Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
semiačká ľanové, sezámové, makové 100 N 35 0 372 1 558 24 31 0 35 6 0 Odobrať
cícer 100 N 30 12 275 1 152 20 3 41 21 11 3 Odobrať
kostihoj 100 N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Odobrať
mandle 100 N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Odobrať
ráž 100 N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Odobrať
oriešky 100 N 25 2 561 2 349 25 48 8 11 5 1 Odobrať
chleba celozrnný, s celým zrnom 100 T 52 16 172 720 8 2 30 11 3 Odobrať
artičok 100 N 15 0 22 92 2 0 3 11 83 0 Odobrať
šošovica, žltá 100 T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
keksy, z hrubozrnnej múky, bez cukru 100 T 50 28 440 1 843 10 20 55 10 4 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
96
1
3043
 
12743
 
143
 
162
 
255
 
155
 
218
 
21
 
( Items: 1 - 10 from 122 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestoviny Tortellini, so sytom Obilnina T 70 32 385 1 612 13 9 63 5 Pridať
cestoviny Tortellini Obilnina T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Pridať
cestoviny tenké Obilnina T 35 30 348 1 457 0 0 85 7 Pridať
cestoviny Tagliatelle Obilnina T 55 47 363 1 520 10 3 86 0 7 Pridať
cestoviny ryžové, čínske Obilnina T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
cestoviny hrubozrnné Obilnina T 33 21 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
cestoviny do polievky, hrubozrnné Obilnina T 35 30 364 1 524 0 2 87 0 7 Pridať
cestoviny Obilnina T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Pridať
cestovina Lasagne, z hrubej múky Pokrm T 60 13 166 695 7 6 22 0 66 2 Pridať
cestovina Lasagne, z hladkej múky Pokrm T 75 8 166 695 7 6 11 0 66 1 Pridať
( Items: 481 - 490 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency