Ako nám škodia plastové fľaše?

Základné informácie pre spotrebiteľov

16. 08. 2017 Prevencia Voda Baktérie  Hana Moravčíková
Ako nám škodia plastové fľaše?

Plastové fľaše, liaheň baktérií

V článku z roku 2007, ktorý bol publikovaný vo vedeckom časopise Praktická gastroenterológia vedci poukazovali na nevhodné opakované používanie bežne predávaných plastových fliaš. Dokonca aj ich samotní výrobcovia neodporúčajú konzumentom používať plastové fľaše opakovane, pretože, ako tvrdia vedci, každodenné používanie plastových fliaš vedie ku kazeniu plastu, k jeho doškriabaniu a stenčovaniu. Na poškodených miestach sa následne usadzujú baktérie, ktoré predstavujú zdravotné riziko. Plasty vystavované teplu, ktorých povrch sa časom ničí, navyše v mnohých prípadoch uvoľňujú toxické látky.

Praskliny a zárezy na plaste predstavujú podľa vedcov ideálne miesta na zachytávanie baktérií. Keďže väčšina z nás fľaše iba preplachuje a len málokedy umýva, baktérie a mikróby sa v nich úspešne rozmnožujú. Kanadský vestník Public Health zverejnil výsledky výskumu, v ktorom si vzali vedci pod drobnohľad 76 vzoriek vody z fliaš, ktoré používajú miestni školáci. Takmer dve tretiny z týchto vzoriek obsahovali množstvo baktérií a mikróbov, ktoré prekračovali hodnoty smernice o bezpečnosti pitnej vody.

Jednorazové fľaše sú určené na jedno použitie a nemajú sa používať opakovane," hovorí Scott Belcher, Ph.D., profesor farmakológie na univerzite v Cincinnati, ktorý viedol výskum o uvoľnení endokrinného disruptora bisfenolu A (BPA) z rôznych druhov fliaš do vody. „Vystavovanie fliaš teplu (v umývačke, v drese alebo na slnku) navyše zvyšuje rýchlosť, ktorou chemikálie migrujú z plastu do vody," dodáva.

Vedci predpokladajú, že tieto výsledky vyplývajú z opakovaného používania plastových fliaš, v ktorých sa množia baktérie, a ktoré sú neustále vystavované bežnej izbovej teplote. Práve tá baktériám veľmi vyhovuje. Podľa Richarda Wallacea, výskumného pracovníka z univerzity v Texase, môžu tieto baktérie často vyvolať symptómy podobné otrave jedla ako napríklad závraty, vracanie či hnačky...

Dajte si pozor, z čoho vaša rodina pije vodu. Nesprávnou voľbou fliaš si môžete privodiť zdravotné problémy.

Symboly na fľašiach

Plastové fľaše môžu vyžarovať nebezpečné chemikálie. Je dôležité, aby spotrebiteľ venoval pozornosť zvláštnym symbolom vyrazeným na spodnej strane fliaš.

  • Fľaša označená číslom 1 (PET alebo PETE) je určená iba na jedno použitie. Keď je vystavená kyslíku alebo vysokým teplotám vrátane slnečného žiarenia, bude prepúšťať toxické látky, ktoré sa dostanú do vody.
  • Vyhnite sa predovšetkým fľašiam označeným číslicami 3 a 7 (PVC a PC). Tieto fľaše uvoľňujú toxické chemikálie, ktoré sa dostanú do nápojov a jedla a v dlhodobom hľadisku môžu konzumentovi spôsobiť zdravotné problémy.
  • Fľaše vyrobené z polyetylénu (označené číslicami 2 a 4) a polypopylénu (5 a PP) sú vhodné na viacnásobné použitie. Sú relatívne bezpečné, ak v nich budete skladovať výhradne studenú vodu, a ak ich budete často dezinfikovať.

Venujte pozornosť označeniu plastových fliaš.

Niektorí vedci, ktorí sa zaoberajú výskumom hygieny tvrdia, že popíjanie vody z použitých plastových fliaš sa dá z hygienického hľadiska prirovnať k oblizovaniu záchodovej dosky alebo hračky, s ktorou sa hrávajú psy. Množstvo baktérií na takýchto fľašiach presahuje odporúčané bezpečnostné normy. Tieto normy si vytvárame samy, pretože fľaše chytáme špinavými rukami, neoplachujeme ich, často v nich máme teplú vodu a len málokedy sa dostanú pod vplyv čistiacich prostriedkov. Aké je riešenie? V prípade fliaš, ktoré možno použiť viackrát, odporúčame tieto nádoby pravidelne umývať mydlovou vodou, octom alebo antibakteriálnou ústnou vodou.

Neškodná alternatíva

Keďže planétu máme iba jednu, ideálnym riešením plastovej problematiky rozhodne nie je jednorazové používanie plastových fliaš, z ktorých mnohé, bohužiaľ, časom nekončia v separovanom zbere, ale v oceáne. Jediným skutočne efektívnym riešením tak pre ľudské zdravie ako aj pre planétu je úplné vyhnutie sa tomuto druhu materiálu.

Scott Belcher, vedúci výskumu o plastových fľašiach, toxínoch a baktériách, odporúča zameniť plastové fľaše za fľaše z odľahčeného skla, z ktorých mnohé majú obal proti rozbitiu. Ďalšou možnosťou sú nádoby z nehrdzavejúcej ocele alebo polypropylénové fľaše vyrobené z bieleho plastu, ktoré nemajú reaktívne vlastnosti a neobsahujú BPA, ftaláty ani zmäkčovadlá.

Zameňte plastové fľaše za sklené.

I v prípade, že sa rozhodnete používať nezávadný druh fľaše však myslite na to, že nádoby na vodu potrebujú nie len oplachovanie, ale i riadne umývanie, a to predovšetkým na miestach, ktoré si prikladáme k ústam.

Tip Vitariána

Pri dodržiavaní pitného režimu nie je dôležité len to, z čoho pijeme, ale i to, čo si do fliaš nalievame. Prečítajte si, ako do svojej fľaše dostať tú najčistejšiu možnú tekutinu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency