Čo hovorí vaše telo na stravu z McDonaldu?

Chlapec jedol jedlo z McDonaldu 10 dní. Toto je to, čo sa mu stalo.

11. 07. 2015 Stravovanie Trávenie Potraviny Baktérie  Martina Strihová
Čo hovorí vaše telo na stravu z McDonaldu?

Myšlienka vznikla na rodinnej dovolenke v Brazílii pred dvomi Vianocami. Môj otec skúmal mikróby v čreve, ktoré tvoria až 1,5 kila z našej telesnej váhy a hrajú dôležitú úlohu v našom zdraví. Uvažoval o otestovaní celej rodiny. Bolo to perfektné načasovanie. Rozmýšľal som, akým projektom som sa zaoberal v mojej koncoročnej dizertačnej práci z genetiky v Aberystwyth a o tom, ako špecifická strava môže meniť črevnú mikrobiodiverzitu, tam nebolo veľa výskumu. Tak som navrhol, že urobím štúdiu s tým, že seba použijem ako pokusného králika.

Naša rodina je zameraná veľmi lekársky. Môj otec začal Twin Research Unit na King’s College London a moja mama je dermatologička so záľubou v genetike. Moja sestra je jediná, ktorá išla inou cestou. Je koncipientkou v Londýne. Ale genetika bola vždy hlavnou konverzačnou témou pri našom kuchynskom stole, dokonca aj keď som bol malý.

Veľa ľudí sa ma pri zverejňovaní informácií o projekte pýta: robíš štúdiu pre svojho otca? Ale v skutočnosti to nebolo robené len pre otca nútiaceho svoje dieťa jesť burgery. V skutočnosti to pomohlo nám obom. Bol som nadšený tým, že to spravím. A on platil za burgery.

Vybrali sme si McDonald, pretože je to bežne odporúčaný fast food. Obaja sme videli film Super Size Me, v ktorom režisér Morgan Spurlock nejedol mesiac nič iné okrem jedla z McDonaldu. Som rád, že som to musel jesť len 10 dní.

Moja bežná strava nie je obzvlášť zdravá. Je to strava chudobného študenta. Toast na raňajky, sendviče na obed, potom je neskorou večerou často pizza.

Ako prebiehal experiment

Pred začiatkom v Januári 2014 som si pre tento pokus stanovil prísne pravidlá. Mohol som si dať jedlo Big Mac alebo kuracie nugety, oba s hranolkami a kolou plnou cukru. Nemal som nič na raňajky, ale dovolil som si pivo a lupienky večer. Žiadne ovocné šťavy. To by bol podvod, pretože tie ovplyvňujú črevné mikróby.

Tom na sebe vyskúšal, čo spraví 10 dní stravovania sa na strave z McDonaldu. Okolo 6. až 7. dňa začal mať vážne problémy.

Na začiatku to bolo celkom jednoduché. Vždy som prišiel do tej istej pobočky McDonaldu. Celkom som sa s ľuďmi na prejazde spriatelil. „Ó, to si zase ty,“ hovorili. Musel som im vysvetliť, že to bola časť mojej dizertačnej práce, že nemám vo zvyku chodiť dvakrát denne do McDonaldu.

Ale okolo tretieho alebo štvrtého dňa sa to s nudou rovnakého jedla začalo zhoršovať. A okolo šiesteho alebo siedmeho dňa som začal mať vážne problémy. Cítil som sa skutočne unavený a letargický a mal som problémy so spánkom. Predtým som si rád myslel, že mám dobrý metabolizmus, ale cítil som, že moje telo zažíva pri spracovaní toho všetkého cukru a tukov ťažké časy.

Od šiesteho dňa mi bolo zle dve hodiny po každom jedle, čo som zjedol a musel som sedieť, pretože som sa cítil celkom chorý. Skutočne som sa dotkol dna. Nemal som priateľku, ale keby som mal, neukázal by som sa v najlepšom svetle. Ale nemal som zlú náladu. Našťastie nie som náladový chlapík.

Príchodom posledných dní som naozaj začal strácať chuť do jedla. Na ôsmy deň som mal McDonald na obed a bolo to strašné. Prišiel čas večere a ja som bol hladný, ale bol som si vedomý, ako zle by som sa po jedle cítil, takže som radšej nejedol.

Najskôr ma moji priatelia celkom podporovali. Mysleli si, že to je zaujímavý nápad - taká mini Super Size Me diéta. Ale na ôsmy alebo deviaty deň mi začali hovoriť veci ako: „Si si istý, že funkcie tvojej pečene sú neporušené? Vyzeráš byť naozaj celkom znechutený. Mal by si skutočne uvažovať o skončení.“

Napriek tomu zostávalo už len pár dní a cítil som, že sa nemôžem vzdať, aj keď som mohol počuť môj oslabený pankreas: „Už nie! Nemám dosť inzulínu, aby som sa mohol vysporiadať s tým všetkým cukrom.“

Potom nastala katastrofa. Náhle som dostal silnú zápchu. Na dva dni sa mi zastavilo vylučovanie. Možno si myslíte, že to nie je veľký problém, ale potreboval som poskytnúť vzorku stolice pre štúdiu. To mi pridalo ďalší stres. Našťastie to všetko vyšlo – doslova – na konci.

Priamo po experimente som išiel do supermarketu a kúpil som si dve veľké tašky šalátu. Zjedol som ich celé a bol som v siedmom nebi. A výsledky testu boli fascinujúce. Za desať dní som stratil 1 400 druhov baktérií v mojich črevách, čo bolo niečo mimoriadne. Po týždni návratu k mojej normálnej študentskej strave som sa trochu zotavil, ale nie úplne. Stále neviem, či sa úplne obnovila rozmanitosť baktérií v mojom bruchu.

Fast-foodová strava z McDonaldu Tomovi vyhubila asi tretinu črevných baktérií, ktoré ovplyvňujú aj chudnutie a postavu.

Bol som prvou osobou, ktorá sa pozrela na to, aké zmeny v črevnej mikroflóre spôsobuje strava z McDonaldu, ale stále som len jedna osoba. Pokiaľ ide o vedeckú spoľahlivosť, neznie to dobre. Ale poslali sme vzorky do troch rôznych laboratórií, ktoré testovali rôznymi spôsobmi a moje výsledky ukázali vo všetkých troch laboratóriách naozaj zaujímavé tendencie.

Tento experiment ma naozaj donútil zamyslieť sa nad zlou stravou, ktorú jem. Prekvapivé je, že odvtedy som už mal McDonald, ale nie Big Mac. Nedávno ma natáčali na dokument nazývaný It Takes Guts a priniesli kvôli niektorým záberom množstvo Big Macov. Poviem len, neprinieslo mi to pekné spomienky.

Problémy s váhou súvisia s črevnými baktériami a tie zas súvisia s našou stravou

  • Podľa Prof Tima Spectora z King’s College London, vysoko spracovaná nezdravá strava môže vyhubiť črevné baktérie, ktoré nám pomáhajú udržiavať nás štíhlymi.
  • Spector sa domnieva, že mikróby, ktoré žijú v našom čreve ovplyvňujú všetko od našej nálady po naše zdravie a toto môže vysvetliť, prečo niektorí ľudia zdanlivo nikdy nepriberajú, zatiaľ čo ostatní sa váhy nemôžu zbaviť.
  • Pre štúdiu vykonanú jeho synom Tomom boli vzorky odobraté pred a po ukončení 10 dní konzumácie výlučne „junk food“ – nezdravej stravy z rýchlych občerstvení. Tom začínal experiment s 3 500 rôznymi druhmi baktérií, ale po 10 dňoch baktérie klesli o viac ako tretinu a zanechali uňho nerovnováhu, v ktorej dominoval jeden druh baktérií - Bacteroidetes.

Tomov deň na strave z McDonaldu (dve jedlá denne plus pivo a čipsy)

Strava z McDonaldu - kalórie, tuk a cukry.

Záver

Fast-foodová strava zabíja priaznivé črevné baktérie, ktoré nám pomáhajú pri trávení potravy a udržiavajú nás štíhlymi. Celkovo varená strava v našich črevách živí nepriaznivé baktérie a spôsobuje nerovnováhu baktérií a naopak, surová strava podporuje priaznivé baktérie a zároveň čistí naše črevá od potravinových nánosov.

Tip Vitariána

Na to, aby sa v našom čreve rozrástli priaznivé baktérie, ktoré nás udržiavajú štíhlymi, ich musíme kŕmiť prebiotikami. Prebiotiká sa nachádzajú v surovom ovocí a zelenine, ale aj vo fermentovanej zelenine ako je kvasená kapusta a iné druhy pickles.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency