Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
hovädzina (mäso, hovädzie) 100 T 0 0 105 440 21 2 1 75 0 Odobrať
syr Chedar 100 F 0 0 391 1 637 25 32 0 0 36 0 Odobrať
kreveta 100 T 0 87 364 19 1 0 78 0 Odobrať
zeleninový karbonátok 100 T 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Odobrať
baza 100 N 0 45 188 3 1 7 4 82 1 Odobrať
žihlava 100 N 0 24 101 0 0 6 1 Odobrať
zeleninová omáčka 100 T 0 67 281 3 3 8 1 Odobrať
Xylit 100 S 8 8 238 990 0 0 99 0 0 5 Odobrať
šalát, hlávkový 100 N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Odobrať
avokádo 100 N 10 0 221 925 2 24 0 6 66 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
8
0
1320
 
5521
 
79
 
69
 
135
 
14
 
505
 
8
 
( Items: 1 - 10 from 39 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
gaštany jedlé Oriešky N 60 25 196 821 3 2 41 8 48 3 Pridať
granátové jablko, čerstvé Ovocie N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Pridať
grep Ovocie N 25 2 45 188 1 0 9 2 89 1 Pridať
grepová šťava Ovocie N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Pridať
grepová šťava, bez cukru Ovocie N 45 5 47 197 1 0 10 0 89 1 Pridať
guave Ovocie N 0 0 38 159 1 0 9 1 Pridať
guave, konzerva Konzerva T 0 0 65 272 1 16 4 78 1 Pridať
halibut (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Pridať
hamburger Pokrm T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Pridať
haring (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 201 842 17 15 0 67 0 Pridať
( Items: 131 - 140 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency