Ako sa navždy zbaviť migrény?

Migréna, jej spúšťače a prevencia stravou

28. 03. 2015 Stravovanie Liečba Prevencia Bolesť  Martina Strihová
Ako sa navždy zbaviť migrény?

Začneme tým, čomu by ste sa pri migréne mali vyhnúť

Podľa nových usmernení by lieky na predpis proti bolesti nemali byť prvou alternatívou liečby migrén. A doktori by nemali bežne posielať pacientov s vysiľujúcimi bolesťami hlavy na röntgen mozgu.
Prevedenie bežných testov a bežnej liečby migrény je často nepotrebné a potenciálne nebezpečné. „Naším cieľom je podporiť doktorov a pacientov, aby si dôkladne premysleli lekársku starostlivosť, ktorá je pre nich škodlivá alebo nepotrebná“, tvrdí Dr. Elizabeth Loder, prezidentka americkej spoločnosti zaoberajúcej sa bolesťami hlavy. Podľa nej by cieľom nemalo byť vyriešiť problémy vysokými nákladmi.

Opiáty (lieky proti bolesti), ako sú OxyContin a Vicodin, a barbiturát Butalbital predstavujú vážne dlhodobé riziká, tvrdí spoločnosť. „Účinnosť opiátov nie je otázna“, vysvetľuje Loder, „problémom je, že dokonca ak sú účinné pri jednom záchvate, pre veľa ľudí je migréna chronickou poruchou, ktorou budú trpieť veľa rokov“. A riziko závislosti na týchto liekoch je v USA dokázané rastúcim zneužívaním predpisov na lieky proti bolesti. Takmer tri zo štyroch predávkovaní sa liekmi sú v USA spôsobené ópioidnými analgetikami. A z toho vzniká druhý problém, ktorý pacienti majú. A vzniká aj možnosť bolesti hlavy pri nadužívaní liekov proti bolesti.

Pri migrénach sa vyhýbajte liekom a röntgenu.

Existuje veľa výskumov o tom, že opiáty v skutočnosti zvyšujú citlivosť na bolesť v hlave,“ tvrdí Dr. Rebecca Erwin Wells a bolesti hlavy pri nadužívaní liekov proti bolesti sú ťažko liečiteľné.

Okrem toho, ukazuje sa, že štúdie o röntgenovaní mozgu by nemali byť vykonávané na pacientoch so stálymi bolesťami hlavy, ktoré spĺňajú kritériá migrény. A CT vyšetrenia by sa nemali používať mimo núdzových situácií, ako nástroj na diagnostiku pre pacientov s bolesťami hlavy, keď je k dispozícii MRI vyšetrenie. A MRI toho môže zistiť viac ako CT a nevystavuje pacientov ožarovaniu.

Odborníci sa tiež zhodujú v tom, že operácia zameraná na body, ktoré spúšťajú migrénu, je stále v pokusnom štádiu a neodporúča sa.

Nakoniec, dlhšie alebo časté užívanie liekov proti bolesti bez lekárskeho predpisu tiež nie je rozumné, tvrdia smernice. Ľudia by nemali tieto lieky brať viac ako dvakrát týždenne, poznamenáva Wells. Loder súhlasí, „nie je to dobré na obličky, pečeň a žalúdok“.

Spúšťače migrény

Migrénu môžu byť vyvolať alebo zhoršiť konkrétne faktory a niektoré z nich môžeme ovplyvniť. V štúdii na 1207 pacientoch trpiacich migrénami približne 3 zo 4 povedali, že niektoré špecifické faktory u nich spúšťajú záchvaty migrény. Keď im bol na zváženie podaný zoznam spúšťačov, takmer 95% ľudí odpovedalo, že ich záchvaty boli spôsobené určitými okolnosťami alebo vplyvmi životného prostredia.

Spoločnými spúšťačmi migrény sú alkohol, fajčenie, teplo, strava, vynechávanie jedál, parfémy alebo vône, fyzická námaha alebo aktivita, stres, hormonálne zmeny, poruchy spánku alebo neskoré zaspávanie, zmeny počasia, bolesť krku a svetlá.

Ktoré potraviny spúšťajú migrény?

V bežnom spôsobe stravovania je veľa potravín, ktoré spúšťajú migrénu. A stravovacie návyky ako pôst, dehydratácia alebo preskakovanie jedál môžu byť tiež príčinou bolestí hlavy. Odsledujte si sami, ktoré potraviny vám spôsobujú migrénu. Tu sú najbežnejšie z nich:

Starší syr a iné potraviny obsahujúce tyramín

Tyramín sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách, ako sú staršie syry, červené víno, alkoholické nápoje a niektoré spracované druhy mäsa, ktoré môžu zvyšovať krvný tlak. Tyramín sa tvorí pri rozklade proteínu, keď jedlo starne. Všeobecne platí, čím staršie je vysoko proteínové jedlo, tým má viac tyramínu.

Syry s vysokým obsahom tyramínu sú silným spúšťačom migrén.

Syry s vysokým obsahom tyramínu: modré syry, plesňový syr brie, čedar, stilton, feta, gorgonzola, mozzarella, munster, parmezán, švajčiarsky syr a tavené syry.
Iné potraviny zahŕňajú staršie, konzervované, solené alebo spracované mäso, niektoré fazule, cibuľa, olivy, kvasená zelenina, konzervované polievky a orechy.

Alkohol

Keď pijete alkohol, zvyšuje sa prietok krvi do mozgu. Niektorí vedci obviňujú za bolesti hlavy nečistoty obsiahnuté v alkohole alebo vedľajšie produkty tvorené telom pri metabolizovaní alkoholu. Červené víno, pivo, whiskey a šampanské sú najbežnejšími spúšťačmi bolestí.

Červené víno, pivo, whiskey a šampanské sú najbežnejšími spúšťačmi bolestí hlavy.

Potravinárske prídavné látky

Konzervanty (alebo aditíva) sa nachádzajú v takmer všetkých spracovaných potravinách a polotovaroch, ktoré sa dajú kúpiť, a to v hojnom množstve. Často môžu byť spúšťačmi bolesti hlavy. Aditíva, ako sú dusičnany, rozširujú cievy a zapríčiňujú u niektorých ľudí bolesti hlavy. Čítajte si zloženie potravín a vyhnite sa tým, ktoré obsahujú éčka.

Čo obsahuje aditíva?

Hot dogy, šunka, klobása, slanina, bežné obedové mäso a mäsové delikatesy, údené alebo spracované mäso, feferónkové dochucovadlá, niektoré lieky na srdce, MSG – glutaman sodný. Glutaman je potravinárska prídavná látka/príchuť nachádzajúca sa v bežných sójových omáčkach, ázijských jedlách, balených potravinách a mäsových jedlách.

Pečivo a polotovary v obchodoch sú plné prídavných látok, ktoré môžu spúšťať bolesť hlavy.

Aké sú symptómy reakcie na potravinárske prísady?

Väčšina symptómov spojených s bolesťou hlavy začína 20-25 minút po konzumácii potravinárskych aditív. Iné symptómy môžu zahŕňať tlak v hrudníku, sťahovanie a tlak v tvári, pocit pálenia v hrudi, krku a ramenách, sčervenanie tváre, závraty, bolesť hlavy vpredu a po bokoch hlavy, bolesti brucha.

Chladené potraviny

Aj chladený tovar môže spúšťať migrény. Hlavne ak ste zahriaty po cvičení alebo je vonku horúco. Bolesť, ktorú cítite v čele, vrcholí do 25 až 60 sekúnd a trvá od niekoľkých sekúnd po jednu až dve minúty. Viac ako 90% ľudí trpiacich migrénami hlási citlivosť na zmrzlinu a chladené potraviny.

Ktoré ďalšie potraviny spúšťajú migrény?

Tieto potraviny boli ľuďmi trpiacimi migrénami identifikované ako spúšťače bolesti:

  • arašidy, arašidové maslo, iné orechy a semienka
  • pizza
  • zemiakové lupienky, čipsy, a podobné výrobky
  • údená alebo sušená ryba
  • kuracia pečienka a iné vnútornosti
  • kysnuté pečivo, čerstvé pečené výrobky s kvasnicami (šišky, koláče, domáci chlieb a rožky)
  • chlieb, krekry a dezerty obsahujúce syr
  • polievky vyrobené z mäsových výťažkov a bujónov (nie domáce vývary)
  • mliečne výrobky, kyslá smotana, jogurt, cmar
  • kofeín nachádzajúci sa v čokoláde, kakau, nápojoch ako je káva, čaje a koly a tiež v niektorých liekoch
  • aspartám a iné umelé sladidlá
  • niektoré druhy ovocia (ovocie by malo byť konzumované nalačno, pretože inak kvasí a vznikajú toxíny, kým sa strávi ostatná potrava) a sušené ovocie (ktoré často obsahuje konzervaty, cukor a iné sladidlá)

Potraviny spôsobujúce migrénu: kola, hamburger, mäso, syry, dochucovadlá s umelými prísadami, atď.

Zdá sa vám to veľa? Alebo že ak vylúčite tieto potraviny, nebudete mať čo jesť? Nebuďte zúfalí a nevzdávajte sa. Pokiaľ ste naozaj rozhodnutí zbaviť sa migrény, zmena jedálničku bude nutná. Ale hladovať pritom nemusíte. A možno vám nový životný štýl prinesie viac radosti, ako by ste čakali. Držíme vám palce!

Migréna je spôsobená prekyslením organizmu

Jednou z teórií je, že migréna je prejavom prekyslenia tela. Avšak vy môžete pH zmeniť prostredníctvom toho, čo jete a ako reagujte na situácie. To, či táto teória je naozaj pravdivá, nie je úplne jasné, ale tieto zásady môžu slúžiť ako prevencia migrény.

Čo znamená byť prekyslený?

Nie je to o žalúdočnej kyseline. Vaše telo obsahuje obrovské množstvo tekutín, takže všetky vaše bunky plávajú v „mori“, ktoré môže byť zásadité, neutrálne, alebo kyslé. Avšak vaše telo (enzýmy, imunita, opravné mechanizmy, atď.) funguje najlepšie, ak je ich prostredie veľmi mierne zásadité. Prevencia migrény je vedľajším produktom tela fungujúcom s optimálnym pH.

Odkiaľ pochádza prekyslenie a ako sa ho zbaviť?

Kyseliny pochádzajú z bunkového metabolizmu a z metabolizmu potravy. Bunkový metabolizmus (bunky menia malé potravinové častice na energiu) tvorí slabú kyselinu, ktorá môže byť eliminovaná dýchaním.
Potravinový metabolizmus vedie k pozostatkom, ktoré sú buď kyslé alebo zásadité, v závislosti od minerálov. (Ak z jedla zostane prevažne vápnik, horčík, sodík a draslík, jedlo je zásadité. Kyslé potraviny zanechávajú síru, fosfor a chlór). Kyseliny z metabolizmu potravín sú silné a potrebujú byť vyrovnané (skombinované s niečím zásaditým) predtým, ako sa vylúčia. Prevencia migrény zahŕňa zásadité potraviny vo vašej strave.

Ak sa chcete zbaviť migrény, vašu stravu by aspoň zo 70% mali tvoriť potraviny dodávajúce telu zásadité minerály.

Telo potrebuje byť zásadité ako konečný výsledok všetkého

Hádajte, koľko sa ľudia dokážu stravovať jedlom, v ktorom chýba čokoľvek vytvárajúce zásaditosť? Problémom väčšiny ľudí v našej kultúre je, že sú príliš prekyslení. Väčšina jedál, ktoré každý deň konzumujú, vytvára kyselinu – pizza, burgery, hranolky, sladené sýtené nápoje, pečené kura, šišky, praclíky, sladkosti, atď. V skutočnosti štúdie ukazujú, že veľa ľudí nejedáva čokoľvek zásadité až do 14 dní vkuse. Prevencia migrény vyzerá ako posledná možnosť pri výbere, čo si dať k jedlu.

Odkiaľ pochádzajú zásadité minerály pre telo?

Ak ste zdraví, máte alkalické rezervy vo vašich tkanivách. Ak tieto rezervy nemáte, vaše telo si tieto rezervy berie u kostí a svalov. Telo doslova zvnútra pojedá samé seba. V podstate aj osteoporóza je tiež viac problémom prekyslenia ako nedostatku vápnika. Ak je vaše telo príliš prekyslené a nedokáže vyvážiť kyselinu iným spôsobom, vyberá zásadité minerály – ako vápnik – z kostí.

Ako zle to môže dopadnúť?

Ak telo nemôže vylučovať kyseliny, ktorých sa potrebuje zbaviť, začne si ich ukladať v tkanivách. Kyselina sa ukladá všade od srdca po mozog. Vysoká hladina kyseliny v tkanivách vedie k podráždeniu a zápalom, ktoré si vaše telo prekladá ako bolesť. Nízka hladina kyseliny v tele je prevenciou migrény.

Ako zistíte, či ste prekyslení?

Aby ste si odmerali kyslosť slín, použite dostupné a lacné pH papieriky. Pravidelná kontrola vám pomôže pri prevencii migrény. Prečo? Budete vedieť, kedy potrebujete pridať viac zásaditej stravy. Stabilné zásadité hodnoty pH slín určujú celkovú pohodu a dobré zdravie.

Ako sa stať zásaditejším?

Jedzte viac jedál vytvárajúcich zásaditosť. Vo všeobecnosti surové ovocie a zelenina najviac vytvárajú zásaditosť, zatiaľ čo obilniny, výrobky z obilia a všetky druhy mäsa a rýb sú kyselinotvorné. Môžete si to testovať pH papierkmi, ale sami sa budete cítiť oveľa lepšie.
Aby vaše telo zostalo mierne zásadité, pomerom k správnej rovnováhe je zvyčajne 70-80% potravín vytvárajúcich zásaditosť a 30 až 20% kyslosť.

Zásaditými potravinami sú hlavne surové ovocie a zelenina.

Vaše emócie veľmi ovplyvňujú pH vášho tela.

Prevencia migrény nie je len otázkou stravy. Emócie, ktoré môžu byť pre vaše telo toxické, sú napríklad hnev, strach a žiarlivosť. Stres je najväčším prekysľujúcim faktorom. Môžete jesť najlepšie zásadité potraviny a ich vplyv odrovnať stresovým obdobím.
Niekedy je najlepšou vecou, čo môžete spraviť, je nájsť možnosti, ako si svoje emócie udržíte pomerne v rovnováhe. Budete sa nielen cítiť lepšie, ale vaše telo bude môcť využiť ušetrenú zásaditosť na dorovnanie bežných prehreškov v strave a stresov.

Tip Vitariána

Nezdravé potraviny sú spúšťačmi migrény a zároveň, podľa teórie o prekyslení, spôsobujú prekyslenie. Stravujte sa zdravo, čím si zabezpečíte prevenciu migrény.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency