Chudnutie a jarný detox

01. 08. 2013 Šport Diéta Detox Jar  Vladimíra D. Mináčová
Chudnutie a jarný detox

Vedeli to už naši predkovia, a preto sa súčasťou jarného obdobia stal pôst. Nielen z hľadiska kresťanského. Pôst sa v jarnom období praktizoval už dávno – z dôvodu prirodzeného fungovania ľudského organizmu v súlade s cyklom prírody.

Pár týždňov bez mäsa

Otázka nejedenia mäsa v období pôstu je zásadná. Mäso je náročnejšie na trávenie a pokiaľ k nemu nejeme dvakrát toľko zeleniny, len ťažko sa trávi a vylučuje z hrubého čreva. Naopak, jeho nánosy sa tam postupne hromadia a ukladajú. Lekári zistili, že priemerný dospelý človek má v hrubom trakte 2–3 kg nenatráveného mäsa. Ak raz za čas nedoprajeme svojmu telu „generálku“ a očistu, nenatrávené časti potravy môžu spôsobovať nielen poruchy trávenia, hnilobné procesy, problémy s vyprázdňovaním, zápchy a bolesti hlavy, ale aj iné vážnejšie komplikácie. Pre zdravo fungujúci metabolizmus je teda občasný pôst nevyhnutným predpokladom.

Viac zeleniny a štiav

Na jar si konečne môžeme obohatiť každodenný tanier jedla čerstvou zeleninou. Keďže jarné obdobie patrí z pohľadu čínskej medicíny elementu dreva a drevo reprezentujú všetky druhy zelenej a listovej zeleniny, môžeme si ich dopriať naozaj dostatok. Podporíme tým prirodzene i funkciu pečene a žlčníka, ktoré sú v tomto období najaktívnejšími orgánmi. Vhodné sú rovnako i klíčky či kyselkavé ovocie. Aj keď možno radi jeme zelené listy šalátov surové, pre lepšiu stráviteľnosť je dobré, krátko ich spariť. Ideálnym pomocníkom sú zeleninové šťavy akéhokoľvek druhu. Doprajte si aspoň 3 dcl denne! Lepšie sa natrávia s kvapkou olivového oleja. Zeleninové šťavy však nekombinujte s ovocnými. Každé májú iný obsah cukrov a tým aj iný čas trávenia.

Ovocné šťavy

Očista z prírody

Na trhu je dnes množstvo bylinkových čajov, ktoré podporujú detoxikáciu organizmu. Vyberte si taký, ktorý bude obsahovať čo najviac byliniek kvitnúcich na jar, ideálne v bio kvalite. Veľmi účinný je aj zelený čaj. Pôsobí ako antioxidant a má omladzujúce účinky. Detoxikačným zázrakom je určite aj šťava z AloeVera, ktorá navyše podporuje imunitu a obsahuje množstvo aminokyselín, enzýmov, vitamínov a saponínov. Dostanete ju bežne v lekárňach a predajniach zdravej výživy. Vyberte si však šťavu s najvyššou koncentráciou Aloe. Aj čajová huba Kombucha odstraňuje z tela jedovaté látky, harmonizuje činnosť hrubého čreva, posilňuje pečeň a obličky a pomáha procesu chudnutia. Výbornou pomocou sú aj zásadotvorné zelené potraviny ako mladý jačmeň a sladkovodná riasa Chlorella. Čistia a revitalizujú organizmus, zmierňujú zápaly, prečisťujú črevá od starých nánosov a toxínov, zvyšujú imunitu, mentálnu, fyzickú i sexuálnu aktivitu. Mladý jačmeň pijeme vo forme zeleného nápoja z pomletého prášku mladých výhonkov. Preto sa práve na jarnú očistu dobre hodí. Vyberte si taký výživový doplnok, ktorý vám bude aj chutiť. Mladý jačmeň dostáva v kombinácii s vodou príjemnú mliekovú chuť, Chlorella dostanete v tabletkách, Aloe Vera tiež ako tabletky ale aj ako osviežujúci džús, ktorý sa riedi s vodou. Kombucha chutí každému inak, má naozaj špecifickú chuť, ale sú ľudia, ktorí na ňu nedajú dopustiť.

Detox s aloe vera

Detox a chudnutie

S odbúravaním toxínov z tela, ide prirodzene ruka v ruke aj zbavovanie sa tukov. Upravená strava, bohatá na zeleninu, v kombinácii s výživovými doplnkami urobí svoje a už po pár týždňoch sa budete cítiť lepšie a vitálnejšie. A určite aj ľahšie! Množstvo novej energie vás bude možno inšpirovať aj k tomu, aby ste v novom trende vydržali čo najdlhšie, alebo skúsili ešte účinnejšiu očistu. Jeden čisto zeleninový deň v týždni, alebo ešte lepšie – deň so zeleninovými šťavami, určite reštart vášho organizmu urýchli.

Wellness

Pri detoxikačnom procese pôsobí pobyt v spa a wellness priam blahodarne. Ideálne je, ak sauna dopĺňa masáže a pred masážou sa zahrejete v saune. Účinok masáže je potom ďaleko väčší. Dobrým doplnkom sú aj iné telové ošetrenia – pílingy, zábaly, rašelinové obklady. Prehrievajú telo, zjemňujú pokožku, zlepšujú cirkuláciu krvi ale aj odbúravanie toxínov a tukov. Dokonalý wellness je určite tou najpríjemnejšou súčasťou procesu detoxikácie a chudnutia. Doprajte si ho na pár dní a uvidíte, aké zázraky s vami urobí hoci aj víkendový pobyt, a to nielen po stránke fyzickej ale aj psychickej. Pohoda sa veľmi rýchlo prejaví na vašej nálade i vitalite.

Zdravá masáž

Aká masáž je najlepšia?

Na výber máte dnes z veľkého množstva masáží. Na podporu detoxikačného procesu je výborná napríklad ručná lymfodrenážna masáž, ktorá prečistí lymfu a umožní tak plynulejší odtok vody z tela. Často je totiž nadváha spôsobená práve zadržiavaním vody, najmä pri slabšie fungujúcom metabolizme. Ženy, ktoré mávajú problémy s opuchmi končatín, môžu mať zanesený práve lymfatický systém. Ručná lymfodrenážna masáž v takomto prípade môže mať veľmi príjemný efekt v rýchlom úbytku kilogramov. Ideálne však je, ak ju v dlhšom období absolvujete niekoľkokrát. Typickou detoxikačnou masážou je medová masáž, pri ktorej sa vďaka medu, dostávajú von z tela toxíny, prehrieva sa organizmus a odstraňujú sa bloky. Medová masáž je veľmi liečivá aj preto, lebo telo cez kožu prijíma účinné látky obsiahnuté v mede. Svoje však urobia aj aromaterapeutické olejové masáže, alebo thajské masáže, pri ktorých sa pôsobí na meridiány a akupunktúrne body, čím sa aktivizuje celý metabolizmus vášho organizmu.

Voda a pohyb

Pri každej detoxikácii je dôležitý dostatok tekutín, ktoré odplavujú škodliviny z tela. Ideálna je čistá filtrovaná voda, ktorej by ste mali počas očistných dní či týždňov vypiť 3 – 4 l denne. Výborným prostriedkom na prečistenie tráviaceho traktu je pitie teplej vody ráno nalačno. Nielenže nám ráno príjemne zohreje bruško, ale aj pomôže vylučovaniu usadenín z čriev. Tiež nezabúdajte na pohyb, ktorý zlepšuje peristaltiku, prekrvenie všetkých orgánov a činnosť pľúc. Konečne môžete byť na vzduchu! Tak začnite behať, korčuľovať, bicyklovať alebo chodievajte na dlhé prechádzky so psom. Aj vzduch má detoxikačné účinky!

Zdravá citrónová šťava

Medová masáž

Liečivé účinky medu sú známe už od stredoveku. Masáž medom k nám prišla z Ruska a dnes prežíva svoju renesanciu. Je považovaná za perlu medzi masážami. Ide o veľmi účinnú metódu, pri ktorej sa za pomoci medu, nanášaného na chrbát, odstraňujú z hĺbky telesných tkanív staré toxíny a usadeniny. Výhodou masáže medom je spojenie dotykovej terapie, cieleného silného prekrvenia, vynikajúcich účinkov medu a detoxikácie organizmu, ktorá prebieha priamo cez pokožku. Medová masáž pomáha aktivizovať metabolické funkcie organizmu a priaznivo vplýva aj na psychiku. Nie bezdôvodne sa budete po medovej masáži cítiť tak, akoby ste lietali...

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency