Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sójové bôby 100 N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Odobrať
sójová múka 100 S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Odobrať
otruby pšeničné 100 N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Odobrať
ráž 100 N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Odobrať
figa, sušená 100 S 40 22 247 1 034 4 1 54 13 28 5 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
muesli celozrnné, bez cukru 100 T 40 26 342 1 432 10 5 65 10 5 Odobrať
kukurica 100 T 70 46 331 1 386 9 4 65 9 13 5 Odobrať
špagety celozrnné 100 T 37 24 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
fazuľa, červená 100 N 35 6 105 440 9 1 16 7 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
177
2
2883
 
12073
 
165
 
65
 
428
 
126
 
108
 
36
 
( Items: 1 - 10 from 72 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šalát zelený Zelenina N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Pridať
figa, čerstvá Ovocie N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Pridať
maliny, čerstvé Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 5 85 0 Pridať
zmrzlina, ovocná Sladkosť N 35 10 130 544 1 1 28 1 72 2 Pridať
klíčky Semiačka N 15 1 28 117 1 0 5 2 91 0 Pridať
kapusta, kel Zelenina N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Pridať
šalát hlávkový, zelený Zelenina N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Pridať
ríbezľe, čierne Ovocie N 15 1 39 163 1 0 6 7 81 1 Pridať
cigória Zelenina N 15 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Pridať
zemiaky, v konzerve Uhľovodík - škrob 61 6 47 197 1 0 10 2 86 1 Pridať
( Items: 381 - 390 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency