Baktérie v ochlpení tváre

Je plná brada nehygienická?

19. 06. 2015 Muž Baktérie  Jozef Maťko
Baktérie v ochlpení tváre

Milí hipsteri, teraz musíte byť veľmi silní: máte nečistoty v plnej brade. U vás šantia baktérie na tvári, ktoré sa zvyčajne nachádzajú len v miestach, kde vykonávate svoju potrebu. Svrbí Vás niekedy vo Vašom bohatstve vlasoch okolo brady? Jedná sa pravdepodobne o mikróby, ktoré sa v tisícoch brady zmocnili. Tak to v každom prípade vysvetľuje správa o štúdii, ktorá sa nedávno rozšírila po svete.

V časopise „Focus“ sme sa dočítali, že to v mnohých bradách je špinavšie ako na toaletách, o čom sa zmienila aj RTL. Niektoré spravodajské weby dali hygienické tipy, alebo dokonca varovali pred intímnym kontaktom s nositeľom plnej brady. „Tieto baktérie sa tiež prenášajú pri bozkávaní,“ píšu vo „Wirtschaftswoche“. A tak by mal bradatý čitateľ premýšľať, či by mal znovu prejsť na hladkú pokožku akú má detská tvár, ako sa uvádza v reklame na žiletky?

Potrebné to však nie je, milí nositelia brady. Lebo takzvaná štúdia nie je nič viac než náhodná mini skúška amerického vysielača KOAT Action 7 News z Albuquerque v americkom štáte Nové Mexiko - s vážnou klinickou štúdiou to nemá nič do činenia. Stanica vyslala svoju reportérku, aby na ulici u „hŕstky statočných mužov“ vzala stery z chlpov na brade. Jednalo sa len o hŕstku vzoriek – teda nepatrný počet.

Americká štúdia: v brade Proroka

So stermi vlasov brady sa žurnalistka obrátila na laboratórium a nechala ich tam analyzovať. „Za normálnych okolností nie som tak rýchlo prekvapený. Ale tu som bol,“ hovorí mikrobiológ John Golobic, ktorý uskutočnil vyšetrenie pre  štúdiu pre Institut Quest Diagnostics.

Niektoré zo vzoriek vlasov brady vraj obsahovali mnohé bežné baktérie, niektoré dokonca črevné baktérie. Vedec povedal, že niečo také je možné nájsť inak vo výkaloch. Ale nemôžu zapríčiniť chorobu. O počte, povahe alebo množstve sa príspevok vôbec nevyjadruje. Treba výsledky, ktoré porovnávajú hladenie brady s hmatom do záchoda, zobrať vážne?

V skutočnosti prišla jedna štúdia z roku 2000 k záveru, že fúzatý chirurgický tím napriek operačnej maske vylučuje viac baktérií ako čisto oholený. Avšak treba dodať, že desať bradatých účastníkov štúdie bolo požiadaných, aby rázne potriasli svojimi hlavami s maskou, pričom boli častice zachytávané na živnú pôdu - prax, ktorá sa v operačnej sále praktikuje skôr zriedka.

Baktérie z brady sa vraj prenášajú bozkávaním.

Črevné baktérie na mobiloch alebo bankovkách

Iné štúdie zbavujú obžaloby bradu ako katapult baktérií: V štúdii o ochlpení tváre  nemocničného personálu vedci síce zistili baktérie. Práca uverejnená v časopise „Journal of Hospital Infection“ ale dospela k záveru, že pravdepodobnosť mať u nositeľa brady rezistentné baktérie na koži, je dokonca mierne nižšia ako u jedincov bez brady. Celkovo možno povedať, že hustota osídlenia baktérií u osôb hladko oholených a osôb s bradou je podobná. Preto výskumníci odporúčajú na základe svojich údajov, že bez ohľadu na ochlpenie tváre by mali nosiť všetci zamestnanci  pri hygienicky citlivých činnostiach masku na tvár.

A že výskumní pracovníci, ako aj vysielač našli v bradách črevné baktérie, nie je zvlášť prekvapujúce. Tie možno nájsť všade: na mobilných telefónoch, bankovkách alebo iných predmetoch každodennej potreby. A na koži: 205 rodov a asi tisíc rôznych druhov baktérií našli vedci na najväčšom orgáne zdravých ľudí, napísal časopis „Science“ v roku 2009. Najväčšiu mnohorakosť ostatne neobjavujú ani na tvári, ani v podpazuší, ale na predlaktí .

S výkalmi to ale nemá nič do činenia - baktérie, ako E. coli, sa nedajú priamo prirovnať k výkalom, ako sa to hovorilo v mnohých hláseniach týkajúcich sa vzorky USA. A samozrejme sa tiež nenašli žiadne fekálie v bradách.

Kde zväčšuje šumiaca plná brada  plochu tváre, je tiež priestor pre zárodky. Špecialistka na pestovanie vlasov Carol Walker z Birmingham Trichology* Centre vysvetlila britskému „Daily Mail“, že vlasy brady sú viac kučeravé a ich povrch je porovnateľný so škridlami, ktoré sa zasúvajú do seba. Táto štruktúra vraj uľahčuje baktériám držať sa na nich.

Záver

Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že koncentrácia baktérií v brade je vyššia alebo dokonca nebezpečnejšia ako inde. Nikto si preto nemusí oholiť bradu – ale pestovať by ste si ju mali. Navyše Golobic odporúča pravidelné umývanie rúk. To by však malo byť úplne samozrejmé aj bez plnej brady na tvári.

Neexistujú žiadne dôkazy, že koncentrácia baktérií v brade je vyššia alebo dokonca nebezpečnejšia ako inde. Hipstery si preto nemusia oholiť bradu – ale starať sa o ňu, to áno.

Tip Vitariána 

Bradu si kvôli baktériám holiť nemusíte, raz za čas by však bolo dobré si ju oholiť, aby vám pod ťažšou bradou svaly na tvári neochabli.

Vysvetlivky:

Hipster: Pojem odkazuje na subkultúru mladých ľudí lokalizovaných v mestskej strednej triede. Ide o dospelých a starších teenagerov, ktorí sa tu objavili už v 90-tych rokoch. Subkultúra je spájaná s nezávislou hudbou, filmami, netradičným módnym vkusom, Apple produktami a alternatívnym životným štýlom. Tento pojem používal už Jack Kerouac v 40-tych rokoch na označenie ľudí, ktorí brázdia celú Ameriku stopom ako vyjadrenie svojej osobitej spirituality.
*Trichology je náuka o vlasoch a chorobách vlasov

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency