo o základnej charakteristike

Latinský názov: Viola spp.
Čeľaď: Violaceae/Fialkovité
Jedlé: Listy, stonky a kvety.
Chuť: Zeleň a kvety chutia trochu sladko, no niekedy majú aj slanú chuť.
Popis: Listy vytvárajú prízemnú ružicu. Žlté fialky majú výrazné srdcovité listy, zatiaľ čo listy fialových sú podlhovasté. Kvety majú päť korunných lupienkov s pozdĺžnymi prúžkami. Väčšina kvetov fialiek má príjemnu sladkastú vôňu.
Obdobie kvitnutia: Marec - Apríl, ale môžete ju nájsť aj neskôr.

Tip Vitariána

Pridávajte zeleň aj kvety do vašich obľubených smoothie a zvýšite ich nutričné hodnoty. Zamrazte si kvety fialiek v zásobníku ľadu a dodáte vašim nápojom originálny vzhľad a chuť. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency