Bez opice vďaka sprchovaciemu gélu?

Axe Anti-Hangover sľubuje zahnať opicu

12. 12. 2015 Alternatívna medicína Kozmetika Drogy  Jozef Maťko
Bez opice vďaka sprchovaciemu gélu?

Či už vianočné oslavy alebo silvestrovské párty – koncom roka sa hromadia slávnosti, pri ktorých tečie alkohol. Ak je z jedného piva, kokteilu alebo poháriku sektu viac, začína druhý deň ráno často opicou.

Popri známych domácich prostriedkoch - napr. zavináč alebo kyslé uhorky – existuje už viac ako desať rokov ďalší údajne zázračný liek. Tento nepochádza z oddelenia potravín, ale z úplne iného rohu supermarketu: sprchový gél Axe Anti-Hangover má - stručne povedané - jednoducho zmyť opicu.

Teraz by sa dalo namietať, že Axe nie je sám o sebe žiadna značka, ktorá sa zdobí vysoko vedeckou reklamou. Nakoniec verbuje už oddávna tým, že ich sprchové gély a deodoranty vyvolajú u žien buď kolektívne bezvedomie alebo padnú okolo krku mužským kupujúcim Axe.

U anti-opice je to však inak. Po prvé, chváli sa výrobca Unilever tiež na požiadanie tým, že výrobok je testovaný na svoj anti-opicový účinok. Po druhé, na obale bolo možné po dlhú dobu čítať kryptickú skratku „Mg + O2“. Niečo s horčíkom a kyslíkom by teda malo pomôcť proti opici.

To má na prvý pohľad zmysel: alkohol vypláchne minerály z tela von. Tiež preto odporúčajú lekári, aby sme pri mimoriadne ťažkej opici hltali príslušné tabletky. Môže teda ten správny sprchový gél pomôcť proti opici?

Môže sprchový gél Axe zahnať opicu z alkoholu?

Georg Kojda, profesor farmakológie na univerzite v Düsseldorfe, je skeptický. Síce by účinné látky mohli byť efektívne privedené do krvného obehu aj cez kožu. Avšak ten krátky čas, za ktorý sa sprchový gél natiera na kožu, na to nestačí:

 „Ak budeme napríklad používať náplasť s účinnými látkami, potom by mala byť nalepená na pokožku aspoň dvanásť hodín. Dokonca bez toho, aby sa tam dostal vzduch."

Kojda je ale ohromený vzorcom účinnej látky sprchového gélu. Samozrejme človek potrebuje po prehýrenej noci horčík, ale chcieť ho dať telu v oxidovanej forme cez kožu sa zdá byť farmakológovi málo sľubné. Lebo práve v oxidovanej forme sa môže tento prostriedok len ťažko dostať cez kožu do krvného obehu.

Unilever to vidí inak a snaží sa zobrať to s humorom. Príslušný tlačový hovorca vysvetľuje:

„My sme produkt samozrejme testovali za najtvrdších podmienok, a to vo Wackene. Môže sprchový gél sám osebe skutočne pomôcť pri opici? Každopádne robí sprcha s Axe-Anti-Hangover v deň po dlhej noci každému dobre!“

Marketingové vyhlásenie ako z učebnice. Prakticky autor tohto článku (Prof. Kojda) sa už v roku 2011 - v tom čase ešte z veľkej časti zo študentského záujmu – pýtal Unilever na vlastnosti tohto produktu. Vtedajší hovorca bol o niečo zhovorčivejší. Povedal:

„Pri deklarácii našich produktov telesnej starostlivosti sa samozrejme pridržiavame zákonných požiadaviek. Tak aj pri Axe sprchovom géle proti opici. (...) Zdravotnícky efekt Axe sprchový gél proti opici nemá. Je to výrobok na starostlivosť o telo k dispozícii v maloobchodnom predaji, a nie liek. Anglický výraz 'anti hangover' (nemecký názov anti Kater - proti opici) zákonodarca u kozmetiky povoľuje. Len zodpovedajúce nemecké meno nie je vraj povolené, pretože by to mohlo byť zavádzajúce.“

Čo je zavádzajúce v nemčine, smelo sa a smie sa zrejme hlásať v angličtine. Na náš aktuálny dotaz vysvetľuje tlačová kancelária, že výroky z tej doby sú stále platné aj dnes. Povzbudzujúci účinok sprchového gélu? Presne taký sa dá dosiahnuť s jadrovým mydlom. Lebo ani vtedy, ani teraz nemohol a nemôže výrobca predložiť štúdiu, ktorá dokazuje, že Anti-Hangover-Effekt – sa nesmie volať anti-opicový účinok.

Opice z alkoholu nezabránite sprchovým gélom, skúste radšej vitamínovým smoothie.

Po sprchovaní bez opice? To by bolo pekné.

Tip Vitariána

Na zažehnanie opice si vyskúšajte spraviť naše smoothie na alkoholický reset. Pite ho už pred alkoholickým večerom a aj na druhý deň ráno.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency