Erektilná dysfunkcia

Porucha, ktorá trápi jedného z desiatich mužov

29. 11. 2017 Šport Zima Orgány  Hana Moravčíková
Erektilná dysfunkcia

Najrozšírenejší sexuálny problém mužov

Erektilná dysfunkcia (ED) inak známa aj ak impotencia sa objavuje v  krátkodobej a v dlhodobej verzii. Zatiaľ čo krátkodobá môže z rôznych psychických či fyzických príčin (vyčerpanosť, hádka, choroba, smútok...) postihnúť akéhokoľvek muža, dlhodobá erektilná dysfunkcia sa vehementne drží až jednej desatiny mužskej populácie.

„Erekciu nedosiahne muž len tým, že ju chce dosiahnuť. Dôležitá je súhra pokynov z mozgu, nervových impulzov, svalových reakcií, hladiny hormónov a dostatočného krvného prítoku. K stoporeniu penisu dochádza potom, keď sa na povely z mozgu rozšíria prívodné tepny, krv následne naplní dve toporivé hubovité telesá v tele penisu. Po naplnení tieto telesá stvrdnú a ich obal sa napne.“ MUDr. Ivan Kubiš, sexuológ-andrológ

Väčšina mužov, ktorých ED trápi, sa len málokedy poradí s niekým blízkym. Hoci to nie je práve téma, ktorú muži rozoberajú pri pive, ED je v skutočnosti najrozšírenejším sexuálnym problémom mužov, ktorý spôsobuje celé spektrum príčin.

Psychický faktor

Depresia, stres, únava, poruchy spánku, to všetko sú príčiny, ktoré sa podieľajú na rozvoji ED. Môžu dokonca značne znížiť i túžbu po samotnom sexe. Problémy vo vzťahu zohrávajú takisto kľúčovú rolu a môžu k rozvoju ED značne prispieť. Časté hádky, chabá komunikácia a nepokojná atmosféra v spálni má na sexuálne zdravie ľudí väčší dopad, ako si pripúšťame. Pred návštevou lekára sa uistite, že ste pre svoju psychickú pohodu urobili maximum.

Psychický faktor zohráva v ED veľkú úlohu. Snažte identifikovať príčiny a pristupovať k nim ako k celku.

Zlozvyky

Ak patríte k mužom, ktorých trápi ED, mali by ste značte znížiť spotrebu cigariet a konzumáciu alkoholu. Tabak a alkohol negatívne ovplyvňujú vasodilatáciu, čo môže byť nielen faktorom podporujúcim rozvoj ED, ale i element, ktorý existujúcu situáciu ešte zhoršuje.

ED sa objavuje so stúpajúcim vekom, no faktorom, ktorý ju spúšťa, nemusí byť zásadne vek samotný. Cukrovka, vysoký krvný tlak, srdcovocievne ochorenia a predovšetkým obezita predstavujú veľké riziko zdravej mužskej sexuality. Ak mužom v okolí brucha každoročne pribudnú dve nové kilá tuku, ak si nenájdu čas na plávanie, beh či cyklistiku, ktoré telo dostatočne prekysličia a rozprúdia krv v cievach, potom riziko rozvoja ED závratne stúpa.

Vedľajší účinok ochorení a liekov

ED môže vzniknúť aj ako „vedľajší produkt“ už existujúcich zdravotných problémov, napríklad vplyvom aterosklerózy alebo upchatých ciev, nízkych hladín testosterónu, cukrovky, Parkinsonovej choroby, roztrieštenej sklerózy alebo metabolického syndrómu. ED môžu spôsobiť dokonca i niektoré lieky. Ak máte podozrenie, že za ňou stoja práve ony, prekonzultujte ich užívanie so svojim lekárom.

Liečba

Existuje niekoľko spôsobov, ako liečiť ED. V prvom rade by ste sa mali vyhýbať vyššie uvedeným zlozvykom. Najbežnejším liečením sú už dobre známe modré pilulky, ktoré však mnohým ľuďom (napríklad tým, ktorí majú kardiovaskulárne problémy), nevyhovujú. V takom prípade sú k dispozícii uretrálne čapíkové lieky, doplnková liečba testosterónom, penilné pumpy, implantáty alebo chirurgické zákroky.

Viagra nie je jediným riešením ED. Skúste l-arginín.

Dokáže ED vyriešiť antioxidant?

Keď je príčinou ED nedostatočné prekrvovanie ciev, urológovia odporúčajú doplňovanie l-arginínu, antioxidantu, ktorý dokáže pôsobiť aj na problémy s erekciou. Dokáže totiž priaznivo ovplyvniť prekrvenie každého kúska tela. Práve vďaka prekrveniu tých najtenších vlásočníc sa opätovne zvyšuje erektilná funkcia penisu. Túto skutočnosť potvrdila pri pravidelnom a dlhodobom užívaní až tretina mužov. Pri užívaní výživového doplnku s l-argininínom sa však uistite, že prijímate dostatočné množstvá, teda 3 000 – 5 000 mg denne počas niekoľkých týždňov.

Tip Vitariána

L-arginín je v niektorých prípadoch schopný zabiť dve muchy jednou ranou. Ako sme už zmieňovali, častými príčinami ED sú poruchy srdcovocievnej sústavy (napr. ateroskleróza alebo hypertenzia). Na tieto problémy je často odporúčaný práve l-arginín. Okrem dysfunkčnej erekcie preto jeho doplňovaním môžete vyriešiť i niektoré ďalšie zo svojich zdravotných problémov.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency