Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
arašídový olej 100 N 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Odobrať
oriešok para 100 N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Odobrať
arašídové maslo 100 N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Odobrať
slanina (mäso, bravčové) 100 T 0 0 621 2 600 9 65 0 20 0 Odobrať
arašídové maslo, bez cukru 100 N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Odobrať
saláma 100 T 0 519 2 173 18 50 0 28 0 Odobrať
keksy, z hrubozrnnej múky, bez cukru 100 T 50 28 440 1 843 10 20 55 10 4 5 Odobrať
maltóza (sladový cukor) 100 T 110 110 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
syr Chedar 100 F 0 0 391 1 637 25 32 0 0 36 0 Odobrať
bravčové, brucho (mäso, bravčové) 100 T 0 385 1 612 14 37 0 49 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
149
5
5565
 
23303
 
144
 
468
 
193
 
17
 
147
 
16
 
( Items: 1 - 10 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
quinoa-múka Semiačka S 40 0 Pridať
šošovica zelená Strukovina N 28 0 Pridať
repa biela, varená Zelenina T 85 0 Pridať
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o Zelenina N 5 0 Pridať
kukuričný sirup Sirup T 115 0 Pridať
sorbet, bez cukru Sladkosť N 40 0 Pridať
voda N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Pridať
minerálka N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Pridať
čaj T 0 0 1 4 0 0 0 0 100 0 Pridať
káva T 0 0 2 8 0 0 0 0 99 0 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency