Brokolica - Zelená chemoprevencia rakoviny!

Úloha látky sulforaphane v prevencii a liečbe rakoviny

21. 05. 2024 Liečba  Andrej Maťko
Brokolica - Zelená chemoprevencia rakoviny!
Brokolica (Brassica oleracea var. italica) je výživná zelenina z čeľade kapustovitých, ktorá v poslednej dobe priťahuje veľkú pozornosť vďaka svojmu pozoruhodnému nutričnému zloženiu a mnohým zdravotným benefitom. Štúdie ukazujú, že brokolica je bohatým zdrojom viacerých dôležitých živín vrátane vlákniny, vitamínov (A, C a K), minerálov (vápnik, draslík a železo) a antioxidantov. Navyše obsahuje bioaktívne látky ako glukozinoláty, sulforafán a indol-3-karbinol, ktoré majú významné zdraviu prospešné účinky, vrátane silných antioxidačných, protizápalových a protirakovinových vlastností.  


Brokolica na liečbu rakoviny prostaty

Štúdia "Sulforaphane reduces cancer stem cell tumorigenicity in a prostate cancer model via NRF2-dependent metabolic reprogramming", publikovaná v roku 2019 v prestížnom časopise Science Translational Medicine, skúma účinky sulforafánu, zlúčeniny prirodzene sa vyskytujúcej v brokolici, na rakovinu prostaty. Sulforafán je známy svojimi protinádorovými vlastnosťami, avšak mechanizmy jeho pôsobenia nie sú úplne objasnené. Cieľom tejto štúdie bolo preskúmať vplyv sulforafánu na rakovinové kmeňové bunky prostaty a odhaliť molekulárne dráhy, ktorými sulforafán potláča ich rast a šírenie.

Vedci použili myší model rakoviny prostaty, aby otestovali účinky sulforafánu in vivo. Myšiam boli podávané extrakty sulforafánu a následne boli analyzované nádory prostaty z hľadiska veľkosti, množstva rakovinových kmeňových buniek a expresie kľúčových génov. Okrem toho boli vykonané in vitro experimenty na ľudských bunkových líniách rakoviny prostaty, aby sa odhalili molekulárne mechanizmy pôsobenia sulforafánu.

Výsledky ukázali, že sulforafán významne znižuje tumorigenicitu rakovinových kmeňových buniek prostaty. U myší liečených sulforafánom došlo k výraznému spomaleniu rastu nádorov a zníženiu počtu rakovinových kmeňových buniek v porovnaní s kontrolnou skupinou. Analýza génov odhalila, že sulforafán aktivuje dráhu Nrf2, ktorá reguluje expresiu génov zapojených do metabolizmu a detoxikácie. Aktivácia Nrf2 viedla k metabolickému preprogramovaniu rakovinových buniek, čo malo za následok potlačenie ich rastu a šírenia. Schopnosť sulforafánu cielene pôsobiť na rakovinové kmeňové bunky a modulovať ich metabolizmus predstavuje sľubný prístup k vývoju nových terapeutických stratégií. 


Mechanizmy pôsobenia sulforafánu v prevencii a liečbe rakoviny

Ďalšia štúdia uverejnenej  v roku 2018 v časopise Oxidative Medicine and Cellular Longevity - "Sulforaphane in Broccoli: The Green Chemoprevention! Role in Cancer Prevention and Therapy", sumarizuje aktuálne poznatky o protinádorových účinkoch sulforafánu z brokolice. Autori sa zamerali na zhromaždenie a analýzu dostupných vedeckých dôkazov o mechanizmoch pôsobenia sulforafánu a jeho potenciáli v prevencii a liečbe rôznych typov rakoviny.

Mechanizmami protinádorového pôsobenia sulforafánu sú

  • indukcia (diferenciácia) fázy II detoxikačných enzýmov,
  • inhibícia (zastavenie) pro-zápalových dráh,
  • zastavenie bunkového cyklu,
  • indukcia apoptózy (programovaná bunková smrť)
  • potlačenie angiogenézy (tvorba nových ciev)

Sulforafán tiež pôsobí ako epigenetický modulátor a ovplyvňuje expresiu mikroRNA zapojených do karcinogenézy.

Autori zhrnuli výsledky početných štúdií skúmajúcich vplyv sulforafánu na rakoviny pľúc, prsníka, prostaty, hrubého čreva, pankreasu a kože. Tieto štúdie preukázali, že sulforafán dokáže potlačiť rast a šírenie nádorových buniek, indukovať apoptózu a zvýšiť citlivosť na chemoterapiu. Okrem toho sulforafán vykazuje chemopreventívne účinky a môže znižovať riziko vzniku rakoviny.




10 ďalších účinkov brokolice


1. Posilňuje imunitu

Brokolica je bohatá na vitamín C, ktorý je kľúčový pre správne fungovanie imunitného systému. Pravidelná konzumácia brokolice môže pomôcť posilniť obranyschopnosť organizmu a znížiť riziko infekcií.

2. Podporuje zdravie kostí

Vďaka vysokému obsahu vitamínu K a vápnika, brokolica prispieva k udržaniu zdravých a silných kostí. Tieto živiny pomáhajú predchádzať riednutiu kostí a znižujú riziko osteoporózy.

3. Zlepšuje trávenie

Vysoký obsah vlákniny v brokolici podporuje zdravé trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti a môže pomôcť pri kontrole hmotnosti.

4. Chráni pred očnými ochoreniami

Brokolica obsahuje luteín a zeaxantín, antioxidanty, ktoré chránia oči pred poškodením a znižujú riziko vekovo podmienenej makulárnej degenerácie a sivého zákalu.

5. Podporuje zdravie pokožky

Vitamín C v brokolici je dôležitý pre tvorbu kolagénu, proteínu, ktorý udržuje pokožku pružnú a mladistvo vyzerajúcu. Antioxidanty v brokolici tiež chránia pokožku pred poškodením voľnými radikálmi.

6. Pomáha regulovať krvný tlak

Draslík obsiahnutý v brokolici pomáha regulovať krvný tlak tým, že vyvažuje účinky sodíka v tele. Udržiavanie zdravého krvného tlaku znižuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice.

7. Podporuje detoxikáciu organizmu

Brokolica obsahuje látky, ktoré podporujú detoxikačné procesy v tele. Tieto zlúčeniny pomáhajú neutralizovať a odstraňovať toxíny, čím chránia telo pred poškodením.

8. Znižuje riziko niektorých neurologických ochorení

Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia brokolice môže pomôcť chrániť pred niektorými neurologickými ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba, vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom.

9. Podporuje zdravie prostaty

Výskumy ukazujú, že zložky obsiahnuté v brokolici, ako je sulforafán, môžu mať ochranný účinok proti rakovine prostaty a pomáhajú udržiavať zdravú prostatu.

10. Všestrannosť v kuchyni

Okrem zdravotných benefitov je brokolica tiež veľmi všestranná zelenina v kuchyni. Dá sa pripraviť mnohými spôsobmi - varením, dusením, pečením alebo ako súčasť šalátov. Vďaka svojej chuti a textúre je obľúbenou ingredienciou v rôznych jedlách.


Koľko brokolice treba jesť ?

Zaradenie jednej až dvoch porcií brokolice 3-4 krát do týždňa môže byť prospešné pre zdravie. Ideálne je kombinovať brokolicu s ďalšou pestrou zelenou zeleninou obsahujúcej veľa chlorofylu.


Recept

Zapečená brokolica so syrom


Ingrediencie:

  • 1 hlávka brokolice, rozdelená na ružičky 
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 100 g strúhaného syra (ideálne čedar alebo gouda)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti


Postup:

1. Predhrejte rúru na 200°C. Brokolicové ružičky uvarte v osolenej vode 3-4 minúty, až kým nie sú polomäkké. Scedite ich a preložte do zapekacej misy.

2. Na panvici zohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu dozlatista. Pridajte cesnak a restujte ešte 1-2 minúty do zmäknutia. Cibuľovo-cesnakovú zmes preložte k brokolici.

3. V miske zmiešajte smotanu so syrom, soľou a korením. Zmes nalejte na brokolicu s cibuľou a cesnakom a dôkladne premiešajte.

4. Zapekaciu misu vložte do rúry a pečte 20-25 minút, až kým nie je vrch zlatistý a smotanovo-syrová zmes nebublá. 

5. Podávajte teplé ako prílohu k zemiačikom alebo ryži, prípadne samostatne s chrumkavým chlebom.

Táto vegetariánska verzia zapečenej brokolice je rovnako chutná a výživná ako pôvodná so slaninou. Smotana a syr dodajú pokrmu lahodnú krémovú textúru a cibuľa s cesnakom mu prepožičia skvelú chuť. Je to vynikajúci spôsob, ako si vychutnať zdravú brokolicu v trochu netradičnej, no o to chutnejšej podobe. Dúfam, že vám bude recept chutiť!


Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency