Chlorofyl a jeho profil

viac o chlorofyle z pohľadu chemika

15. 05. 2014 Energia  R.T.
Chlorofyl a jeho profil

Zloženie zeleného smoothie, napr.: Rozmixovaná žihľava, púpava, špenát, brokolica, petržlenová vňať, chlorella, výhonky zeleného jačmeňa, voda a rôzne oriešky obsahujúce olej v ktorom sa chlorofyl rozpúšťa, čím sa umožní jeho lepšie vstrebávanie do tela konzumenta a tiež zabráni jeho oxidácii.

Poznáte účinok šťavy zo zelených výhonkov obilných tráv (pšenice, jačmeňa, ovsa ...) známy ako GJF "Grass Juice Factor" ?

Vedci popísali veľa biologicky aktívnych látok v listovej zelenine, ale ešte nezistili presnú povahu nepolapiteľného "Grass Juice faktora". Je známe, že je prítomný vo všetkých obilných trávach a v rade ďalších rastlín, ako je napr.  hrach, kapusta, špenát a ďatelina. V najvyššej koncentrácii je obsiahnutý hlavne v mladej obilnej tráve a jeho koncentrácia sa zmenšuje starnutím rastlín. Klinické výskumy ukázali, že tento "faktor", má silný vplyv na regeneráciu poškodenej pokožky, rast, plodnosť a zlepšenie zdravia všeobecne.
Ide pravdepodobne o silný synergický efekt chlorofylu s ostatnými bioaktívnymi zložkami.

Počuli ste o CGF ( Chlorella Growth Factor ) ?

Je to horúcovodný výťažok z chlorelly. Jedná sa o zmes zo všetkých vo vode rozpustných zložiek chlorelly. V roku 1950, Dr Fujimake zistil, že tento extrakt  podporoval zdravý rast detí, rovnako ako aj mladých zvierat. Pretože tento rast podporujúci efekt objavil v chlorelovom extrakte, bol pomenovaný ako rastový faktor chlorelly (CGF). CGF sa skladá z nukleových kyselín, peptidov, vo vode rozpustných vitamínov a minerálnych látok.
Chlorella tiež obsahuje chlorellin ( probiotikum a prírodné antibiotikum, látka spomaľujúca rast baktérií)  a spollerin ( ten sa stará o detoxikáciu ).
Ich chemická štruktúra ešte nieje celkom jasná.

Hém

štruktúra hému B (podobná štruktúre chlorofylu)
http://en.wikipedia.org/wiki/Heme

Hém (porfyrín IX spolu s Fe2+ ) je nízkomolekulárna zložka rôznych enzýmov a bioaktívnych látok, napr.: myoglobín, cytochróm P450, cytochrómy dýchacieho reťazca, kataláza, peroxidáza. Keďže sa podobá na chlorofyl, je tu možnosť, ako to využiť:
U mužov konzumujúcich hém v podobe mäsa je možné zabrániť vzniku karcinogénnych zlúčenín železa v črevách tak, že pridáme do výživy chlorofyl, čím sa tieto reakcie blokujú. Fytolový reťazec chlorofylu totiž obklopí hém a brzdí tak tvorbu škodlivých voľných radikálov a toxických karcinogénov.
http://cebp.aacrjournals.org/content/15/4/717.full
 
V júli 2009, ďalšia malá štúdia ukázala, ako môže chlorofyl (a chlorofylín) inhibovať biologickú dostupnosť skonzumovaného aflatoxínu B1 u ľudí, podobne, ako je tomu u zvieracích modelov. Aflatoxíny sú prirodzene sa vyskytujúce mykotoxíny, ktoré sú produkované mnohými druhmi plesní Aspergillus. Sú toxické a patria medzi najsilnejšie známe karcinogény.
 

Feoforbid A
štruktúra Feoforbidu A
http://en.wikipedia.org/wiki/Pheophorbide_A
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Chlorofylov%C3%A1_barviva
Feoforbid (Pheophorbide) je produktom rozkladu chlorofylu. Používa sa ako fotosenzibilizátor. Fotodynamická terapia (PDT) s niektorými fotosenzibilizátormi je perspektívna metóda pre liečbu rakoviny.
Feoforbidy (deriváty chlorofylu) vo veľkom množstve ( takmer 20 kg chlorelly denne ) môžu alergizovať, spôsobovať citlivosť na svetlo, hlavne slnečné. Chlorella (od spoločnosti Green Ways) ich obsahuje 18,7mg/100g, norma pripúšťa max. 60mg/100g.


Spracovanie chlorofylu
Pôsobením kyselín sa chlorofyl degraduje až na feoforbidy.
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Chlorofylov%C3%A1_barviva

Chlorofyl C1
štruktúra chlorofylu c1
http://en.wikipedia.org/wiki/Chlorophyll

Chlorofyl je zelené farbivo (pigment) obsiahnuté v rastlinách, siniciach a niektorých riasach uložené v listovej zeleni a viazané na molekulu bielkoviny kde má dôležitú úlohu pri premene svetelnej energie na energiu chemickú. Patrí k fotosyntetickým pigmentom spolu s fykobilinami a karotenoidmi, ktoré však majú inú farbu a absorbujú energiu z odlišnej časti viditeľného svetelného spektra. Keďže absorbuje modrú (vlnová dĺžka = 430 – 460 nm) a červenú časť (640 – 700 nm) svetelného spektra a ostatné odráža, javí sa nám ako zelený a udáva tak základnú farbu všetkým fotosyntetizujúcim rastlinám. Chemicky sa radí medzi porfyríny s komplexne viazaným kovovým horčíkom. Typy chlorofylov: a, b, c, d, bakteriochlorofyl a, b.

Vlastnosti chlorofylu:
- buduje vysoký počet červených krviniek
- zabraňuje rakovine
- poskytuje orgánom horčík
- robí telo viac zásaditým
- pôsobí proti zjedeným toxínom
- zlepšuje kvalitu krvi
- čistí a zbavuje črevné tkanivá zápachu
- pomáha čistiť pečeň
- pomáha zmierňovať hepatitídu
- reguluje menštruáciu
- zlepšuje stav hemofílie
- zlepšuje tvorbu mlieka
- rýchlejšie hojí vredy
- eliminuje pachy tela
- odoláva baktériám v ranách
- čistí zuby a štruktúru ďasien pri zápale
- eliminuje zápach z úst
- uľavuje pri bolestiach hrdla
- je vynikajúcim kloktadlom po operáciách zubov
- prospieva zapáleným mandliam
- upokojuje tkanivá vredov
- upokojuje bolestivé hemoroidy a zlaté žily
- pomáha hojeniu zápalov
- revitalizuje cievny systém nôh
- zlepšuje stav varikóznych žíl
- redukuje bolesť spôsobenú zápalom
- zlepšuje zrak


Podľa USDA, 80% Američanov trpí nedostatkom horčíka, a nedostatok horčíka je hlavným prispievateľom k epidémií chronických a degeneratívnych chorôb, vrátane srdcových ochorení, osteoporózy depresie a rôznych autoimunitných ochorení. Tu sú niektoré ďalšie choroby a príznaky spojené s nedostatkom horčíka:

chronický únavový syndróm
stres a depresie
nespavosť
bolesti hlavy a migrény
ischemická choroba srdca (angína)
kocovina a alkoholizmus
svalové kŕče
zápcha
fibromyalgia
srdcová arytmia
osteoporóza
artritída
cukrovka
vysoký tlak
astma
obličkové kamene a žlčníkové kamene
zubný kaz
bolestivá menštruácia a predmenštruačný syndróm
zrýchlené starnutie (kalcifikácia)
očné zášklby
čkanie


Prírodné formy chlorofylu (chlorofyl a, chlorofyl b) sú estery, látky lipofilné, rozpustné v etanole a oleji, zle rozpustné vo vode. Je pozoruhodné, že chlorofyl sa stavbou molekuly (porfyrínová kostra) podobá štruktúre mnohých biologicky aktívnych látok a životne dôležitých enzýmov ako peroxidáza, cytochrómoxidáza, kataláza, hemoglobín a myoglobín, ktoré však majú porfyrínové jadrá spojené atómom železa. Tieto látky majú význam pri prenose kyslíka a elektrónov v biologických štruktúrach. Chlorofyl podobne ako rastlinné farbivá karotenoidy (bioflavonoidy) môžeme zaradiť ku látkam, ktoré majú výrazné antioxidačné účinky. Chlorofyl podobne ako karotenoidy reaguje so singletovým kyslíkom, za určitých okolností pôsobí ako „zhášač“ voľných radikálov. Enzýmy v chlorofyle sú schopné rozkladať a neutralizovať voľné radikály. Je to výborná forma prevencie proti rakovine. Nevýhoda je v tom, že chlorofyl podobne ako hemoglobín je v inom prostredí než v bunke pomerne nestály, dokáže sa veľmi rýchlo rozložiť. Po krátkom čase ostane z neho iba zelený pigment. Pre využitie v organizme nesmie byť oxidovaný. Preto je opodstatnená snaha mnohých farmaceutických firiem o stabilizáciu chlorofylu. Výsledkom je vodorozpustný polosyntetický chlorofylín, ktorý má miesto horčíka meď a obsahuje aj sodík.

Chlorofylín

štruktúra chlorofylínu


Chlorofyl zvyšuje schopnosť organizmu tvoriť hemoglobín. Krvné farbivo je potrebné na prenos kyslíka, v konečnom dôsledku má preto chlorofyl veľký vplyv na reguláciu a spomalenie procesov starnutia organizmu. Zlepšuje celkový metabolizmus a umožňuje organizmu lepšie príjmať aj ďalšie látky, napríklad vitamíny (provitamín A - betakarotén, B, C, E) a minerálne látky (Fe, Ca, K a iné). Chlorofyl je pre organizmus zároveň donorom horčíka, tým podmieňuje transport fosforu, aktivuje vyše 100 enzýmov, zúčastňuje sa na biosyntéze bielkovín, DNA a glykolýze.

Už dávno sa zelené časti rastlín využívali aj na liečebné účely, najmä pri hojení rán a popálenín. Chlorofyl pôsobí protizápalovo, zlepšuje črevnú peristaltiku, veľký význam má pre posilnenie regeneračných schopností organizmu, zlepšuje stavbu ciev a zvyšuje prenášačovú kapacitu pre kyslík. K terapeutickým účinkom chlorofylu okrem funkcie  antioxidantu, je potrebné uviesť aj jeho antimikrobiálne a antikarcinogénne účinky. Alkalizuje telo, pomáha pri vylučovaní ťažkých kovov a iných chemikálií. Využitie chlorofylu pre jeho protizápalový a dezinfekčný účinok môže byť vnútorné i vonkajšie.

Najvhodnejším zdrojom chlorofylu pre organizmus sú všetky druhy zelenej listovej zeleniny, kapusta, všetky druhy šalátov, špenát, kel, brokolica, petržlenová a zelerová vňať. Z tohto dôvodu sa vo výžive vyššie cení zelenina listová oproti koreňovej zelenine. Ale najväčšou zásobárňou chlorofylu sú divorastúce byliny – pŕhľava, púpava a niektoré morské riasy (chlorella).  Práve pŕhľava (Urtica dioica L.) patrí k rastlinám, ktoré vysoko prevyšujú obsah chlorofylu vo všetkých pestovaných druhoch rastlín. Listy pŕhľavy obsahujú až 0,8 % chlorofylu, 12,5-18,5 % minerálnych látok, beta-karotén, lykopén, flavonoidy a iné účinné látky. Konzumácia listovej zeleniny hlavne v surovom stave je u nášho obyvateľstva nepostačujúca, u veľkej časti obyvateľstva prevláda konzumácia rôznej varenej a konzervovanej zeleniny. Stravovacie návyky obyvateľstva v súčasnom období nie sú priaznivé nielen s ohľadom na príjem chlorofylu ale aj iných antioxidantov. Predpokladá sa, že chlorofyl prijímaný v listovej zelenine má podstatný vplyv na dlhovekosť niektorých etnických skupín. Mnohé zahraničné štúdie dokazujú dôležitosť konzumácie zeleniny a ovocia nielen pre dosiahnutie zdravia a výkonnosti organizmu do vysokého veku ale aj  predchádzaniu civilizačným chorobám. Výhodou je, že chlorofyl v prírodnej forme sa ani vo veľkých dávkach neprejavil toxicky ani alergizujúco. Patrí k dôležitým zložkám potravy, na ktorú by sme nemali zabúdať. Bez chlorofylu by prakticky neexistoval život na Zemi.
Aby sme dosiahli harmonický efekt našej stravy, snažme sa v nej dodržiavať hmotnostný pomer vápnika a horčíka: 2 :1. Obsah chlorofylu klesá v tomto poradí: chlorella, žihľava, brokolica, špenát. Listy žihľavy obsahujú cca 0,8 % chlorofylu.

Denná dávka na liečebné účely môže byť aj 300 miligramov chlorofylu pre dospelého človeka. Pokiaľ sa rozhodneme pre užívanie chlorelly, treba dbať na jej kvalitu, výrazne kumuluje kovy (aj rádioaktívne) a toxíny z prostredia.


Bunky chlorelly
CHLORELLA - sladkovodná riasa

Využívajú sa dva druhy: chlorella vulgaris (stráviteľnejšia, menej efektívne viaže ťažké kovy) a chlorella pyrenoidosa (menej stráviteľná, ale viaže ťažké kovy efektívnejšie). Pestovanie v nádržiach s umelým osvetlením umožňuje lepšie zabezpečiť čistotu chlorelly. Podľa použitej technológie, môže obsahovať od 7% do 88% bielkovín, jej bunkové steny by mali byť rozbité ultrazvukom, alebo podtlakom, kvôli dobrej stráviteľosti. Podľa klesajúcej kvality čistoty sa dajú zoradiť krajiny pôvodu takto:  Taiwan, Korea, Japonsko, ... Čína.
http://www.thehealthgladiator.com/the-truth-about-chlorella/

10g AFA (Aphanizomenon flos-aquae) - modrozelenej riasy obsahuje 300 mg chlorofylu
10g Chlorelly obsahuje  280 mg chlorofylu
10g Spiruliny obsahuje 115 mg chlorofylu
10g Jačmeňnej trávy obsahuje 149 mg chlorofylu
10g Pšeničnej trávy obsahuje 55 mg chlorofylu

Chlorofyl práškovy
CHLOROFYL

Jedna šálka ( 236.6 ml )
Petržlenovej vňate obsahuje 38.0 mg chlorofylu
Špenátu obsahuje 23.7 mg chlorofylu
Žeruchy obsahuje 15.6 mg chlorofylu
Zelenej fazule obsahuje 8.3 mg chlorofylu
Rukoloy obsahuje 8.2 mg chlorofylu
Póru obsahuje 7.7 mg chlorofylu
Čakanky obsahuje 5.2 mg chlorofylu
Hrachu obsahuje 4.8 mg chlorofylu
Čínskej kapusty obsahuje 4.1 mg chlorofylu


Jeho vstrebatelnosť zažívaním do krvného obehu je však veľmi nízka, dokonca aj po rozklade trávením sa vzniknutý chlorofylový fytol vstrebáva len z 1 %. Ostatné organické produkty trávenia chlorofylu sa temer nevstrebávajú, ale hrajú dôležitú úlohu pri neutralizácii toxínov. V dávkach nad 300mg denne pôsobí ako vnútorný dezodorant, znižuje zápach moču, potu, stolice aj otvorených poranení.
 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency