Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryžový koláč 100 T 80 68 377 1 579 6 1 85 0 7 Odobrať
ryža extrudovaná 100 T 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Odobrať
burizóny 100 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Odobrať
muesli, bez cukru 100 N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Odobrať
chlieb ražný 100 T 65 29 210 879 6 1 45 5 4 Odobrať
tamarindo 100 N 65 24 207 867 2 0 38 3 Odobrať
maniok, horký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
šťava mango 100 N 55 7 56 235 0 0 13 1 1 Odobrať
špenát, smotanový 100 T 0 72 302 3 3 6 0 Odobrať
parmezán 100 F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
319
27
2574
 
10779
 
78
 
46
 
447
 
16
 
40
 
37
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
krekery Obilnina T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Pridať
maliny, čerstvé Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 5 85 0 Pridať
maniok, sladký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
chlebovník Ovocie N 65 18 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
maniok, horký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
čučoriedky, čerstvé Ovocie N 25 2 37 155 1 1 6 5 84 1 Pridať
krupica, pšeničná, hrubá Obilnina N 45 31 324 1 357 12 1 69 5 6 Pridať
chlieb ražný Pečivo T 65 29 210 879 6 1 45 5 4 Pridať
slivka, sušená Ovocie S 40 19 222 930 2 1 47 5 24 4 Pridať
ovsená múka Obilnina S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Pridať
( Items: 451 - 460 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency