Doba plastová

sú dojčenské fľaše z plastu bezpečné?

22. 01. 2014 Ekológia Chemické látky  Jana Klimanová
Doba plastová

Ak ste boli niekedy vo Francúzsku, určite ste na pultoch obchodíkov s potravinami narazili na stolové víno v plastovej fľaši. Ich odporcovia argumentujú tým, že PET fľaša prepúšťa oveľa viac kyslíka ako sklo. Víno tak stráca trvanlivosť i chuť. Archívne víno v plaste? Jednoducho neexistuje. V PET fľašiach sa však môže ukrývať oveľa viac... 

Zvieratká vo fľaši

Kupujete minerálky v plastových fľašiach do zásoby, aby ste ušetrili čas aj peniaze? Aj keď sa plastové obaly z PET (polyetyléntereftalátu) považujú za neškodné, pretože sa pri ich výrobe nepoužívajú plnidlá ani zmäkčovadlá, celkom bez rizika nie sú. Ak ich skladujete dlho, môže sa z nich uvoľniť napríklad oxid amonitý. Z tela sa vylučuje pomaly, takže ohrozuje váš organizmus dlhodobo.

Plastové fľaše nenechávajte na slnku.

Vypili ste (no dobre, tak vyliali) ochutený nápoj a do praktickej plastovej fľaše ste napustili vodu z vodovodu? V peknej fľaši sa však môžu ukrývať mikroorganizmy. Zvyšky sladkého nápoja, ktorý neumyjete dokonale, je pre ne živnou pôdou. Jednorazový obal radšej po použití vyhoďte.

Opatrnosť je namieste aj pri potravinových fóliách, miskách a dózach na potraviny. Nekupujte lacné plastové nádoby vyrobené v Číne. Ftaláty 
sa do PVC pridávajú kvôli tomu, aby bol mäkký a ohybný. Tieto látky sa však ľahko uvoľňujú a dostávajú do balenej potraviny a organizmu, kde spôsobujú abnormálny vývoj reprodukčného systému. 

Nebezpečná sedmička

Dávate potraviny do uzatvárateľných nádob? Pre istotu ich skladujte v plastových dózach s číslom 1, 2, 5 a so symbolom PP. Nekupujte tie, ktoré majú na spodnej strane malý recyklačný trojuholník s číslom 7 alebo je na nich značka PC. S veľkou pravdepodobnosťou sa v nich môže vyskytovať Bisfenol A (BPA). Je súčasťou tvrdých plastov – polykarbonátov. Ročne sa ho vyrobí tri miliardy kilogramov a patrí medzi významnú komoditu na svetových trhoch. Úvahy o tom, že BPA by mohol ohroziť zdravie človeka, sú hneď v zárodku umlčané protiargumentami. Hlavné nebezpečenstvo spočíva v tom, že Bisfenol A sa v tele správa ako estrogén. Mužom sa jeho vplyvom znižuje počet spermií, dievčatá zase ohrozuje predčasná puberta a ženy rakovina prsníka. Existuje tiež podozrenie, že má na svedomí nárast výskytu cukrovky 2. typu. 

Dokáže sa uvoľniť do pokrmu či tekutiny, ktorá je do plastového obalu zabalená. Rizikové sú nádoby z plastu, v ktorých si ľudia bežne prihrievajú obed v mikrovlnke. Teplo uľahčuje prestup chemikálie do jedla. Čím častejšie sa obaly používajú, tým viac sa z nich Bisfenol A uvoľňuje. Aj preto od roku 2011 platí v EÚ zákaz výroby aj dovozu dojčenských fliaš s obsahom BPA.

Potraviny skladujte v plastových dózach s číslom 1, 2, 5 a so symbolom PP.

Nebezpečenstvo striehne na vaše deti nielen vo fľašiach. Latexové cumlíky môžu uvoľňovať nitrozamíny, ktoré sú škodlivé a potenciálne karcinogénne. V porovnaní so silikónovými sa rozkladajú skôr, pričom vznikajú praskliny, kde sa môžu usádzať baktérie. Dajte prednosť silikónovým cumlíkom.


Polystyrén z ropy

Do jednorazových obalov z polystyrénu, ktorý sa vyrába z ropy, sa balia hotové jedlá a nápoje. Obsahuje styrén a benzén - neurotoxíny a pravdepodobné karcinogény. Polystyrénové potravinové obaly môžu uvoľňovať styrén po kontakte s teplým jedlom alebo nápojom, lúhuje sa tiež do alkoholu, kyslých alebo mastných jedál. Preto je použitie polystyrénu na balenie jedál veľmi diskutabilné. Už vôbec by sa nemal používať v mikrovlnnej rúre.

Naši predkovia kedysi plasty nepoznali. Aj keď dnes o ne zakopávame na každom kroku, skúsme bez tých, ktoré prichádzajú do kontaktu s jedlom, žiť aspoň jeden deň aj vy. Dá sa to, však? Čo tak pridať druhý, tretí...

Tip Vitariána

Balenú minerálku vymeňte za chutnú vodu z vodovodného kohútika prefitrovanú uhlíkovým filtrom. Kam s ňou? Priamo do pohára alebo do sklenenej fľaše. 

 

Súvisiace články

Dráma v posteli

Dráma v posteli

Pomoc pri hnačke

Pomoc pri hnačke

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency