Ďatelina - Neprináša len šťastie, ale aj zdravie

Krv čistiaca rastlina

15. 03. 2015 Bylinky  Ján Hegyi
Ďatelina - Neprináša len šťastie, ale aj zdravie

Známa a liečivá

Ďatelinku pozná asi každý. Veď koho by nezaujala svojimi krásnymi bielymi a fialkastými kvetmi. Nájsť ju nie je žiadna veda, ale viete čo v sebe táto rastlinka ukrýva?

Ďatelina obsahuje betakarotén, vitamíny C,E, B1, B2, B3,B5, B6, B9 a B12, k tomu ešte biotín, cholín, inositol a bioflavonoidy. Je bohatá na minerály ako horčík, mangán, zinok, meď a selén. Obsahuje aj estrogénne látky, takže je veľmi užitočná pre ženy v menopauze. Ďatelina sa často označuje ako „krv čistiaca burina.“

Čínsky výskum preukázal, že v ďateline sa nachádzajú látky, ktoré sú schopné bojovať s určitými druhmi rakovinových buniek. Je známa aj tým, že pomáha pri rôznych nádorových ochoreniach. Ďatelinka podporuje trávenie a dosahujú sa s ňou výborné výsledky pri liečbe žalúdočných vredov. Odporúča sa tiež diabetikom. Je vhodná taktiež pri dýchacích problémoch a kašli.

Ďatelina sa používa v čínskej medicíne a v ľudovom liečiteľstve sú jej liečivé účinky známe a hojne využívané. O účinkoch ďateliny vedeli už v starovekom Grécku.

Štvorlístok pre šťastie

Použitie a zaujímavosti

Existuje niekoľko sto druhov ďateliny. Na Slovensku sa pre svoje liečivé vlastnosti zbiera ďatelina lúčna, ďatelina plazivá a ďatelina roľná. Spolu s púpavou a skorocelom je to jedna z najrozšírenejšich rastlín vôbec. Listy aj kvety môžete jesť surové alebo si z nich pripraviť bylinný čaj.

Štvorlístok ďateliny sa zašíval pútnikom do oblečenia, aby ich nepostretlo žiadne neštastie.

Ďatelina sa hojne využívala aj v mágii lásky. Ak si mladá dievčina položila štvorlístok na noc pod vankúš, malo sa jej snívať o budúcom milovanom. Ak si slečna chcela získať tajne milovaného muža, mala mu vložiť do topánky štvorlístok a milý jej potom bude nadbiehať štyri dni.

Niečo o základnej charakteristike

Latinský názov: Trifolium spp.
Čeľaď: Fabaceae/Bôbovité
Jedlé: Kvety, listy a stonky.
Chuť: Zeleň má miernu chuť pripomínajúcu hrachové klíčky. Kvety sú sladké.
Popis: Listy ďateliny sú zelené, elipsovité, so svetlým zafarbením v tvare polmesiaca. Listy rastú v trojpočetných skupinách. Kvety majú rôzne farby a majú viac ako štyridsať korunných lupienkov, ktoré sa spolu zoskupujú vytvárajúc jednotný guľovitý tvar.
Obdobie kvitnutia: Od mája do októbra.
 

 Ďatelina bylinný čaj

Tip vitariána

Krásnymi kvetmi ďateliny môžete ozdobiť vaše obľúbené jedlá a nápoje, tým im dodáte exotický nádych. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency